حمایت سازمان‌های غیردولتی از ثبت جهانی شوش

1393/6/16 ۰۹:۳۴

حمایت سازمان‌های غیردولتی از ثبت جهانی شوش

تعدادی از سازمان‌های غیردولتی فعال در حوزه‌های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در حمایت از ثبت جهانی شوش بیانیه صادر کردند. در این بیانیه آمده است: مردم سرزمین خوزستان در رهگذار پیشرفت تمدن بشری، یکی از پرتلاش‌ترین، پویاترین و بی‌شک یکی از نخستین گاهواره‌های فرهنگ و شهرنشینی در جهان را پدید آورده‌اند. این ویژگی باعث شده تا آثار و بقایای فراوان تاریخی و فرهنگی در دامان این دشت جا گیرند. کاوش‌های باستان‌شناسی در دشت شوش، گنجینه‌های کم‌مانندی از هنر و دانش و فرهنگ را همراه بناها و محوطه‌های نفیس به‌جای مانده از دوره‌های مختلف پیش از تاریخ تا امروز، بویژه از تمدن ایلام تا دوران اسلامی به جهانیان معرفی کردند. این همان موضوعی است که از پایتخت دو تمدن بزرگ عیلامی و امپراتوری هخامنشی و نیز منطقه‌ای تجاری در دوره‌های مختلف تاریخی از دوران سلوکی تا دوران اسلامی انتظار می‌رود.

 

تعدادی از سازمان‌های غیردولتی فعال در حوزه‌های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در حمایت از ثبت جهانی شوش بیانیه صادر کردند.

در این بیانیه آمده است: مردم سرزمین خوزستان در رهگذار پیشرفت تمدن بشری، یکی از پرتلاش‌ترین، پویاترین و بی‌شک یکی از نخستین گاهواره‌های فرهنگ و شهرنشینی در جهان را پدید آورده‌اند. این ویژگی باعث شده تا آثار و بقایای فراوان تاریخی و فرهنگی در دامان این دشت جا گیرند. کاوش‌های باستان‌شناسی در دشت شوش، گنجینه‌های کم‌مانندی از هنر و دانش و فرهنگ را همراه بناها و محوطه‌های نفیس به‌جای مانده از دوره‌های مختلف پیش از تاریخ تا امروز، بویژه از تمدن ایلام تا دوران اسلامی به جهانیان معرفی کردند. این همان موضوعی است که از پایتخت دو تمدن بزرگ عیلامی و امپراتوری هخامنشی و نیز منطقه‌ای تجاری در دوره‌های مختلف تاریخی از دوران سلوکی تا دوران اسلامی انتظار می‌رود.

فراوانی کم‌مانند آثار تاریخی و همچنین استمرار دوره‌های شهرنشینی در شوش همراه با تأثیر عمیق آن منطقه در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی سرزمین‌های مجاور باعث شده تا این سرزمین تاریخی به‌عنوان یکی از کهن‌ترین مراکز شهرنشینی جهان نامور شود. همچنین وسعت بی‌کران دشت خوزستان، حاصلخیزی خاک و فراوانی آب به‌صورت پیوسته موجب شکل‌گیری جوامع انسانی در منطقه شوش در طول هزاره‌های گذشته شده است؛ موضوعی که شوش را از اهمیت بیشتری برخوردار می‌کند.

پیوند شوش با دیگر حوزه‌های تمدنی در چهار گوشه‌ی ایران و جهان متمدن هم‌عصر خود، ارتباطی پایدار و ناگسستنی بوده است. با نگاهی به راه‌های ارتباطی در جهان باستان به نقش بی‌بدیل شوش در برقراری ارتباط با بابل، پارس، سرزمین ماد، بخش خاور و جنوب خوزستان، اصفهان، سیراف (بوشهر)، بهشت‌آباد اردشیر (بصره و ابله)، دریای پارس، دریای زنگ، و دریای چین پی می‌بریم.

سازمان‌های مردم‌نهاد فعال در حوزه‌های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و شورای هماهنگی سازمان‌های غیردولتی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران با توجه به آن‌که محوطه‌ی باستانی شوش بسیاری از شاخصه‌های مورد نیاز قرارگیری در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو را دارد، بر خود لازم می‌دانند انجام اقدامات لازم برای ثبت این اثر فاخر و ارزشمند در آن فهرست را توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور جمهوری اسلامی ایران خواستار شوند.

سازمان‌های امضاکننده این بیانیه بر این باورند که ثبت جهانی شوش باید بسیار پیش‌تر انجام می‌شد، اما اکنون که این فرصت در چنین زمانه‌ای فراهم شده است، از مسوولان اجرایی کشور در سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری می‌خواهند که همه توان و امکانات لازم به کار گرفته شود تا با رفع موانع موجود، هرچه زودتر زمینه‌ی ثبت جهانی مجموعه باستانی شوش فراهم شده و به افتخارات جهانی ایران افزوده شود.

خبرگزاری ایسنا

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: