نوروز و نگاهی کهن به سفره هفت سین / منیژه مشیری

1396/12/26 ۱۳:۴۶

نوروز و نگاهی کهن به سفره هفت سین / منیژه مشیری

نام نوروز همواره با هوای معتدل بهاری، گل های سنبل، نرگس، لاله، بنفشه و شب بو، درختان پر از شکوفه های سفید و صورتی و رودهای پرآب، آمدن حاجی فیروز، خانه تکانی، مراسم چهارشنبه سوری و آجیل آن و پریدن از روی بُته و فالگوش ایستادن و قاشق زنی؛ سبز کردن سبزه و سفره هفت سین، سبزی پلوی شب عید با ماهی، رشته پلو، چند روز تعطیلی و دید و بازدید و لباس نو و عیدی دادن و عیدی گرفتن، استراحت و گشت و گذار و سفر و سرانجام سیزده بدر و گذراندن یک روز در میان طبیعت، تداعی می شود.

 

چکیده: نام نوروز همواره با هوای معتدل بهاری، گل های سنبل، نرگس، لاله، بنفشه و شب بو، درختان پر از شکوفه های سفید و صورتی و رودهای پرآب، آمدن حاجی فیروز، خانه تکانی، مراسم چهارشنبه سوری و آجیل آن و پریدن از روی بُته و فالگوش ایستادن و قاشق زنی؛ سبز کردن سبزه و سفره هفت سین، سبزی پلوی شب عید با ماهی، رشته پلو، چند روز تعطیلی و دید و بازدید و لباس نو و عیدی دادن و عیدی گرفتن، استراحت و گشت و گذار و سفر و سرانجام سیزده بدر و گذراندن یک روز در میان طبیعت، تداعی می شود. در این نوشتار ابتدا مراسن نوروز به اختصار بررسی می شود و سپس با نگاهی عمیق تر، به ریشه یابی یکی از مهم ترین ارکان آن، یعنی سفره هفت سین و ارتباط این عنصر مهم نوروزی با «امشاسپندان» می پردازیم. زرتشت شش فرشته را به نام های بهمن، اردیبهشت، شهریور، اسفند، خرداد و امرداد انتخاب و آنها را دستیار اهورامزدا در امور دنیوی معرفی می کند. در این مقاله رابطه هفت سین با این عناصر بررسی می شود.

فرهنگ مردم ایران بهار 1395 شماره 44

 

دریافت مقاله

منبع: پرتال جامع علوم انسانی

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: