عماد افروغ: شهیدمطهری فیلسوفی که دردهای جامعه را خوب می شناخت

1394/11/14 ۱۰:۴۸

عماد افروغ: شهیدمطهری فیلسوفی که دردهای جامعه را خوب می شناخت

عماد افروغ از جامعه شناسان کشور گفت: استاد شهید مرتضی مطهری فیلسوفی که دردهای جامعه را خوب می شناخت و با نگاه فلسفی همچون یک روشنفکر نسبت به دردهای اجتماعی تدابیر و چاره اندیشی خاصی داشت.


عماد افروغ از جامعه شناسان کشور گفت: استاد شهید مرتضی مطهری فیلسوفی که دردهای جامعه را خوب می شناخت و با نگاه فلسفی همچون یک روشنفکر نسبت به دردهای اجتماعی تدابیر و چاره اندیشی خاصی داشت.

فروغ شامگاه سه شنبه در برنامه «جشن میلاد مطهر» گرامیداشت زادروز استاد شهید آیت الله مرتضی مطهری با اشاره به ویژگی های شخصیتی این استاد افزود: آثار و اندیشه شهید مطهری عمق فلسفی دارد که امروز در چنین شرایط جامعه جای این نگرش فلسفی و تفکری که مسایل و دردهای اجتماعی را احصا کند و پاسخ مناسبی به آنها داده بشود، خالی است.
این جامعه شناس گفت: استاد مطهری به جامعیت محتوایی و جوهری اسلام معتقد بود، پیش ذهنیت ایشان در مورد شناخت اسلام به گونه ای بود که خوب می توانست محتوای اسلام را به دست آورده و آن را عرضه کند.
وی افزود: استاد مطهری به مقولات و پرسش های اساسی یک پوشش فراگیر داده و از تمام زوایا آن را بررسی می کرد و زمانی که آثار ایشان را مطالعه می کنیم مدام با مطالب جدید روبرو می شویم که منشا این فعالیت هم از همان ویژگی جامعیت و عمق فلسفی نشات می گیرد.
وی نقد منصفانه و عالمانه و حقیقت گرایی را از دیگر ویژگی های اندیشه استاد مطهری دانست و گفت: اسلام در ذات خود حقیقت است نه یک مصلحت من به شخصه معتقدم که بسیاری از اتفاق های ناگواری که امروز برای ما رخ داده و رخ می دهد و ما را از روح و جوهره انقلاب دور می کند همین مصلحت اندیشی های کاذب است و امان از این مصلحت اندیشی ها، استاد مطهری با مصلحت اندیشی مخالف است اگر کتاب های مختلف شهید مطهری را بخوانید می بینید فریاد می زند که اسلام دین حقیقت گرا است.
نماینده مردم تهران در هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی عقل گرایی و مبارزه با خرافه گرایی، اخباری گری، سطحی نگری، دروغ گرا، اشعری گرایی، سنت های غلط ، واهی و پوسیده به نام دین را از دیگر ویژگی های استاد مطهری عنوان کرد و افزود: شهید مطهری شاگرد امام خمینی(ره) هستند و به اعتقاد ایشان انقلاب اسلامی ایجاد شده تا با برداشت های انحرافی از اسلام مقابله کند.
افروغ با اشاره به شجاعت و حریت در شخصیت و اندیشه شهید مطهری شهید مطهری گفت: ایشان به مباحث فلسفی، عرفانی، کلامی و فقهی و نهادی از جمله روحانیت و حوزه های علمیه افتخار می کند به رغم اینکه یکسری آسیب شناسی به سازمان روحانیت دارند.
وی افزود: بحث های بسیاری در مورد آزادی مطرح شده که از جمله آنها می توان از آزادی از که، آزادی برای که،آزادی از چه، چالش های آن و آزادی منفی و مثبت اشاره کرد و مقوله آزادی از چه و که این موضوع مورد نظر لیبرال ها بود و شهید مطهری نیز آن را پذیرفته بود اما مطهری برخلاف لیبرال ها به دو مقوله آزادی معنوی و غایت و جهت آزادی نیز معتقد است.
این جامعه شناسی درباره تعریف آزادی معنوی گفت: آزادی معنوی این است که تو خودت از درون باید از نفسانیت آزاد باشد هرچند که لیبرال ها معتقدند هر چه از نفسانیاتت آزاد باشی برد عمل اجتماعی بیشتری می شود اما شهید مطهری غایت و جهت آزادی را کمال بشریت می دانند.
افروغ افزود: من خود به مکتبی اعتقاد دارم که صرفا نگویم آزادی اخلاقی و معنوی را باید داشت و شاید بگویم کمال بشریت مقدمه ای برای جامعه سعادتمند است من آزادی را نه برای خود بلکه برای همه می خواهم بنابراین وقتی من آزادی را برای همه می خواهم باید این ذهنیت آماده شود که هر نوع رابطه ارباب رعیتی را تشخیص دهم ما روابط ارباب رعیتی متعدد و متنوعی داریم که رابطه صرف اقتصادی نیست بعضی وقت ها سیاسی و فرهنگی و.... است.
وی گفت: ما امروز در جامعه خودمان در کجا باید به دنبال رابطه ارباب رعیتی باشیم، این رابطه را کجا می توانم پیدا کنم که فانتزعی و انتزاعی حرف نزنم و بین فلسفه و نیاز امروز من رابطه باشد که من آن را در درک غلط و تصویر غلط از ولایت فقیه می دانم.
این نویسنده و جامعه شناس افزود: من وقتی کتاب ولایت فقیه امام را می خوانم و با گفتمان انقلاب اسلامی آشنا می شوم
افروغ تاکید کرد: اگر انقلاب اسلامی می خواهد دوام داشته باشد و اگر انقلاب اسلامی به عنوان گفتمان اساسی و مبنایی و معیار نقد سیاست ها و رفتار باشد باید ولایت فقیه زنده باشد.
در آیین گرامیداشت زادروز استاد شهید مرتضی مطهری سیدمحمود دعایی، علی مطهری، مصطفی رحماندوست، سهیل محمودی به ذکر خاطراتی از استاد شهید آیت الله مرتضی مطهری پرداختند.
در این آیین سردیس و مجسمه آیت الله مطهری در حال نماز و عبادت در اتاق ایشان و سند هویتی، تبارنامه و شناسنامه شهید مطهری با حضور علی و مجتبی مطهری(فرزندان شهید مطهری)، سیدمحمود دعایی،محمد ابراهیم طریقت سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور، عماد افروغ و جمعی از اندیشمندان و مسئولان رونمایی شد.
استاد شهید آیت الله مرتضی مطهری متولد 13 بهمن 1298 هجری شمسی در فریمان، استاد فلسفه و کلام اسلامی و تفسیر قرآن، عضو هیئت موتلفه اسلامی و از نظریه پردازان نظام جمهوری اسلامی ایران بود، وی قبل از انقلاب 57 استاد دانشگاه تهران بود و بعد از انقلاب به ریاست شورای انقلاب منصوب شد.
مهمترین خدمات استاد مطهری در طول حیاتشان ارائه ایدئولوژی اصیل اسلامی از طریق درس و سخنرانی و تألیف کتاب است. این امر به خصوص در سالهای 1351 تا 1357 به خاطر افزایش تبلیغات گروههای چپ و پدید آمدن گروه های مسلمان چپ زده و ظهور پدیده التقاط به اوج خود می رسد، در این سالها استاد شهید با همکاری تنی چند از شخصیتهای روحانی، «جامعه روحانیت مبارز تهران » را بنیان می گذارد بدان امید که روحانیت شهرستانها نیز به تدریج چنین سازمانی پیدا کند.
او به یک نهضت اسلامی معتقد بود و برای اسلامی کردن محتوای نهضت تلاشهای ایدئولوژیک بسیاری نمود. از جمله مهمترین این اقدامات می توان به کمک به تأسیس حسینیه ارشاد در سال 1346 اشاره کرد. پس از مدتی به علت اختلاف نظر با برخی از اعضای هیئت مدیره، در سال 1349 از عضویت هیئت مدیره آن مؤسسه استعفاء داد و آن را ترک گفت.
استاد مطهری سال 58 پس از بازگشت از یکی از جلسات فکری سیاسی توسط یکی از اعضای گروه فرقان ترور شد و به شهادت رسید.
امام خمینی (ره) در پیام تسلیت خویش به مناسبت شهادت استاد فرمودند: «مطهری شخصیتی بود که عمر شریف و ارزندة خود را در راه اهداف مقدس اسلام صرف کرد و با کجروی ها و انحرافات مبارزه سرسختانه کرد.».

منبع: ایرنا

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: