رئیس شورای شهر تهران: کاخ‌ عشرت‌آباد باید به فضای عمومی تبدیل شود

1392/10/21 ۱۰:۲۸

رئیس شورای شهر تهران: کاخ‌ عشرت‌آباد باید به فضای عمومی تبدیل شود

جمعه‌گردی‌های رئیس شورای شهر تهران این‌بار تفاهم‌نامه بسیار مهمی برای یکی از بناهای تاریخی تهران داشت. احمد مسجدجامعی که چند وقتی است روزهای جمعه را به بازدید از محله‌های تهران می‌گذراند بعد از سال‌ها توانست وارد محوطه‌ای نظامی شود که یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی تهران را در خود جای داده و از «کاخ عشرت‌آباد» بازدید کند.

 

 

جمعه‌گردی‌های رئیس شورای شهر تهران این‌بار تفاهم‌نامه بسیار مهمی برای یکی از بناهای تاریخی تهران داشت. احمد مسجدجامعی که چند وقتی است روزهای جمعه را به بازدید از محله‌های تهران می‌گذراند بعد از سال‌ها توانست وارد محوطه‌ای نظامی شود که یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی تهران را در خود جای داده و از «کاخ عشرت‌آباد» بازدید کند.

مسجدجامعی هفته پیش وارد پادگان سپاه سیدالشهدا شد و از ساختمان عشرت‌آباد دیدن کرد. در نتیجه این دیدار قرار شد ظرف 3 ماه سازمان میراث فرهنگی، سپاه سیدالشهدا و شهرداری منطقه تفاهم‌نامه‌ای امضا کنند که بر اساس آن ابتدا این بنا نجات پیدا کند و سپس در دسترس عموم مردم قرار گیرد.

 

احمد مسجدجامعی با اشاره به اینکه این ساختمان «در حال آسیب‌دیدن جدی» است اعلام کرد مسئولان سپاه هم معتقدند در صورت ترمیم و مرمت این ساختمان می‌توانند «فضای پیرامونی را برای فعالیت‌های پیوسته با این بنا» اختصاص دهند. او همچنین معتقد است اگر میدان سپاه که متناسب به بزرگراه صیاد نیست گسترش پیدا کند می‌توان ورودی مستقلی برای این ساختمان در نظر گرفت.

رئیس شورای شهر تهران می‌گوید اگر قرار بر سرمایه‌گذاری در این بنا باشد باید به فضای عمومی تبدیل شود. بر همین اساس صورت‌های مختلف همکاری بین سازمان میراث فرهنگی، سپاه و شهرداری می‌تواند اینطور باشد که شهرداری این فضا را مانند پادگاه قلعه‌مرغی تملک کند و آن را تبدیل به یک فضای عمومی کند و یا اینکه همچنان در تملک سپاه باشد و بهره‌برداری از آن به شهرداری سپرده شود.

مسجدجامعی اهمیت این بنا را در معماری منحصربه فرد آن می‌داند و می‌گوید این ساختمان استخر و پلاژی داشته که الان تخریب شده است. به گفته او این ساختمان به لحاظ نوع معماری و گچ‌بری و آیینه‌کاری از نمونه‌های برجسته هنر ایران است و بنای فاخری است که نشان‌دهنده نگاه معمارانه آن دوره و مناسبات بین محیط و آب و خاک است.

رئیس شورای شهر تهران به کاررفتن کاغذدیواری در این بنا را یکی از نمونه‌های اولیه استفاده از کاغذدیواری در معماری ایرانی می‌داند. به اعتقاد او البته مشخص نیست آن زمان این کاغذها به چه معنایی به کار می‌رفته اما می‌شود فهمید که این نقاشی‌ها و این کاغذهایی که روی دیوار نصب شده است تصایر چاپی تکرارشونده دارند.

مسجدجامعی دوره معماری بنای کاخ عشرت‌آباد را مربوط به دوره انتقال می‌داند که در ساخت آن نوعی معماری ایرانی به کار رفته که از آرایه‌های هنری سایر کشورها هم بهره گرفته اما روح بنا ایرانی است. او همچنین تاکید می‌کند این فضاها برای اینکه باقی بماند باید در دسترس عموم قرار بگیرد چراکه سرمایه‌های ملی‌اند.

قسمت دیگری از جمعه‌گردی رئیس شورای شهر تهران به بازدید از «ساختمان بی‌سیم» گذشت. او درباره تاریخ این ساختمان می‌گوید قبل از ساختمان بی‌سیم در «قصرقاجار» که تبدیل به زندان قصر می‌شود هم ساختمان بی‌سیم وجود داشت اما بعدها این مجموعه به ساختمان بی‌سیم در خیابان شریعتی فعلی منتقل می‌شود که آن زمان در اختیار قزاق‌ها و رئیس‌اشان یعنی رضاخان پهلوی بوده است.

به گفته مسجدجامعی این ساختمان در ابتدا برای فعالیت‌های نظامی طراحی می‌شود اما در سال 1319 که رادیو راه‌اندازی می‌شود تبدیل به یکی از ساختمان‌های رادیو می‌شود. این سال‌ها مصادف است با سال‌هایی که ایران به آلمان‌ها نزدیک شده بود و بر همین اساس اکثر وسائل آنجا آلمانی است.

کنار این ساختمان هم ساختمان دیگری وجود دارد که ساختمان اصلی رادیو است. رئیس شورای شهر تهران می‌گوید این همان ساختمانی است در کودتای 28 مرداد ارتش آنجا را اشغال می‌کند و تانک و زره‌پوش در آنجا مستقر می‌شود.

این ساختمان امروزه یکسری تغییراتی کرده مثلا حوضی که در مقابل این ساختمان قرار داشته تبدیل به باغچه شده است و یا  اکوستیک استودیوی آن به هم ریخته شده و روی آن گچ کشیده شده است. بر همین اساس مسجدجامعی معتقد است که این ساختمان نیاز به «تعمیر و مرمت میراثی» دارد.

رئیس شورای شهر تهران به یکی از طرح‌هایی که در زمان وزارتش در وزارت ارشاد پیگیر بود اشاره می‌کند که مجموعه موزه‌هایی از تلگراف‌خانه‌های ایران که از خلیج‌فارس تا شمال ایران همچنان وجود دارند راه‌اندازی شود.

منبع: خبرگزاری میراث فرهنگی

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: