1392/10/21 ۰۹:۱۳
نغمه ثميني نخستين سخنران هنرمندان حاضر در تالار وحدت براي ايراد سخنراني نبود اما حرفهايش چنان بر دل نشست كه اشك را به چشمان حاضر در تالار وحدت نشاند، وقتي صحبتهايش به پايان رسيد، هنوز اشك از چشمان هانيه توسلي، باران كوثري و ستاره اسكندري جاري بود. اين نمايشنامهنويس از خاموشان و حذفشدگان گفت:
از خاموشان ميگويم
نغمه ثميني نخستين سخنران هنرمندان حاضر در تالار وحدت براي ايراد سخنراني نبود اما حرفهايش چنان بر دل نشست كه اشك را به چشمان حاضر در تالار وحدت نشاند، وقتي صحبتهايش به پايان رسيد، هنوز اشك از چشمان هانيه توسلي، باران كوثري و ستاره اسكندري جاري بود. اين نمايشنامهنويس از خاموشان و حذفشدگان گفت: « به من اجازه دهيد صداي خاموش كساني باشم كه قدرتي ندارند. جز صدايي كمجان بر روي صحنه هيچ چيز ندارند. كساني كه به راحتي وزيدن نسيم ميشود حذفشان كرد و حذف شدهاند طي اين سالها. ديوار بياعتمادي بين ما و كساني كه قدرت دارند و قضاوتمان ميكنند، بسيار بلند است. آن سو آدمها هنوز همان آدمها هستند. كساني كه رغبتي به فرو افتادن ديوار ندارند. كساني كه ما تئاتريها را بهعنوان دشمن نگاه ميكنند، دشمني كه تنها ابزارش گفتوگو است. تنها ابزارش بازي است. تنها ابزارش نمايش است. حالا بگذاريد من صداي نمايشنامهنويساني كه چند سال است كتابهايشان در ارشاد به انتظار مجوز مانده است. صداي كارگردانهايي كه چهار سال است متني ايراني را به دست گرفتهاند و از اين سالن به سالن ديگر ميدوند، اما بيدليل، رانده ميشوند كه متن نويسندهيي خارجي را كار كنند. صداي دانشجويان تئاتر، دانشجويان مشتاق و با استعداد تئاتر كه هر وقت حرف آينده ميشود به ما نگاه ميكنند.
براي اجراي سرود ملي اركستر نداريم
كامبيز روشنروان در حالي به روي صحنه رفت و پشت ميكروفن قرار گرفت كه بزرگان موسيقي ايران، شهرام ناظري و لوريس چكناواريان در رديف اول سالن در كنار رييسجمهور نشسته بودند و شنواي بخشي از خواستههاي حرفهييشان از زبان روشنروان در عرصه موسيقي بودند. او خطاب به حسن روحاني گفت: «... موسيقي كشور ما حال خوبي ندارد و در چند سال گذشته حالش وخيمتر شده است. هنرمندان اين حوزه تمام بضاعت خودشان را در اختيار انقلاب قرار دادند ولي به جاي قدر، جفا ديدند. روشنروان فهرستي از مشكلات موسيقي را شرح داد و گفت: آموزش موسيقي وضعيت نامطلوبي دارد. آموزشگاههاي آزاد چندسالي است كه نظارت بر آنها به درستي صورت نميگيرد و رشد بيرويه آنها طوري شده كه گاهي فكر ميكنيم كاش اين وضعيت به وجود نميآمد. موسسات علمي و كاربردي هم به دليل نداشتن اساتيد خوب دچار مشكلات هستند. وضعيت اركستر سمفونيك و اركستر ملي طوري شده كه چندين سال است به دليل تعطيلي اين اركسترها سرود ملي جمهوري اسلامي را بهطور زنده نشنيدهايم و مدام نسخههاي ضبط شده، پخش شده است...»
هنر يك «حق» است
محمدمهدي عسگرپور كه مديرعامل خانه سينما است، شادمان از بازگشايي خانه سينما به عنوان سخنگوي سينما و سينماگران از ضروريات سينما گفت كه هنوز بدان دست نيافتهاند.او به نمايندگي از جامعه سينمايي خطاب به حسن روحاني گفت: آقاي رييسجمهور! پيش از هر چيز مايلم به نمايندگي از سينماگران مراتب سپاس خانواده بزرگ سينما را از وفاداري به تعهد انتخاباتيتان درباره بازگشايي خانه سينما اعلام دارم. به تعبيري نخستين دري كه با كليد تدبير دولت يازدهم باز شد قفل خانه سينما بود و سپاس كه به وعده خود پايبند بوديد. براي اصحاب فرهنگ و هنر، باور دولتمردان به اينكه اشتغال در عرصه فرهنگ و هنر يك «حق» است و نه يك «امتياز»، مهمترين دغدغه است. انتظار داريم كه شما اين حق اشتغال اصحاب فرهنگ و هنر را به رسميت بشناسيد. هنرمندان و اصحاب فرهنگ سرزمين ايران اسلامي در همين جامعه باليدهاند و زندگي ميكنند. آنان جداي از نظام نيستند و خود بخشي از نظام و تحكيمكننده آنند. سينما ميتواند يار خوبي براي ديپلماسي فعالي كه دولت يازدهم آن را در پيش گرفته باشد، چراكه به اعتقاد بسياري از سفراي كشورمان، سينما نه تنها بهترين سفير فرهنگي كه ميتواند بهترين سفير كشورمان باشد. مصلحت از جمله كليدواژههايي است كه معنايي دوگانه دارد. هر كسي براي دور زدن قانون از آن استفاده ميكند. در هر جامعهيي و با هر رويكردي سانسور و نظارت وجود دارد. در كشور ما نيز مناسبات اجتماعي و ارزشي وجود دارد، اما سازوكار ما بهشدت دچار اشكال است. در ديگر كشورها سانسور، نام بازبيني و ويرايش را به خود ميگيرد...»
نسبت اجنه و كتاب
رضا اميرخاني نخستين سخنران بود كه حرفهايش به درازا كشيد، اما همچون داستانگويي متبحر پايان سخنانش را چونان ايراد كرد كه خستگي را از فضا دور كند. او از صنعت نشر سخن گفت و اعتبار قول حسن! ديگر محور سخنان او مميزيان و كساني بودند كه نام حامي ارشاد بر آنها زده شده. اميرخاني خواست كه با شفافسازي و معرفي افراد؛ ناديدهها معرفي شوند يعني همان چيزي كه او از آن چنين ياد كرد: مميز و حامي و داور وزارت ارشاد را از لشكر اجنه انتخاب نفرماييد! او درباره وضعيت ادبيات داستاني در ايران گفت: چرا ادبيات داستاني ديده نميشود؟ دليل روشن است. به دليل انبوه عناوين كتبي كه ارشاد ساخته! چند عنوان كتاب به دست مردم ميرسد؟ جواب روشن است. به تعداد كتب موجود در قفسههاي كتابفروشي. اين رقم بين هزار تا دو هزار عنوان است. حال آنكه ارشاد آمار توليد كتاب را در سال بيش از 50 هزار عنوان اعلام ميكند. 48 هزار عنوان از اين كتابها، كتب غيرحرفهيي در صنعت نشر هستند. حمايتهاي ارشاد در همه ادوار و عليالقاعده دوره فعلي، به شرط صحت، 95درصد هرز ميرود! و فقط پنجدرصد صرف كتب حرفهيي ميشود... فدراسيون فوتبال در وهله اول موظف است به حمايت از تيم ملي كشور، بعد از آن ليگهاي برتر و پايينتر... اما در رفتار ارشاد اطفال بازيگوش فوتباليست خياباني با مليپوشان تفاوتي ندارند.
دوسالانهها را به انجمنها بسپاريد
ابراهيم حقيقي نماينده هنرمندان هنرهاي تجسمي بود و از حال و روز اين عرصه با رييسجمهور گفت. اين هنرمند پيشكسوت گرافيست به نمايندگي از هنرمندان تجسمي از وزير ارشاد درخواست كرد كه دوسالانههاي هنري را دوباره به انجمنها بسپارند و آنها را احيا كنند و خواستار گسترش فعاليت گالريها در شهرستانها شد. او با اظهار تاسف از وضعيت فعلي موزه هنرهاي معاصر هشدار داد، رده اين موزه كه جزو 10 موزه برتر دنياست در حال نزول است. در حالي كه ما در ايران در كل منطقه بيشترين هنرمندان را داريم.
فضايي براي تنفس
عبدالجبار كاكايي بيشتر از تضاد و روبهرويي شاعران و مديران گفت. او به نمايندگي از هم صنفانش خطاب به روحاني گفت: «ما شاعران متعهد به آرمانهاي مردم در سال 57 برائت خود را از مديريتي اعلام ميكنيم كه به نام حمايت از ما، قلم مخالفان را ميشكند. شعر انقلاب نهال نورستهيي بود كه امروز سرو بالندهيي شده و نفس كشيدن در فضاهاي گلخانهيي و اردوگاهي را نميپذيرد و دوست دارد در ميداني برابر تنها بر محور خلاقيت با رقيبان خود چالش داشته باشد و پذيرش مسووليت دبير جشنواره هشتم به همين منظور بود كه اميدوارم تحقق پيدا كند.»مراسم با شور و شوق صحبتهاي روحاني به پايان رسيد و هنرمندان گرد وزير اخطارگرفته جمع شدند تا باقيمانده حرفهايشان را به او منتقل كنند و ايشان اين حرفها را با دكتر حسن روحاني در ميان بگذارد.
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید