1392/10/21 ۰۸:۵۳
بزرگداشت شادروان سید جمال ترابی طباطبایی، پیشکسوت دانش سکهشناسی، سندشناسی و مورخ به همت پژوهشکده تاریخ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران، موزه ملک، انجمن ایرانی تاریخ و مرکز دایره المعارف انسانشناسی، موزه آثار نسخ خطی و فرهنگی هنری دکتر محمدصادق محفوظی، در تاریخ سه شنبه 24 دی ماه 1392 از ساعت 16 تا 19 در سالن ایران فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران ]میدان ولیعصر (عج)، نرسیده به تقاطع طالقانی، شماره 1552[ برگزار میشود.
شادوران سید جمال ترابی طباطبایی پدر دانش سکهشناسی معاصر؛ بیش از شصت سال پژوهش در زمینه سکهشناسی ایرانی و اسلامی و همچنین فرهنگ عامه فعالیت کرد. گردآوری، ثبت و شناسایی سكههای سلسلههای مختلف ايران دوران اسلامی، راهاندازی موزه آذربایجان و تالیف آثاری ارزشمند درخصوص دانش سکهشناسی و تاریخ ایران از دیگر فعالیتهای او است. سید جمال ترابی طباطبایی، متولد سال ۱۳۰۴ در محله مهاد مهین (میار میار) تبریز و از نسل ميرزا محمدرضی الحسنی الحسينی بود كه نسبت ایشان با سی و سه پشت به حضرت امام حسن مجتبی(ع) میرسید. وی تحصيلات خود را در تبریز، دبستان تمدن، دبيرستانهای رشديه و فردوس پايان رسانید. سپس در رشته تاریخ، جغرافیا و علوم تربیتی از سال ۱۳۲۶ تا۱۳۳۰ در دانشسرای عالی تهران مشغول به تحصيل شد. بعد از دریافت رتبه یک دبیری در وزارت فرهنگ استخدام شد و سالها در شهرهای ساوه و دامغان تدریس نمود. بعدها به تبریز منتقل شد و از سال از سال ۱۳۴۰ خورشیدی در دانشسرای مقدماتی پسران و دختران و دبيرستان های دهخدا و ايراندخت تبریز به آموزش علوم اجتماعی، زبان فرانسه و رسم فنی مشغول شد. استاد ترابیطباطبایی در گروه تاریخ دانشگاه تبریز به تدریس سکهشناسی پرداخت و تجربههای خود را در زمینههای خطشناسی و کتیبهخوانی به نسلهای بعد منتقل کرد ایشان معتقد بود: «عقيده بر اين دارم كه اندوخته علمی و معنوی را نبايستی به گور برد.»
شادروان ترابی طباطبایی در سال ۱۳۳۷ مامور ایجاد و تدوين موزه آذربایجان شد و تا سال ۱۳۴۰ نیز به عنوان ریيس موزه فعالیت کرد. وی در سال ۱۳۴۶ به عنوان كارشناس آثار باستانی و فرهنگ عامه به وزارت فرهنگ و هنر منتقل شد و برای دومین بار تا سال ۱۳۵۲ در سمت رییس موزه آذربایجان به خدمت پرداخت. سپس تا سال ۱۳۵۷ در سمت رییس اداره باستان شناسی و فرهنگ عامه آذربایجان شرقی به خدمت پرداخت تا بازنشسته شد. در دوران بازنشستگی بسیار پر تلاش تر بود و جمع آوری و تدوین آثار علمیو پژوهشی پرداخت.
استاد ترابی طباطبایی در معرفی و شناسایی سکههای دوران ایران اسلامی نقش مهمی ایفا کرد و بر این باور بود که که ایران به لحاظ سکهشناسی رتبه نخست دنیا را در اختیار دارد. وی بیش از سه هزار و پانصد سکه را جمعآوری کرد. شهرت جهانی و تخصص ایشان در سکهشناسی ایرانی و زمینهساز همکاریهای وی با سکهشناسان و پژوهشگرانی همانند دكتر جرج مایلز، دیوید سلوود، والتر هینتس، برت فراگنر، اینگر كریر، ریچارد فرای، هاری فلدمن و گوتفرید هرمان بود. شادوران ترابی طباطبایی در زمینههای مختلف علمی و فرهنگی از استادان بزرگی همانند عباس اقبال آشتیانی، وحیدالملک شیبانی، نصرالله فلسفی، علی اکبر بینا، مجیر شیبانی، پرویز ناتل خانلری، احمد مستوفی، محمد معین، مسعود خان كيهان و محمدباقر هوشيار بهره برد.
او به هنر علاقه بسیار داشت و در زمینه خوشنویسی و نقاشی آبرنگ فعالیت میکرد. وی از دوستداران شهریار بود. در زمینه عکاسی نیز بصورت حرفهای فعالیت داشت و تصاویر ارزشمندی از مناطق مختلف ایران به ویژه تبریز قدیم تهیه کرد که بخشی از آنها را به موسسه دایره المعارف بزرگ اسلامی و سازمان اسناد ملی ایران تقدیم کرد.
نام شادروان ترابی طباطبایی در سالنامه جاودانهای ایران به ثبت رسیده است و زندگی نامه ایشان نیز در کتاب «راهنمای محققین تاریخ و فرهنگ آسیای مرکزی» به چاپ رسیده است. این کتاب توسط انتشارات دانشگاه هاروارد و به زبان انگلیسی در سال ۱۹۹۵ میلادی منتشر شده است.
او در طول شصت سال فعالیت و پژوهش هزاران سند و عکس تاریخی را گردآوری و به سازمانها و موسسههای مختلف اهدا کرد:
از وی بیش از سی و پنج کتاب و مقاله علمی در زمینههای سکهشناسی و فرهنگ عامه بر جای مانده که فهرست بخشی از آنها عبارت است از:
کتابها
مقالهها
کتاب "سكههای آق قویونلو و مبنای وحدت حكومت صفويه در ايران" که در سال ۱۳۵۵ چاپ شدبود به عنوان كتاب سال ایران معرفی شده و این جايزه ارزشمند را از آن خود کرد.
شادوران سید جمال ترابی طباطبایی در بیست و دوم مهر ماه سال ۱۳۸۸ به علت کهولت سن درگذشت و در قطعه هنرمندان آرامگاه وادی رحمت شهر تبریز به خاک سپرده شد.
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید