1392/10/17 ۱۰:۳۷
«دانشنامه مُهر وحکاکی در ایران» پژوهش و نگارش محمدجواد جدی منتشر شد. در این کتابِ مرجع، تاریخ مُهر و حکاکی در ایران از 6 هزار سال پیش تا دوران معاصر به صورتی علمی و موشکافانه مورد پژوهش و تحقیق جدی قرارگرفته است.
جدی گفت: «دانشنامه مُهر و حکاکی در ایران» چهارمین کتاب منتشر شده من در این حوزه است و من پیشتر کتابهای «مُهر و حکاکی در ایران»، «مُهرها و نگینها در مجموعه موزه آستانه حضرت معصومه(س)» و «مُهرهای سلطنتی» در مجموعه موزه کاخ گلستان را تالیف و منتشر کردهام که در واقع زیر مجموعه کتاب «دانشنامه مُهر و حکاکی» در ایران محسوب میشوند.
وی افزود: در این کتاب تاریخ مُهر و هنر حکاکی در ایران از 6 هزار سال پیش تا دوران معاصر با دقت بررسی شده است. من برای به سرانجام رسیدن این دانشنامه بیش از 20 سال تلاش علمی و هنری داشتهام.
این محقق در ادامه با اشاره به کمبود منابع تحقیقی و پژوهشی در حوزه مهر و حکاکی، گفت: با وجود سابقه بسیار هنر مُهرسازی و حکاکی در ایران تاکنون کتابی در این حوزه با چنین جامعیتی منتشر نشده بود و من برای تالیف آن از بیش از هزار منبع مهم سود جستهام. این کتاب برای دانشجویان هنر، به ویژه پژوهش هنر و همچنین علاقهمندان هنر ایران زمین، بسیار مفید است.
این محقق درباره مقدمه و تقریظهای این کتاب اظهار کرد: استاد آیدین آغداشلو درآمد و مقدمه کتاب را نوشتهاند و بزرگانی چون حجتالاسلام و المسلمین دکتر مرعشی نجفی، محمدعلی کریم زاده تبریزی و بسیاری از صاحب نظران دیگر تقریظهایی بر کتاب نوشتهاند که برخی از آنها را در انتهای کتاب دانشنامه آوردهام.
جدی در پایان به لزوم توجه بیشتر در این حوزه اشاره کرد و گفت: پیشتر من در سازمان اسناد کتابخانه ملی ایران یک دوره مُهرشناسی تدریس کردم. قرار است تا قبل از شروع سال جدید در کتابخانه مجلس، مرکز پژوهش مُهرشناسی تشکیل شود و در این مرکز برای سند پژوهان علاقهمند یک دوره کلاس مُهرشناسی برگزار خواهم کرد.
«دانشنامه مُهر و حکاکی در ایران» پژوهش و نگارش محمد جواد جدی با شمارگان دو هزار نسخه در 864 صفحه در قطع رحلی ، چهار رنگ و بهای 300 هزار تومان از سوی موسسه متن فرهنگستان هنر و با همکاری انتشارات کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و نیز مرکز دایرهالمعارف انسان شناسی در چند روز آینده روانه کتابفروشیها میشود.
این دانشنامه 14 فصل دارد که به ترتیب عبارتند از «تاریخ مهر و حکاکی»، «از مهر تا انگشتری»، «مهر از آغاز دوره هخامنشی تا پایان دوره ساسانی»، «خط کوفی، خطوط ششگانه و مهرهای دوران اسلامی»، «مهر و سیر تکاملی خط و خوشنویسی در عصر ایلخانی»، «مهرهای دوران تیموری و صفوی»، «مهر در دوره قاجار»، «معرفی حکاکان بزرگ و نحوه کار آنان»، «هنر سجع سازی مهر»، «سجع مهر برخی از پادشاهان»، «سجع مهر برخی از رجال و شاهزادگان»، «مهرهای اماکن متبرکه، علمای اسلامی، مراجع تقلید و هنرمندان»، «مهر در کشور عثمانی و شبه قاره هند» و «فرهنگنامه مهر و حکاکی در شعر و ادبیات فارسی».
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید