1392/10/1 ۱۱:۴۴
ایمان خداجو/ تئاتر شهر تهران واقع در ضلع جنوب غربی پارک دانشجو تهران، اگرچه به عنوان نماد تئاتر ایران به شمار ميرود، اما وجود فضایی غیر هنری، گاه حضور افراد بیکار و بیهدف در حواشی این پارک چهره بزرگترین و مشهورترین فضای تئاتر تهران را مخدوش کرده است. با این حال نخستین حرکتها برای هنریتر شدن چهره تئاتر شهر از دیروز کلید خورد. رستورانی تقریباً غولآسا که در ضلع شمال شرقی تئاتر شهر واقع بود، دیگر به خاطرهها پیوست. این رستوران در حالی محل تجمع افراد قرار ميگرفت که جمعیت زیادی پیرامون خود جمع ميکرد. جمعیتی که اغلب اوقات جزو مخاطبان و تماشاگران نمایشهای تئاتر شهر نبودند.
ایمان خداجو/ تئاتر شهر تهران واقع در ضلع جنوب غربی پارک دانشجو تهران، اگرچه به عنوان نماد تئاتر ایران به شمار ميرود، اما وجود فضایی غیر هنری، گاه حضور افراد بیکار و بیهدف در حواشی این پارک چهره بزرگترین و مشهورترین فضای تئاتر تهران را مخدوش کرده است. با این حال نخستین حرکتها برای هنریتر شدن چهره تئاتر شهر از دیروز کلید خورد. رستورانی تقریباً غولآسا که در ضلع شمال شرقی تئاتر شهر واقع بود، دیگر به خاطرهها پیوست. این رستوران در حالی محل تجمع افراد قرار ميگرفت که جمعیت زیادی پیرامون خود جمع ميکرد. جمعیتی که اغلب اوقات جزو مخاطبان و تماشاگران نمایشهای تئاتر شهر نبودند. با این حال فضای گرداگرد این رستوران را سکوهایی شکل ميداد که از افرادي پر ميشد که چای به دست روی سکوهای سیمانی مينشستند، یا در مواردی سیگاری دود ميکردند. اما از دیروز این خبر مفرح دهان به دهان تئاتريها پیچید که این سکوهای سیمانی بزودی ميتواند محلی برای نشستن تماشاگران و علاقهمندان تئاتر باشد و فضایی گسترده که رستوران و محوطه آن را تشکیل میداد، به محلی برای اجرای نمایش تبدیل شود.
دیروز معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران و همچنین رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران مهمان مجموعه تئاتر شهر بودند و از فضای پیرامون آن بازدید کردند.
محمدهادی ایازی معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، حجتالاسلام شهاب مرادی رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران و علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه اتابک نادری رئیس مجموعه تئاتر شهر ضمن بازدید از زیرگذر احداث شده در چهارراه ولیعصر و بررسی فضا و امکاناتی که در این محدوده میتوان به هنر و تئاتر اختصاص داد، از فضای پیرامون و داخل مجموعه تئاتر شهر بازدید کردند.
این بازدید با بحثهایی همراه بود و اهم آن بحثها هم در هنریسازی چهره تئاتر شهر تهران و فضای پیرامونی آن بود. در این بازدید مقرر شد هواکش نصب شده در ضلع شمالی مجموعه تئاتر شهر به عنوان پایه نصب تابلوی تبلیغاتی LED مختص مجموعه و تبلیغ نمایشهای آن باشد. همچنین برای زیباسازی پیرامون تئاتر شهر و بنای آن شهرداری نورپردازی مناسبی را ایجاد کند. ضمن این که با هماهنگی انجام شده با شهرداری منطقه 11 رستورانی که در پارک دانشجو احداث شده و فضای نامناسبی را ایجاد کرده بود، تخریب شد.
طبق هماهنگیهای انجام شده بین معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران قرار بر این شد که به جای رستوران مذکور فضایی روباز برای اجرای تئاتر ایجاد شود. همچنین طبق وعده ایازی قرار شد مجسمههای سمپوزیومهای شهرداری و جشنوارههای هنری در فضای پارک دانشجو نصب شود.
بحث تئاتر شهر تهران در حالی در حافظه ساکنین کلانشهر شناخته شده است که تئاتر شهر و فضای پارک دانشجو همچون دو فضای متضاد و دور از هم شمرده ميشوند. در ادواری خانوادهها و شهروندان تهرانی به محض این که فرزندانشان از رفتن به تئاتر صحبت ميکردند، آنها را تشویق ميکردند اما به محض این که ميفهمیدند که فرزندان آنها به محیطی در نزدیکی پارک دانشجو ميروند، ناراحت ميشدند و در بسیاری از موارد از رفتن فرزندانشان به محیطی در نزدیکی پارک دانشجو ممانعت ميکردند.
از سوی دیگر ساختمان تئاتر شهر به لحاظ قدمت زمین و رفت و آمد هنرمندان به این مکان به گذشتههای دور و حوالی نیم قرن پیش برميگردد. زمانی که زمین کنونی تئاتر شهر به عنوان کافه شهرداری معروف بود و شاعران و نویسندگان نامداری از جمله فروغ فرخزاد، جلال آل احمد و... به این کافه ميرفتند، همچنان که برخی دیگر از کافههای سطح شهر از جمله کافه نادری و... در خیابان جمهوری محل تجمع و بحثهای هنری و جلسات نقد و بررسی داستان و رمان بود. با این حال پس از دورانی که به شکل تئاتر نوین ساختمانی در آنجا ساخته شد، به عنوان نماد تئاتر تهران و کل ایران به حساب آمد. این سالن در سه دهه گذشته میزبان بیش از 3 هزار نمایش بوده و دهها جشنواره بینالمللی تئاتر را بدرقه کرده است.
با همه این تفاسیر، تغییر چهره تئاتر شهر، برداشتن نقابی مخدوش از چهره پارکی در قلب تئاتر ایران است؛ پارکی که خوشنام نبوده و با این که عنوان دانشجو را با خود به یدک کشیده، اما همواره دهههاست که به غبارزدایی نیاز داشته است.
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید