پژوهش نیازمند ردیف مستقل ملی از بودجه است

1392/9/27 ۰۹:۲۲

پژوهش نیازمند ردیف مستقل ملی از بودجه است

محسن غلامي / آموزش و پژوهش دو ستون اصلي دانشگاه‌ است. با وجود اين پژوهش سهم ناچيزي از بودجه93 دانشگاه‌ها را به خود اختصاص مي‌دهد و در بسياري اوقات اين سهم كمتر از 10درصد از ساير بودجه‌هاي دانشگاه است.

 

 

محسن غلامي / آموزش و پژوهش دو ستون اصلي دانشگاه‌ است. با وجود اين پژوهش سهم ناچيزي از بودجه93 دانشگاه‌ها را به خود اختصاص مي‌دهد و در بسياري اوقات اين سهم كمتر از 10درصد از ساير بودجه‌هاي دانشگاه است.

وزير علوم، تحقيقات و فناوري با تأكيد بر اين‌كه سهم بخش پژوهش هر دانشگاه از كل بودجه‌هاي دانشگاه كمتر از 10 درصد است، مي‌گويد:

10 درصدي كه از بودجه‌هاي دانشگاه‌ها صرف امور پژوهشي مي‌شود به دليل مشكلات تغذيه و خوابگاه‌ها دستخوش تعرض قرار مي‌گيرد.

دكتر رضا فرجي دانا در گردهمايي معاونان پژوهشي دانشگاه‌ها، همزمان با هفته پژوهش و فناوري با تأكيد بر اين‌كه نبايد اجازه دهيم كارهاي اجرايي ما را از پژوهش باز دارد مي‌افزايد: بايد يك رديف مستقل ملي به پژوهش در دانشگاه‌ها اختصاص يابد و معاونان پژوهشي دانشگاه‌ها مسئوليت تخصيص اين رديف بودجه را داشته باشند تا بودجه پژوهش فقط صرف همين موضوع شود. به گفته وي، پژوهش بايد جزو ضروريات بزرگ محسوب شود، اگر در دانشگاه‌ها نسبت به پژوهش غفلتي صورت گيرد، بايد آن را درمان كنيم؛ چرا كه در دنياي امروز كسي دانشگاه بدون پژوهش را دانشگاه نمي‌داند.

فرجي دانا با اشاره به بودجه‌هايي كه صرف موضوع تغذيه دانشجويي مي‌شود، اظهار داشت: كمر دانشگاه‌هاي ما به خاطر بحث تغذيه شكسته شده است و من كمتر ديده‌ام كه رئيس دانشگاهي به دفتر من بيايد و از قرض و بدهي گله‌اي نداشته باشد.

وي، مهمترين نيروي انساني در دانشگاه‌ها را دانشجويان دكترا برشمرد و تصريح كرد: چرا نيروهاي دكترا كه در واقع نيروهاي پژوهشگر ما به شمار مي‌روند بايد راه خارج رفتن را در پيش گيرند. ما چگونه از دانشجوي دكترا بخواهيم كه جايي كار نكند و زود هم ازدواج كند؛ اما در مقابل حمايتي هم نكنيم. وزير علوم، تحقيقات و فناوري با اشاره به سهم بودجه‌هاي پژوهشي از توليد ناخالص داخلي اظهار داشت: در حال حاضر در سال سوم برنامه پنجم توسعه هستيم و سهم بودجه‌هاي پژوهشي از توليد ناخالص داخلي به 4 دهم درصد رسيده است كه اين ميزان در خوش بينانه‌ترين حالت به 5 دهم درصد مي‌رسد. اين در حالي است كه بايد سهم بودجه‌هاي پژوهشي از توليد ناخالص ملي به 3 درصد مي‌رسيد. فرجي دانا با اشاره به حذف بند «اختصاص يك تا 3 درصد بودجه‌هاي دستگاه‌هاي اجرايي به پژوهش» در لايحه بودجه 93 گفت: اين اتفاق در حالي افتاده است كه در متن برنامه پنجم اختصاص يك تا

3 درصد اعتبارات دستگاه‌ها به امر پژوهش قيد شده است. وي مي‌افزايد: دولت اعلام كرده است كه اين بند در برنامه توسعه ديده شده و وزارت علوم نيز مي‌تواند براساس آئين نامه يك تا 3 درصد اقدام كند ولي نمايندگان مجلس اعلام كردند كه اين بند نيز بايد در تبصره‌هاي بودجه قيد شود كه اميدواريم با كار كارشناسي اين بند در تبصره بودجه 93 وارد شود. همچنين معاون پژوهش و فناوري وزير علوم نيز درباره وضعيت بودجه پژوهشي سال آينده مي‌گويد: علي‌رغم تلاش‌هاي صورت گرفته به دليل مشكلات موجود، بسياري از ارقام بودجه پژوهشي سال آينده، تغيير نيافته و «اختصاص يك تا سه درصد بودجه دستگاه‌هاي اجرايي به بخش پژوهش» در بودجه 93 لحاظ نشده است اما پيگير هستيم كه اين موضوع به بودجه 93 برگردد.

وحيد احمدي با اشاره به جلسه برگزار شده ميان معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري و برخي نمايندگان مجلس تصريح مي‌كند: در اين جلسه طبق توافق صورت گرفته قرار شد نيم‌درصد از 5/14درصد اعتبارات ارزي وزارت نفت براي كمك به فعاليت‌هاي پژوهشي و كلان در بودجه سال 93 تخصيص يابد تا اين رقم 500 ميليون دلاري صرف مباحثي همچون طرح‌هاي كلان و كمك به تجهيزات شود كه متأسفانه اين موضوع نيز در بودجه سال 93 لحاظ نشده است. احمدي در خصوص اعتبارات تخصيص يافته بودجه سال‌جاري نيز گفت: چهار رقم عمده پژوهشي در بودجه 92 پيش‌بيني شده بود كه يكي از اين موارد اختصاص 126 ميليون دلار ذيل بند «ه» از تحقق يك تا سه درصدي برنامه پنجم توسعه بود كه متأسفانه اين رقم تحقق نيافت.

به گفته معاون پژوهشي وزارت علوم سالانه 100 تا 500 ميليارد تومان به طرح‌هاي كلان بايد كمك شود و اين در حالي است كه در سال 91 بودجه 46 ميليارد توماني و در سال 92 نيز همين بودجه در نظر گرفته شده بود كه تمامي بودجه‌هاي ذكر شده تخصيص نيافت و در بودجه سال 93 نيز براي طرح‌هاي كلان 46 ميليارد تومان بودجه در نظر گرفته شده است.

احمدي همچنين از برنامه تدوين طرح ارتباط دانشگاه با صنعت و ارائه آن به مجلس جهت تسريع در صورت ضرورت تصريح كرد: يكي از كارهاي اساسي كميسيون‌هاي شوراي عالي، ارتباط با صنعت است كه در اين زمينه بحث تدوين ارتباط دانشگاه با صنعت در كميسيون‌ها در حال بررسي است و در صورتي كه نياز به قانون باشد اين طرح به مجلس ارائه مي‌شود.

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: