مهمانی پروفسور بالتازار در اكنلو همدان

1392/9/25 ۱۰:۳۷

مهمانی پروفسور بالتازار در اكنلو همدان

مهدي ارجمند / براي كودكان دهه 60 پروفسور بالتازار اسم آشنايي است. شخصیت معروف انيميشن دوست داشتني كه براي حل مشكلات مردم و اختراع جديد بعد از كلي فكركردن به سراغ دستگاه عجيب و غريبي مي‌رفت و بالاخره موفق به ثبت يك اختراع جديد و رفع مشكل مي‌شد.

 

 

مارسل بالتازار پزشک فرانسوی 17 سال در ایران زندگی و خدمت کرده‌ است

مهدي ارجمند / براي كودكان دهه 60 پروفسور بالتازار اسم آشنايي است. شخصیت معروف انيميشن دوست داشتني كه براي حل مشكلات مردم و اختراع جديد بعد از كلي فكركردن به سراغ دستگاه عجيب و غريبي مي‌رفت و بالاخره موفق به ثبت يك اختراع جديد و رفع مشكل مي‌شد.

آن روزها كودكان بازيگوش دهه 60 نمي‌دانستند كه پروفسور بالتازار تنها يك شخصيت كارتوني است يا وجود خارجي نيز دارد. آن‌ها فكر نمي‌كردند كه پروفسور بالتازار يك شخصيت واقعي است كه حدود 17 سال را در ايران زندگي و عمر خود را صرف تحقيق در حوزه بهداشت و درمان كرده است.

شايد كودكان دهه 60 با واژه‌هايي مانند طاعون و يا انستيتوي پاستور آشنا بودند اما شخصيت بازيگوش آن‌ها كه هر روز عصر منتظر شروع برنامه كودك بودند به آن‌ها اجازه نمي‌داد بيشتر درباره پروفسوري تحقيق كنند كه روزي در كشور آن‌ها و در ميان مردم همين كشور زندگي مي‌كرده است.

زلاتكو گرگيك انيماتور كرواتي است كه در استوديوي فيلم زاگرب بين سال‌هاي ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۴ اين انيميشن زيبا را ساخت و طولي نكشيد كه اين كارتون زيبا علاوه بر ايران در كشورهاي مختلف جهان همچون آلمان، دانمارك، فنلاند، فرانسه، ايتاليا، هلند، نروژ، پرتغال، روماني، ژاپن، يونان نيز پخش شد.

سفر به كبودرآهنگ

اينجا روستاي اكنلو در شهرستان كبودرآهنگ استان همدان است و آن طور كه هنوز هم برخي پيرمردهاي روستا به ياد دارند پروفسور در اين روستا 7 سال مداوم زندگي كرد و شبانه روز مشغول تحقيق درباره بيماري‌هاي مختلف از جمله طاعون بود. روستاي اكنلو تا همدان فاصله زيادي دارد حدود دو ساعت ونيم با ماشين بايد راه بروي تا به روستا برسي. مردم با صفاي روستا خيلي مهمان نوازند و بي‌خود نيست كه پروفسور 7 سال از 17 سال سكونت خود در ايران را در اين روستا سپري كرده است.

يك خانه بزرگ روستايي يك طبقه با ديوارهايي خشتي و گلي و سقفي از چوب. اين خانه‌اي است كه روستائيان مي‌گويند خانه و البته آزمايشگاه پروفسور بالتازار است.

وسايل قديمي پروفسور گوشه گوشه اين خانه به نمايش گذاشته شده و آن طور كه مهدي غلامي مسئول اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كبودرآهنگ مي‌گويد: خانه پروفسور بالتازار يكي از مهمترين جاذبه‌هاي گردشگري اين منطقه است كه همه ساله پذيراي گردشگران و مسافران بسياري است كه به کبودرآهنگ سفر مي‌كنند.

او مي‌گويد: از ابتداي سال تاكنون 600 هزار نفر گردشگر وارد كبودرآهنگ شده‌اند كه تعداد زيادي از اين افراد با حضور در روستاي اكنلو از خانه و آزمايشگاه پروفسور بالتازار بازديد كرده‌اند.

غلامي عنوان مي‌كند: دوست داريم اين خانه را به يك موزه تبديل كنيم اما واقعيت آن است كه متولي اين خانه و آزمايشگاه دانشگاه علوم پزشكي است نه ميراث فرهنگي. با اين وجود برنامه‌ريزي‌ها براي ثبت اين مكان تاريخي در فهرست آثار ملي آغاز شده است.

گوشه‌اي از دفتر كار پروفسور، يك عكس قديمي از او در حال كار در آزمايشگاه نصب شده به همراه چند عكس قديمي ديگر كه پروفسور را در حال كار و تحقيق نشان مي‌دهد.

عكس پروفسور با آنچه در انيميشن اين شخصيت نشان داده مي‌شود بسيار متفاوت است. در انيميشن شخصيتي طراحي شده بود با قدي كوتاه، لباسي مشكي وسفيد، سري طاس، ريش‌هايي سفيد و بلند به شكل مربعي و گاهي اوقات نيز كلاهي بر سر، اما عكسي كه اينجا از پروفسور بالتازار مي‌بينيم بسيار متفاوت است با آنچه در انيميشن دوران كودكي ديده ايم؛ پزشك بلند قد و چهار شانه با روپوشي سفيد، موهايي فرفري و جو گندمي، سبيلي نازك و لبخندي كه انگار هميشه همراه پروفسور است.

شايد براي همين است كه وقتي با عليرضا ايزدي مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان همدان صحبت مي‌كنم درباره شخصيت پروفسور بالتازار با اندكي شك و ترديد مي‌گويد: براساس آنچه مشخص شده شخصيتي به نام پروفسور بالتازار مدت 17 سال در ايران زندگي مي‌كرده كه 7 سال از عمرش را در روستاي اكنلو شهرستان كبودرآهنگ بوده اما نمي‌دانيم كه آيا اين همان شخصيت كارتوني دهه 60 است كه از تلويزيون ايران پخش شده يا شخصيتي است كه تشابه اسمي با شخصيت انيميشني دارد.

وي مي‌افزايد: به عقيده برخي افراد شخصيت پروفسور بالتازار تنها يك شخصيت انيميشني است كه در يوگسلاوي سابق زندگي مي‌كرده است حال اين‌كه پروفسور بالتازاري كه در ايران زندگي مي‌كرده يك پزشك فرانسوي است.

وي می‌گوید: در هر حال آنچه مشخص است اين است كه يك پزشك فرانسوي به نام پروفسور مارسل بالتازار در سال 1337 به روستاي اكنلو مي‌آيد و با پايه‌گذاري يك انستيتوي تحقيقاتي به فعاليت‌هاي علمي و پزشكي پرداخته و با تحقيقات فراوان موفق به ريشه‌كن كردن بيماري طاعون مي‌شود.

ايزدي ادامه مي‌دهد: تحقيق درباره بيماري‌هاي مختلف و واكسينه كردن مردم در مقابل بيماري‌هايي مانند آبله از ديگر اقدامات اين پزشك است كه تعدادي از پيرمردهاي روستاي اكنلو هنوز هم خاطرات بسيار زيادي از اين پزشك نامدار فرانسوي دارند.

مدير كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همدان می‌گوید: در حال حاضر منزل و دفتر كار پروفسور بالتازار در روستاي اكنلو شهرستان كبودرآهنگ به عنوان يكي ازجاذبه‌هاي گردشگري اين شهرستان محسوب مي‌شود و همه ساله تعداد زيادي از گردشگران داخلي و خارجي به اين شهرستان سفر كرده و از اين انستيتو بازديد مي‌كنند.

در سال‌جاري سه همايش مهم پزشكي در اين مكان برگزار شده و برنامه‌ريزي‌ها در اداره كل ميراث فرهنگي استان همدان براي ثبت خانه پروفسور بالتازار در فهرست آثار ملي آغاز شده است.

كار نيك جمشيد خان

وقتي پروفسور به كبودرآهنگ آمد اهالي روستا با او انس زيادي گرفتند در اين ميان برخي از ملاكان و ثروتمندان روستا از تحقيقات علمي پروفسور حمايت كردند در اين ميان جمشيد قراگزلو يكي از ملاكان و بزرگان روستاي اكنلو بود كه اين خانه و آزمايشگاه را براي پروفسور ساخت و كمك‌هاي مالي فراواني از تحقيقات علمي اين پزشك توانمند كرد.

پروفسور با حمايت مالي جمشيد خان و همكاري پزشكان ايراني پايگاه تحقيقاتي انستيتو پاستور ايران را تأسيس كرد و خود نيز مدتي رياست انستيتو را برعهده گرفت. تحقيقات او توانست بيماري طاعون را ريشه كن كند.

آزمايشگاه بالتازار از مدت‌ها پيش تعطيل شده بود اما خرداد ماه امسال دوباره با حضور تعداد زيادي از پزشكان و دانشمندان داخلي و خارجي افتتاح شد و در مراسم افتتاح اين آزمايشگاه دختر و پسر پروفسور بالتازار هم حضور داشتند.

فرزندان بالتازار از ديدن خانه و آزمايشگاه پروفسور خوشحال بودند و از اين‌كه شنيده بودند مردم روستاي اكنلو با پروفسور رفتار دوستانه و مهربانانه‌اي داشته‌اند احساس شادماني مي‌كردند. در سال‌هاي پيش جمشيد قراگزلو با حمايت‌هاي خود باعث شد پروفسوربالتازار بتواند انستيتوي خود را در اين روستا راه‌اندازي كند و امسال نيز خير ديگري به نام حاج‌حسين حيدري براي سلامتي مردم پيشقدم شد و در افتتاح و راه‌اندازي مجدد آزمايشگاه بالتازار اكنلو نقش بسيار مهمي ايفا كرده است. يادتان باشد هر وقت به همدان سري زديد علاوه بر غار عليصدر و كتيبه گنجنامه كوه الوند و آرامگاه ابن سينا و بابا طاهر سري هم به خانه و آزمايشگاه پروفسور بالتازار بزنيد.

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: