مراسم نکوداشت دکتر کاظم معتمد نژاد برگزار شد

1392/9/23 ۱۹:۵۲

مراسم نکوداشت دکتر کاظم معتمد نژاد برگزار شد

حسام الدین آشنا:همایش ملی میراث معتمدنژاد و تشکیل جایزه ملی دکتر معتمدنژاد برگزار شود / هادی خانیکی :دوست داریم آثار ناتمام دکتر معتمدنژاد مجدداً منتشر شود / مسجد جامعی:بعد از 10 سال باید تاسیس دانشکده ارتباطات دوباره بازخوانی شود/ جهانگرد:در حوزه ارتباطات تعاملات مرحوم معتمدنژاد کاملا به روز بود

 دبا : عصر دیروز دانشگاه علامه طباطبایی که سالها میزبان پدر علم ارتباطات ایران دکتر کاظم معتمدنژاد بود ،شاهد برگزاری مراسم نکوداشت این استاد فقید بود . اما امروز دانشگاهی میزبان ، میهمانان این مراسم شده بود که به قول مشاور فرهنگی روحانی در برخی از سالهای اخیر بی مهری هایی نسبت به این استاد علوم ارتباطات ایران وارده کرده بود . به گفته حسام‌الدین آشنا فشارهای سیاسی در سالهای اخیر تا جایی بوده که دکتر معتمد نژاد حتی از داشتن اتاقی در جایی که که کتابخانه‌اش بود، منع شده بود .
ین مراسم با حضور جمع کثیری از اساتید علوم ارتباطات کشور و نیز سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی و معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

در ابتدای این مراسم پناهی رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه ضمن خوشآمدگویی به حاضران در سخنانی اظهار داشت: همه ما می‌دانیم که توسعه کشورها مرهون وضعیت اندیشمندان آنها است و از سوی دیگر شواهد نشان می‌دهد که پیشرفت یک کشور وابسته به پیشرفت دانش آن است که جز با توسعه مقام و موقعیت دانشمندان آن فراهم نمی‌شود. بر همین اساس باور داریم که بزرگداشت یک دانشمند بزرگداشت دانش است.
آشنا: او نقش قابل توجهی در پیوند میان فعالان این رشته داشت

مشاور فرهنگی رئیس‌جمهور  که با بغض ایراد می‌کرد، اظهار داشت: اقتضای این محول هم‌پیمانی برای مشکلاتی است که مرحوم معتمدنژاد همواره بر سر او می‌جنگید. او عیار معلم عادی بودن را تا جایی بالا برد که دیگر به راحتی نمی‌شود گفت: من یک معلم عادی‌ام.
آشنا ادامه داد: دانش ارتباطات از ابتدای شکل‌گیری در جهان و ایران تا به امروز با چالش‌های جدی در نظر و عمل همراه بوده و توسعه حوزه‌های آن امکان حفظ هسته بنیادینش را روز به روز سخت‌تر کرده است و یافتن آنچه را که می‌تواند به دانشجویان این رشته هویت‌های جدید و مختلف ببخشد، همواره سخت کرده است. تا جایی که امروزه برنامه تربیت روزنامه‌نگار با برنامه‌های کادرسازی برای جامعه اطلاعاتی متفاوت است.
آشنا همچنین به وضعیت آموزش ارتباطات در ایران گفت: ما از سویی با فقدان منابع علمی و کادرسازی برای تربیت نیروهای متخصص مواجهیم و از سوی دیگر شاهد خیل زیاد فارغ التحصیلان ارتباطات در ایران هستیم که سرگشته و سرخورده به دنبال شغل می‌گردند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه رشته ارتباطات در پرتو نفوذ و ظهور  کاظم معتمدنژاد در ایران  شکل گرفت، گفت: رفتار اجماع‌آفرین او نقش قابل توجهی در پیوند میان فعالان این رشته داشت، اما متاسفم که بگویم قدرنشناسی و جفایی که به او در همین دانشگاه شد نیز تا جایی پیش رفت که این نگین علمی و گل سرسبد استادی حتی از داشتن اتاقی در جایی که که کتابخانه‌اش بود، منع شد و البته این موضوعات به راحتی فراموش نمی‌شود و چیزی جز جلوه رقابت خام اندیشان نیست.
مشاور فرهنگی رئیس جمهور در ادامه با اشاره به پیوند سیاست با رشته ارتباطات گفت: هرچه عرصه‌های سیاسی ما فراخ‌تر می‌شود، تاب و توان و حرمت علمی دانش‌آموختگان این رشته نیز بیشتر می‌شود، اما فشار سیاسی و محافظه‌کاری در رسانه‌ها و مجرم نگریستن روزنامه‌نگاران به شدت این رشته را محافظه‌کار می‌کند و هر پدر و مادری را وادار می‌کند که به فرزند خود بگویند بر چشم‌های خود و دهانش دستمال ببندد. با این حال حماسه سیاسی اخیر می‌تواند برای این رشته آزادی مسئولانه‌ای را فراهم آورد.
آشنا افزود: حال که دولت فشار بر مطبوعات و رسانه ملی را کنار گذاشته باید منتظر پاسخ رسانه‌ها بود. این تلاش برای تحقق خواسته‌های پدر علم ارتباطات ایران در آینده است. بر همین مبنا پیشنهاد من ایجاد  و تصویب قانون نظام جامع رسانه‌ها و تشکیل شورای رسانه، تشکیل مرکز ملی ارتباطات، تشکیل انجمن‌های علمی برای راهبری فرادانشگاهی رشته ارتباطات و انتشار آثاری از استاد معتمدنژاد است که در زمان حیاتشان سخت و محافظه‌کارانه منتشر می‌شد. همچنین کتابخانه او باید چراغ راه دانشجویان این رشته قرار بگیرد. در کنار آن پیشنهاد همایش ملی میراث معتمدنژاد و تشکیل جایزه ملی دکتر معتمدنژاد را دارم.

جهانگرد: در حوزه ارتباطات تعاملات مرحوم معتمدنژاد کاملا به روز بود
در ادامه این مراسم مهندس جهانگرد رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران نیز دقایقی به سخنرانی پرداخت. وی در سخنانی با اشاره به فعالیت حرفه‌ای و عملگرایی کاظم معتمدنژاد که توانسته از آن بهره ببرد، گفت: در آغاز قرن جدید جامعه جهانی در حال گذار بوده و به دنبال راهکارهایی برای شیوه‌های مدیریت بشری می‌گشت. در این فضا و در خلال سال‌های 2000 تا 2005 میلادی این خوشبختی را داشتم که در جریان تدوین نظریات مدیریت جامعه جهانی معاصر با آقای معتمدنژاد حضور داشته باشم. در طی این 5 سال در 50 جلسه بین‌المللی شرکت کردیم و در تمام آنها از راهنمایی‌های او بهره بردیم. در جریان‌بخشی فرهنگی این استاد من به طور واضح از ادبیات او بهره بردم که بسیاری از آنها در واقع بندهایی بود که مورد تصویب نمایندگان کشورهای دیگر نیز قرار می‌گرفت.
جهانگرد ادامه داد: برایم جالب بود که در جریان این گفتگوها رفتار آقای معتمدنژاد بسیار عمیق و آرام و در عین حال باصلابت بود. هرگز ندیدم که تندی کند. با کمال حوصله با همه برخورد می‌کرد و نکات اصولی را با آرامش بیان می‌کرد.
جهانگرد همچنین گفت: در حوزه ارتباطات تعاملات مرحوم معتمدنژاد کاملا به روز بود و مفاهیم بسیار جدیدی را به واسطه آنها خلق می‌کرد. تا جایی که می‌توانم بگویم حضور او در مجموع مذاکرات بسیار عمیق و وسیع بود .یادم هست در جریان دو نشست آخر و پس از پایان سفر او دو کتاب که ماحصل این دو سفر بود، تدوین کرد و من متحیر شدم از اینکه وی چه زمانی قادر به انجام این کار شده است ـ که البته پاسخش چیزی جز تلاش شبانه‌روزی او برای این کار نبود.
هادی خانیکی:نکوداشت دکتر معتمدنژاد به عمر او وفا نکرد

در ادامه این مراسم، ‌هادی خانیکی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه و دبیر اجرایی این مراسم در سخنانی با اشاره به اینکه همایش امروز که به مناسبت نخستین روز از هفته پژوهش برگزار می‌شود، پیش از این قرار بود همایش یک روزه نکوداشت دکتر معتمدنژاد باشد و با توجه به فوت او تغییر ماهیت داد، اظهار کرد: نکوداشت دکتر معتمدنژاد به عمر او وفا نکرد و تلاش آنهایی که می‌خواهند یاد علمی او را زنده نگاه دارند در نیمه راه باقی ماند. نکوداشت او به همین دلیل سمت و سویی دیگر یافت و تبدیل به بزرگداشتی شد تا بتواند زمینه‌ساز ادامه راه او در فعالیت‌هایش علمی اش باشد.

خانیکی ادامه داد: این نشست مهر ختم زندگی پدر علم ارتباطات نیست، بلکه بزرگداشتی است که سه وجه دارد و به صورتی رسمی، عاطفی و علمی به ارائه آراء و اندیشه‌های او خواهد پرداخت بر همین اساس به اعتقاد من این مراسم در ادامه راه نکوداشت او که در سال 1383 برگزار شد تعریف می‌شود و هنوز هم فکر می‌کنم که جای خالی برای پرداختن به وجوه زندگی علمی فردی که از شهر «مود» بیرجند تا مقر یونسکو در پاریس تاثیرگذار بود وجود دارد.
وی با اشاره به تلاش برای انتشار ارج نامه این نشست علمی تا سه ماه دیگر گفت: دوست داریم جایزه علمی ملی و بین المللی به یاد مرحوم معتمدنژاد تاسیس کنیم اما در این راه شتابزده عمل نمی‌کنیم و نمی‌خواهیم مصادره به مطلوب صورت پذیرد. می‌شود به یاد او در یونسکو جشنواره علمی خوارزمی یا جشنواره مطبوعات کاری انجام داد و بر اساس آن هر ساله پژوهش‌ها، تالیفات و پایان نامه‌های برتر در حوزه ارتباطات را معرفی و تدبیر کرد. دوست داریم آثار ناتمام دکتر معتمدنژاد مجدداً منتشر شود. البته تلاشمان نیز این نیست که از او استادی غیرقابل نقد بسازیم، بلکه به اعتقاد ما او تازه در آغاز راه معرفی قرار دارد.

مسجد جامعی:جایزه بین‌المللی به نام دکتر معتمدنژاد پایه گذاری شود

احمد مسجدجامعی رئیس شورای اسلامی شهر تهران دیگر سخنران این مراسم بود که در سخنان خود از معتمدنژاد به عنوان فردی یاد کرد که حوزه تاثیرگذاری‌اش بسیار فراتر از یک معلم معمولی بود. وی گفت: رفتار، زندگی و نگرش معتمدنژاد از او شخصیتی تاثیرگذار و محوری ساخت که می‌شد طلبگی دانش را در بالاترین حد ممکن در او دید.

رئیس شورای اسلامی شهر تهران همچنین گفت: ادبیات خاص رشته روزنامه‌نگاری با برخی از تلاش‌های او رونق یافت، اما این همه کار او نبود بلکه همکاری‌اش با مطبوعات و پدیدآورندگان آن نیز تحسین برانگیز بود.
مسجدجامعی با اشاره به تدوین میثاق‌نامه حرفه‌ای مطبوعات توسط مرحوم معتمدنژاد گفت: او همه دانش و تجربه خودش را در آن میثاق‌نامه ارائه کرد و بخشی از آن را به قراردادهای جمعی اختصاص داد که دغدغه همیشگی‌اش بود و زمینه‌ای را برای ایجاد امنیت ملی و مقررات امنیتی صاحبان این حرفه فراهم می‌کرد. همچنین در فصلی دیگر از این میثاق نامه به سازمان حرفه‌ای مطبوعات اشاره کرد که دست کم از 150 سال پیش در ایران که تلگراف بوجود آمد ساختاری تا به امروز ساختاری حرفه‌ای برای بهره گیری از رسانه‌ها معنا نیافت و هیچ تشکل صنفی و فعالیت صنفی مستمری هم در این زمینه وجود نداشت. در همین سال‌ها هم حدود 10 سال قبل سندی برای بازگشایی و تاسیس دانشکده علوم ارتباطات امضا شد. در آن مراسم من هم حضور داشتم. لوح تاسیس دانشکده در محل آن نصب شد. حتی ما به محل تاسیس دانشکده رفتیم، اما الان بعد از 10 سال تازه می‌شنویم که باید تاسیس دانشکده دوباره بازخوانی شود و همه راه‌ها از نو رفته شود. این سرنوشت در یکصد سال اخیر به صورت مکرر برای نهادهای صنفی مرتبط با رشته ارتباطات رخ داده است و آقای معتمدنژاد در طول حیات خود تلاش می‌کرد تا به این موضوعات سامان دهد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران در ادامه با اشاره به تدوین سند اخلاق حرفه‌ای مطبوعات توسط مرحوم معتمدنژاد گفت: او پس از تدوین این سند از برخی از متخصصان و صاحبنظران رسانه خواست تا آن را مورد بحث و بررسی قرار دهند. خودش هم فروتنانه در نشست‌های آنان شرکت می‌کرد و مانند یک عضو عادی به نظرات متخصصان توجه می‌کرد. آنچه او بدنبالش بود تعریف اخلاق رسانه‌ای بود که در نهایت منجر به این شد سند ارائه شده در این زمینه در نمایشگاه مطبوعات به امضا رئیس جمهور وقت (سیدمحمد خاتمی) برسد و به یاد دارم که در آن نمایشگاه هیچ فردی نبود که از احترام و اجرای این سند سر باز بزند.
وی در بخش پایانی سخنان خود از ایجاد جایزه بین‌المللی به نام دکتر معتمدنژاد استقبال و اظهار امیدواری کرد: در دولت جدید این جایزه پایه‌گذاری و به شکل مناسبی ثبت شود و همچنین نهاد صنفی ماندگاری پیرامون آن شکل بگیرد.

 

 

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: