1392/9/19 ۱۰:۴۸
سعید لیلاز: با تقدیم لایحه بودجه 93 به مجلس و انتشار آن در رسانهها، گمانهها و نظرات متفاوتی از سوی این رسانهها منتشر شد که جا دارد به هریک از آنها با دیدی علمی توجه شود تا ابهامات موجود در این زمینه رفع شود. یکی از مسائل مهم در این زمینه که شاید با انتشار خبر تقدیم بودجه مطرح شد بحث انبساطی یا انقباضی بودن بودجه است.
بودجه 93، انقباضی یا انبساطی؟
برخی از کارشناسان ادعا میکنند بودجه 93 انقباضی و برخی مدعی این هستند که بودجه انبساطی است. برای تشریح این اختلافها باید به این موضوع توجه شود که ما هیچ شاخص یا استاندارد روشنی از عملکرد سال 1392 نداریم؛ اگر متن بودجه 93 را نسبت به لایحه بودجه و قانون اولیه سال 92 در نظر بگیریم این بودجه کاملا و بهشدت انقباضی است؛ اما اگر نگاه ما به آن اصلاحیهای باشد که آقای روحانی برای بودجه 92 به مجلس برد میتوانیم این برداشت را داشته باشیم که در مقایسه با آن، بودجه 93، بودجهای نسبتا انقباضی است.
حال اگر این بودجه را در مقایسه با پیشبینی بودجه 92 در نظر بگیریم میتوان گفت این بودجه نسبتا انبساطی است. با این وجود باید توجه داشته باشیم که بودجه 93 در هزینههای عمرانی اساسا انبساطی است و در هزینههای جاری اساسا انقباضی است. بنابراین علت این اظهارات همان نبود شاخص و متر روشنی درباره عملکرد بودجه 92 است.
کسری بودجه 50 هزار میلیاردی
خبر دیگری که مورد توجه خبرگزاریها قرار گرفته بحث کسری بودجه است که برخی آن را تا 50 هزار میلیارد تومان اعلام کردهاند؛ اینکه چنین نظری با کدام جمع و تفریق و بررسی به دست آمده، سوال مهمی است که باید این خبرگزاریها پاسخ دهند و اگر نخواهیم بگوییم دروغ است میتوان گفت که اشتباهی صورت گرفته و چنین کسری بودجهای در این برنامه وجود ندارد و بحث کسری بودجه موضوعی است که به این سرعت نمیتوان به آن رسید. در این بودجه درآمد عملیاتی دولت با هزینههای عملیاتی آن کسری دارد نه چیز دیگری و احتمالا این اشتباهات از اینجا نشات گرفته است.
بودجه سر وقت رسید
موضوع دیگری که در این روزها مورد توجه رسانهها و مردم قرار گرفته است بحث زمان تقدیم بودجه از سوی دولت به مجلس است. امسال برخلاف چند سال اخیر تقدیم بودجه با دیرکرد مواجه نبود و در زمان معین به مجلس رسید. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که نشانگر آرامش فضای میان دولت و مجلس است. باید به این موضوع توجه داشته باشیم که دولت آقای احمدینژاد هم توانایی آن را داشته که سر وقت بودجه را به مجلس تقدیم کند اما به دلیل اختلافات و گاه از روی عمد چنین رویهای را در پیش نمیگرفت. دولت احمدینژاد در این سالها بهگونهای رفتار میکرد که گویی بنا نداشت زمان کافی را برای بررسی بودجه در اختیار مجلس قرار دهد؛ از طرف دیگر هم بنا نداشت لوایح بودجه را امضا و اجرا کند. اما در دولت آقای روحانی رویکرد به شکل دیگری است و این دولت به دنبال ایجاد آرامش سیاسی است بنابراین طبیعی است که در این حوزه همچنین رویهای را در پیش گرفته باشد. شاید این موضوع در شرایط اقتصادی چندان تاثیر نگذارد اما بنا بر نظم سیاسی که ایجاد شده است طبیعی است در ابتدای سال آینده با سردرگمی و بلاتکلیفی کمتری در رابطه با اجرای برنامهها روبهرو شویم و مهمتر از آن هم فرصت زمانی مجلس برای اثرگذاری بر بودجه است که البته امیدواریم این تاثیرگذاری کمتر باشد چون احتمال اثر مثبت آن کمتر از اثر منفی آن است.
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید