1394/7/14 ۰۹:۴۷
مهدی یسابلی: موزه ملی ملك جزو انگشت شمار پتانسیل های گردشگری است كه به جاذبه گردشگری تبدیل شده، این اتفاق بهدلیل برنامهریزی و مدیریت علمی و منطقی در مجموعه موزه ملك رخ داده است. در كشور ما تعدادموزهها كم نیستندولی در سایه مدیریت ضعیف بسیاری ازآنها نتوانستهاندگردشگری را به خودجذب كنندو به وادی فراموشی سپرده شدهاند.
برای رفتن به موزه ملی ملك بایدبه محوطه تاریخی میدان مشق، باغ ملی در مركز شهر بروید؛ روی سر درش با کاشیهای سفیدو آبی «مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک» نوشتهاند.
کتابخانه وموزه ملی ملک درقلب
فرهنگی- تاریخی پایتخت در کنار ساختمانهای تاریخی وزارت امور خارجه و نیز همسایگی با مجموعهای از موزههای شاخص تهران قرار دارد. از یک سو وجودکتابخانه و موزه در کنار یکدیگر و نیز از سوی دیگر گسترش کمی و کیفی این موقوفه 77 ساله در پنجسال گذشته فرصت مناسبی را برای دوستداران و علاقهمندان فرهنگ، هنر و تاریخ ایران فراهم ساخته است.
موسسه ملک، میزبان هفت جشن مذهبی
طبق وقفنامه کتابخانه و موزه ملی ملک، این مؤسسه موظف است در سال، هفت مراسم مذهبی را جشن بگیرد. همچنین مؤسسه کتابخانه و موزه ملیملک چندسال است که مسابقه برترین راهنمایان موزهای را برگزار میکند. همه اینها، باعث شده تا كاربری این مؤسسه، فراتر از یك موزه باشد.
حاج حسین آقا ملک به روایت تاریخ
حاج حسین آقا ملک در خرداد1250 شمسی، در منزل پدری خود، ساختمان قدیم کتابخانه ملی ملک، واقع در بازار بینالحرمین تهران متولدشد. خانوادهاش اصالتا تبریزی و مجتهدزاده بودند. حاجحسین آقا ملک از جوانی علاقه ویژهای به کتاب، کتابخوانی، نسخههای خطی و اشیای قیمتی و موزهای داشته است بهطوری که اطرافیان وی نیز به این امر پیبرده بودند. حاج حسین آقا بیشتر املاک خودرا وقف طلاب و دانشجویان کرده و عمده وقفیات خودرا در سال 1316 خورشیدی به تأسیس کتابخانه ملی ملک و مخارج آن اختصاص داد. با این وجوددر سال 1350 خورشیدی نیز همه دارایی خودرا که بالغبر 400 میلیون تومان بودوقف آستان قدس رضوی کردکه تاکنون نیز موقوفات ملک بزرگترین موقوفات آستان قدس بهشمار میرود. حاج حسین آقا ملک در 3 مرداد1351 خورشیدی دار فانی را وداع گفته و بنابر وصیتش او را در دارالحفاظ حرم مقدس علی بن موسی الرضا(ع) در کنار آرامگاه پدرش به خاک سپردند.
کتابخانه و موزه ملی ملک از سال 1278 خورشیدی که نخستین اندیشه، درباره گردآوری کتاب و تشکیل یک کتابخانه به ذهن حاج حسینآقا ملک راه یافت، تا امروز که 116 سال از آن روزگار میگذرد، دورههای مهمی از دگرگونیهای اساسی را از سرگذرانده است.
بنیانگذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک آنگونه که در گفتوگو با روزنامه اطلاعات در تاریخ 30 اردیبهشت 1345 روایت کرده است، برای نخستین بار در سال 1278 از راه آشنایی با یک دیوان خطی شعر به اندیشه گردآوری کتاب افتاده است. بعداز فوت پدر، خانهای را که در آن متولدشدهبه کتابخانه اختصاص داد. این اما پایان اندیشه بزرگ حاج حسین آقا ملک و کتابخانه مشهورش نبود. او که اکنون با درگذشت پدر بازرگان و زمیندار، میراثدار ثروت بیکران او شده بود، بهواسطه کتابخانه، به گسترهای تازه از فعالیت فرهنگی روی آورد؛ او در اینباره گفته: «انگیزه من از تاسیس موزه سکه و فرش و قلمدان و نقاشی و ... که هنوز در دست تکمیل است این بودکه بعضی از مراجعان کتابخانه من محققان خارجی هستند؛آنها سوال میکردندکه سکههای قدیم ایران و یا خطوط تاریخی و قلمدانها را که همگی نشانه تمدن کهن ما است کجا میتوانندتماشا کنندو من برای سهولت کار آنها و نیز استفاده ملت ایران دست به ایجاداین موزه زدهام». او که توانسته بودنخستین موزه خصوصی ایران را بنیادگذارد، به روایت خودش، در سال 1314 کتابخانه و موزه ملی ملک را تاسیس و سازماندهی کرد.
اقدام مهم بعدی حاج حسین آقا ملک در سال 1316 صورت گرفت. او در این سال که با راهاندازی موزه ایران باستان از سوی دولت همزمان بود، خانه پدری را به همراه كلیه اموال موجوددر آن که کتابخانه و موزه ملی ملک را دربرمیگرفت، بر آستان قدس رضوی وقف كردتا «شعبهای از كتابخانه مقدسه رضویه باشدكه كافه و عامه افرادسكنه ایران بدون رعایت ملیت حق استفاده داشته و هر یك از افراددر خور استعدادخودعندالحاجه» از آن بهره بگیرند. حاج حسین آقا ملک در سالهای بعداموال و زمینهای فراوان را به ویژه در خراسان بر آستان قدس رضوی وقف کردتا بودجه کتابخانه و موزه از محل درآمدهای آنها تامین شود؛ بدین ترتیب بنیاداین موقوفه را بر خودکفایی مالی گذاشت. او همچنین به موجب وقفنامه، تولیت موقوفات را تا زمان وفات به خوداختصاص داده و پس از آن به تولیت آستان قدس رضوی سپرده بود.
مسئولیت موزه در حال حاضر
حاج حسین آقا ملک 35 سال پس از وقف کتابخانه و موزه، در سال 1351 درگذشت و تولیت موقوفات به ویژه کتابخانه و موزه ملی ملک مستقیما در اختیار آستان قدس رضوی قرار گرفت. کتابخانه و موزه ملی ملک پس از درگذشت واقف، به فعالیت خوددر همان مکان و گستره جغرافیایی در بازار تهران ادامه داد. در سالهای پس از انقلاب اسلامی 1357، بافت جمعیتی، فرهنگی و اجتماعی بازار تهران به دگرگونیهایی اساسی دچار و بدین ترتیب تداوم حیات فرهنگی کتابخانه و موزه ملی در آن فضای جدیدبا تردیدهایی روبهرو شد. با دریافت همین مسئله، آستان قدس رضوی، از وجودقطعه زمینی در محوطه تاریخی میدان مشق (باغ ملی کنونی) بهره جست که حاج حسین آقا ملک در زمان زندگی خویش با هدف گسترش کتابخانه و موزه در آنجا تدارک دیده و وقف کرده بود. عملیات ساختمانی در سال 1364 آغاز شدو ساختمان تازه با کاربری کتابخانه و موزه در هفت طبقه با بهرهگیری از معماری اسلامی در سال 1375 گشایش یافت. کتابخانه و موزه ملی ملک بدین ترتیب 24 سال پس از درگذشت بنیانگذار و واقف، به ساختمان نو در محوطه میدان مشق منتقل شد. کتابخانه و موزه ملی ملک از آن روزگار تا امروز در این ساختمان زیبا که جلوههایی تحسینبرانگیز از معماری ایرانی- اسلامی را به نمایش گذاشته است، به مخاطبان کتابخانه و موزه خدمات فرهنگی میرساند. کتابخانه و موزه ملی ملک از زمان تاسیس تاکنون، از نظر محتوایی، کارکردی دوگانه داشته است؛ حاج حسین آقا ملک، خودنیز تصریح داشته است که وجودکتابخانه و موزه در کنار یکدیگر موجب میشودپژوهشگران همزمان با بهرهگیری از کتابها و نسخههای خطی، با تماشای آثار موزهای و تاریخی، با فرهنگ پربار ایرانی- اسلامی آشنا شوند.
درباره موزه ملی ملك چهرههای برجستهای اظهار نظر كردهاند، سیدعبدا... انوار دراینباره میگوید: کتابخانه حاج حسین آقا شایدبهترین کتابخانه نسخههای خطی جهان باشد. او هر کتابی را نمیخریدو به اصطلاح، به کتابهای بنجل علاقه نشان نمیداد. حاج حسین آقا ملک کتابهای خیلی اساسی میخریدمخصوصا خودش و آقای سهیلی سرپرست کتابخانه، خیلی واردبودند. این کتابخانه یک مجموعه بسیار قابل توجه و قابل اعتنا است.
همچنین دکتر علی رواقی با شگفتآور دانستن موزه ملك گفته: واقعا برای من شگفتآور است که مردی با این همه گرفتاری و مشغلههای مختلفی که ایشان داشته، چقدر زمان گذاشته که توانسته چنین فکری بکندو چنین کتابخانهای را پایهگذاری کند. این خیلی به عقیده من مهم است. یعنی ایشان، خیلی دور را دیدهاند. به نظر من حاج حسین آقا ملک واقعا خیلی آدم تیزهوشی بوده است. آدم خیلی بایدبزرگمنش باشدکه تا این اندازه به مسائل مختلف میهن خودش فکر کند. این خیلی ارزش دارد.
دکتر فریدون جنیدی نیز دراینباره گفت: یک کسی مثل حاج حسین آقا بایدلازم باشدکه این گنجینه و آن کتابخانه عظیم را در حقیقت به آیندگان هدیه کند. شخصیت این مردبودکه توانست این گنجینه را نگه داردو به ایران هدیه کند.
روزنامه قانون
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید