1394/7/5 ۱۰:۲۰
بازدیداز نقاط گوناگون ایران زمین،ما را بیش از پیش با زیباییها و ویژگیهای این خاک پر گهر آشنا میکند. اردکان از آن جمله شهرهایی است که قریب به اتفاق نقاط مسکون آن دارای آثاری برای دیدن و آموختن است. در بین تمامی این مناطق هستند،روستاها و آبادیهایی که به تنهایی کتابی قطور از تاریخ و فرهنگ را در برابر ما باز میکنند.روستای خرانق از جمله این مناطق است که هم از منظر تاریخی و هم از منظر دینی مکانی است با درسها و پندهای بسیار.
رضا سلیمان نوری: بازدیداز نقاط گوناگون ایران زمین،ما را بیش از پیش با زیباییها و ویژگیهای این خاک پر گهر آشنا میکند. اردکان از آن جمله شهرهایی است که قریب به اتفاق نقاط مسکون آن دارای آثاری برای دیدن و آموختن است. در بین تمامی این مناطق هستند،روستاها و آبادیهایی که به تنهایی کتابی قطور از تاریخ و فرهنگ را در برابر ما باز میکنند.روستای خرانق از جمله این مناطق است که هم از منظر تاریخی و هم از منظر دینی مکانی است با درسها و پندهای بسیار.
تاریخ وجغرافیای خرانق
خرانق در فاصله ۸۵ کیلومتری یزد و 50 كیلومتری اردکان در مسیر جاده اردكان به طبس و طریق الرضا قرار دارد. ارتفاع متوسط خرانق از سطح دریا 1670 متر است که از شمال به كوه هامانه از جنوب به كوه خوانزا و اشتری، از غرب به كوه بندر و چك چك و از مشرق به صحرا و ریگزارهای حدفاصل ساغندو خرانق محدوداست. خرانق را در تاریخ «خورانق» یعنی زادگاه خورشیدگفتهاندو براساس گزارشهای باقی مانده از هیربدان زرتشتی در سال 24 هجری شمسی مصادف با دوازدهمین سال سلطنت یزدگرد، یکی از آبادیهای منطقه بوده است. هرچندقدمت قلعه برج و باروی روستا به زمان ساسانیان باز میگردداما در كتاب جامع مفیدی عمر روستا چهار هزار سال ذكر شده است.
قلعهای با ویژگیهای خاص
یکی از برترین جاذبههای این روستا قلعهای تاریخی است که تا حدود30 سال پیش مردم در آن زندگی میکردهاند. اهالی میگویندبه علت وجودراهزنها و دزدان، سالها در قلعه زندگی کرده و پس از برپایی آرامش در منطقه کم کم در خارج از قلعه شروع به ساخت و ساز خانههای جدیدکردهاند.وسعت این قلعه 1/1هکتار است. تعدادخانهها مشخص نیست ولی مالکیت خانهها مشخص است و اکثر اهالی در آن ملکی به نام خوددارند. قلعه دارای چهار برج بوده که در حال حاضر سه برج آن باقی مانده است. این برجها هم دیدبانی بودهاندو هم مسکونی. قلعه دارای چهار دروازه بوده که اکنون یکی از آنها باقی است. کل این قلعه با کاهگل و آجر ساخته شده است. آجرها به سه رنگ زرد، سرخ و سبز هستند. قلعه دارای کوچههای باریک و گذرهای زیادی است. این قلعه تاریخی، یکی از معدودقلعههای دارای خانههای دو و سه طبقه جهان بوده و شبیه نمایشگاهی با غرفههای خشت و گل است. خانههای قلعه به علت سنگی بودن زمین ، فاقدزیرزمین است.
رقیبی برای منارجنبان اصفهان
تقریبا در مرکز قلعه یک منارجنبان زیبا از جنس آجر موجوداست. این سازه بلندترین بنای روستا بوده و در واقع برج دیدبانی است که پس از ساخته شدن مسجدبه عنوان مناره نیز مورداستفاده قرار گرفته است. این منارجنبان دارای 3 طبقه و دو ردیف پله یکی برای مؤذن و دیگری برای نگهبان است. این پلهها طوری ساخته شدهاندکه مؤذن و نگهبان به هنگام بالا و پایین رفتن با یکدیگر برخوردی ندارند. این منار یكی از باارزش ترین منارههای کشور و رقیب منارجنبان اصفهان است. مسجدجامع خرانق نیز وسط قلعه و در كنار حسینیه كوچك آن قرار دارد.
این مسجداز یك شبستان و صحن كوچك تشكیل شده و در ضلع شمالی صحن نیز منارجنبان واقع شده است.در حال حاضر این بنا در حال مرمت است.
کاروانسرای قاجاری
کاروانسرای بسیار بزرگ که توسط محمدولی میرزا پسر فتحعلی شاه ساخته شده،ازدیگر دیدنیهای ویژه خرانق است. این کاروانسرا بنایی آجری است که در آن آجرهایی به سه رنگ زرد، سبز و قرمز همچون قلعه به کار رفته و البته بازی رنگها در این بنا بیشتر است. ورودی کاروانسرا هشتی است با دو ایوان بزرگ در طرفین که در دو طرف در ورودی راه پلههایی برای رفتن به پشت بام وجوددارد. این کاروانسرا دارای حیاطی در مرکز بوده که دور تا دور آن اتاقهایی ساخته شده است.آجرکاری سقف این بنا خاصه نورگیرها و هواکشها، بسیار زیباست.
بقعه مشهدک
در پشت این کاروانسرا محلی است به نام قدمگاه که محل نماز خواندن و استراحت امام رضا (ع) به هنگام رفتن به خراسان بوده است. ایرج افشار در کتاب یادگارهای یزداز این مکان با نام مشهدک یادکرده و نوشته است:«سنگ خاکستری رنگی به اندازه 29×27سانتی متر ... نصب است که به خط نسخ عباراتی مورخ 595 هـ ق بر آن نقر شده است و اطلاعی مهم از گذرگاه حضرت ثامنالائمه(ع) در اختیار محققان و مورخان میگذاردو براساس آن از شیوع روایت عزیمت آن حضرت از طریق یزدبه توس در قرن ششم اطلاع حاصل میشودو به همین ملاحظه چون از سندهایی نیست که ساخته و پرداخته و رایج شده در عصر صفوی بوده باشدواجداهمیت است».
پلی با کارکردخاص
دیگر مکان دیدنی این روستای چندین هزار ساله پل آن است. این پل هیچگاه محل عبور و مرور نبوده و هدف از ساخت آن تنها انتقال آب از یک ساحل به ساحل دیگر رودخانه کال است. سازه آبی خرانق به روایت تاریخ در یک سیل ویرانگر، طاقهای دهانهها و نیز بخش عمدهای از سیل بندخودرا از دست داده و در ادوار بعدبا افزودن یک سیستم انتقال آب جدیدو کمی مهندسی تر از قبل به کار خودادامه داده است. در ضمن در بعضی اسنادنشان دهنده این هستندکه این پل مربوط به دوران اواخر دوران اشکانیان و یا ابتدای حکومت ساسانیان است.
مزار بابا خادم
سرانجام اینکه در این روستای باستانی مزاری وجودداردکه صاحب آن را خادم امام رضا(ع) میدانند. بر اساس روایت اهالی خرانق این فردکه به «بابا خادم» معروف است به هنگام حضور ثامن الحجج(ع) در خرانق مریض شده و درگذشته و در همین مکان دفن شده است.این بنای گنبدی شکل سال 1390 بازسازی شده است.
روزنامه قانون
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید