جواد مجابی: تفکر محدود به درد هیچ فرهنگی نمی خورد

1392/9/12 ۰۹:۴۳

جواد مجابی: تفکر محدود به درد هیچ فرهنگی نمی خورد

جواد مجابی به اظهارات برخی مسؤولان که گفته‌اند نویسنده‌ ممنوع‌القلم نداشته‌ایم، واکنش نشان داد و با بیان برخی شواهد گفت: شاید منظور رییس‌جمهور از برداشتن فضای امنیتی، اشاره به همین جزییات است.

 

 

جواد مجابی به اظهارات برخی مسؤولان که گفته‌اند نویسنده‌ ممنوع‌القلم نداشته‌ایم، واکنش نشان داد و با بیان برخی شواهد گفت: شاید منظور رییس‌جمهور از برداشتن فضای امنیتی، اشاره به همین جزییات است.

این نویسنده و شاعر در پی طرح موضوع ممنوع‌القلم بودن برخی نویسندگان در گذشته که به گفته رییس‌جمهور، این موضوع برطرف شده، درباره اظهارنظر سرپرست فعلی اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مبنی بر این‌که از این نویسنده و شاعر کتابی در این اداره برای گرفتن مجوز نشر وجود ندارد، گفت: تصور می‌کنم ایشان یا اطلاع ندارند، یا اطلاعات پرونده‌های کتاب‌ها به دست‌شان نرسیده است، وگرنه همان‌گونه که بارها در مطبوعات اعلام کرده‌ام، هزاران صفحه از کتاب‌های من در وزارت ارشاد مانده و با عنوان «ممنوع»، از انتشار بازمانده است، بنابراین این‌که گفته می‌شود ما کتاب ممنوع نداریم، یک شوخی است.

او همچنین درباره‌ موضوع ممنوع‌القلم بودن برخی نویسندگان که در گزارش 100 روزه رییس‌جمهور به آن اشاره شده، اما برخی مسؤولان پیشین و فعلی در وزارت ارشاد این موضوع را رد می‌کنند، گفت: ممنوع‌القلم بودن فقط به یک شکل مشخص گفته نمی‌شود، مثلا تنها کافی است مسؤولین ارشاد به طور خصوصی از ناشران بخواهند که از نویسنده‌ای کتاب چاپ نکنند و در قبال آن خدماتی دریافت کنند. آیا این نوعی از ممنوع‌القلم بودن نیست؟ در طول این سال‌ها یا به طور مستقیم و یا با توصیه کردن، بارها و بارها لیست‌ها و اسم‌هایی که انتشار کتاب‌شان ممنوع بوده، وجود داشته، اما اعلام نشده است، چون کلیت این موضوع باعث سرشکستگی مسؤولان می‌شود، اما همین موضوع برای برخی باعث اعمال قدرت و سرفرازی شده است.

این پژوهشگر با بیان این‌که باید واقع‌بینانه و به صورت واقعی با موضوعات روبه‌رو شد، اظهار کرد: در حال حاضر آثار بسیاری از نویسندگان مشهور و جوان در وزارت ارشاد مانده است و مسؤولان به جای توجیه و پاسخ دادن کافی است به بررسان خود بگویند از قانون تبعیت کنند.

او سپس با اشاره به برخی از کتاب‌های خود که در اداره کتاب وزارت ارشاد مانده یا بخش‌های زیادی از آن‌ها حذف شده است، ادامه داد: به طور مثال بعد از 13 سال کشمکش، کتاب «برج‌های خاموشی» من مجوز چاپ گرفت، اما برای چاپ بعدی، انتشار آن ممنوع شد. از مجموعه اشعارم 300 صفحه حذف شد و برای انتشار جلد دوم آن نیز گفته‌اند 300 صفحه از آن را بردارید. رمان «مومیایی» من که از سوی انتشارات نگاه به اداره کتاب وزارت ارشاد رفته است، پنج نمایشنامه که از سوی انتشارات افراز به ارشاد رفته است، مجموعه مفصل مقالاتم «شکل نوشتم هستم» و همچنین جلد دوم آن با عنوان «نام‌ها بین سکوت و صدا» همگی در وزارت ارشاد مانده است. اگر این‌ها به معنی ممنوع‌القلم بودن نیست، پس چه معنایی می‌دهد؟

او اضافه کرد: بخش اعظم دیگری از کتاب‌های ما که مانده، کتاب‌های تجدید چاپی هستند که ناشران به دلیل این‌که حس می‌کنند این کتاب‌ها اجازه چاپ نمی‌گیرند، آن‌ها را به ارشاد نمی‌برند که مبادا مجوزشان لغو شود و یا نام انتشارات‌شان در اداره کتاب ارشاد، بدنام شوند. اصلا شاید منظور رییس‌جمهور از برداشتن فضای امنیتی، اشاره به همین جزییات است.

این منتقد هنری با بیان این‌که پیشنهاد می‌دهم مسؤولان بدون فکر به مقابله با نویسندگان برنیایند تا ما هم مجبور نشویم با افشاگری دست آن‌ها را باز کنیم، گفت: از آن‌ها می‌خواهیم که با آثار فرهنگی رفتار مناسب داشته باشند تا شأن نویسندگان حفظ شود. ما آثار خود را در خدمت فرهنگ این سرزمین ارائه می‌دهیم. نویسندگان دوست یا دشمن هیچ دولتی نیستند و این سوءتفاهمی که باعث شده از انتشار حجم عظیمی از آثار آنان جلوگیری شود، درست نیست.

مجابی همچنین گفت: در زمان شاه یک بار لیستی از نویسندگان تهیه کردند که در آن‌ها اسامی تعدادی از نویسندگان با عنوان «ممنوع‌القلم» ذکر شده بود، اما باز هم همین نویسندگان در نشریات و جاهای دیگر آثارشان منتشر می‌شد. سال‌هاست که ما علیه سانسور صحبت می‌کنیم و می‌گوییم تفکر یک ملت در فرهنگ تبلور می‌یابد و فرهنگ باید آزاد باشد، چون تفکر محدود به درد هیچ فرهنگی نمی‌خورد.

احمدکمالی‌نژاد، سرپرست موقت اداره کتاب، در گفت‌وگو با یکی از رسانه‌ها در واکنش به این گفته که کتاب‌های برخی نویسندگان از جمله جواد مجابی، علی‌اشرف ‌رویشیان و سیمین بهبهانی چند سالی است اجازه‌ انتشار پیدا نکرده‌، گفته است: «ما الآن در کارهای‌مان، کتابی از آقای مجابی یا خانم بهبهانی نداریم».

همچنین در روزهای گذشته، محسن پرویز و بهمن دری، معاونان فرهنگی وزارت ارشاد در دولت‌های نهم و دهم، در اظهارات‌شان زیر بار ممنوع‌القلم بودن برخی نویسندگان که در گزارش عملکرد 100 روزه رییس دولت یازدهم به آن اشاره شده است، نرفته‌ و گفته‌اند، نویسنده ممنوع‌القلم نداشته‌ایم.

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: