انسان چه موقع "ایکاش" نخواهد گفت

1392/9/11 ۱۹:۱۶

انسان چه موقع

آیت الله جوادی آملی در کتاب حماسه و عرفان خود بیان داشتند: عارف معتقد است آنچه در عالم وجود واقع مي شود قضاي الهي است و تا چيزي از جانب او مقدّر نشده باشد واقع نمي شود چنان كه از آن طرف نيز هر چه مقدّر شد حتماً واقع مي شود

براي عارف عزت و ذلت، فقر و غنا، راحتي و سختي، صحت و مرض،... يكسان است. هر چه رضا و تسليم در انسان بيشتر باشد، «ايكاش» گفتن او كمتر است تا جايي كه هرگز «ايكاش» نمي گويد و نسبت به شرايط پيش آمده اعتراضي در پيشگاه الهي نمي كند.

 آیت الله جوادی آملی در کتاب حماسه و عرفان خود بیان داشتند: عارف معتقد است آنچه در عالم وجود واقع مي شود قضاي الهي است و تا چيزي از جانب او مقدّر نشده باشد واقع نمي شود چنان كه از آن طرف نيز هر چه مقدّر شد حتماً واقع مي شود: «يا اختاه كلّ ما قُضى فهو كائن»؛ خواهرم آنچه تقدير خداست واقع خواهد شد. بدين جهت در مقابل قضا و قدر الهي كاملا تسليم و راضي است هم در ظاهر هم در باطن، هم در گفتار هم در كردار.

براي او عزت و ذلت، فقر و غنا، راحتي و سختي، صحت و مرض،... يكسان است. هر چه رضا و تسليم در انسان بيشتر باشد، «ايكاش» گفتن او كمتر است تا جايي كه هرگز «ايكاش» نمي گويد و نسبت به شرايط پيش آمده اعتراضي در پيشگاه الهي نمي كند. چنان كه رسول اكرم(ص) هرگز «ايكاش» نگفت؛ «لم يكن رسول الله(ص) يقول لشى ءٍ قد مضي: لو كان غيره»

البته اين بدان معنا نيست كه انسان دست روي دست بگذارد و هيچ حركت و تلاشي براي دگرگوني و تغيير وضع موجود نداشته باشد بلكه تلاش و مبارزه براي تغيير ناهنجاري موجود و تبديل آن به وضعيت مطلوب در حدّ خود از قضا و قدر الهي است و مرزي جدا از آن ندارد.(چنان كه دعا نيز به معناي چوب لاي چرخ نظام كلّي عالم گذاشتن نيست و مرزي جدا از قضا و قدر الهي ندارد). ليكن بعد از تلاش، آنچه واقع مي شود نبايد موجب حيرت و پريشاني گردد و زبان گلايه و شكايت انسان را بگشايد. اگر حوادث بر طبق مراد ما پيش آمد، در مقابل نعمت هاي خدا سپاسگزاريم و اوست ياري رسان در اداي شكر. و اگر حوادث و پيش آمدها بين ما و خواسته هايمان فاصله شد باز هم آن كس كه نيّتش حق و حاكم بر دل او تقواست از مسير خود خارج نشده و ضرر نكرده است.

 

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: