1392/9/11 ۱۳:۱۳
اتحاديه ناشران و کتابفروشان تهران طي پيشنهادي رسمي به وزارت ارشاد خواستار آن شده است تا با حذف مميزي قبل از نشر، فرآيند رسيدگي به تخلفات در اين حوزه همانند مطبوعات توسط يک هيات منصفه و تشکيل دادگاه صورت بگيرد و به مرحله بعد از انتشار اثر منتقل شود.
دبا - سيمارادمنش: اتحاديه ناشران و کتابفروشان تهران طي پيشنهادي رسمي به وزارت ارشاد خواستار آن شده است تا با حذف مميزي قبل از نشر، فرآيند رسيدگي به تخلفات در اين حوزه همانند مطبوعات توسط يک هيات منصفه و تشکيل دادگاه صورت بگيرد و به مرحله بعد از انتشار اثر منتقل شود.
اين پيشنهاد در شرايطي به طور رسمي از سوي اتحاديه ناشران مطرح شده است که با اختلاف نظرهايي روبه روست برخي بر اين باورند که در صورت تدوين و تصويب قانوني در اين باره کار ناشران و نويسندگان با توجه به شرايط فعلي پيچيده تر خواهد شد و ممکن است با توجه به نظرات و سلايق مختلفي که در جامعه وجود دارد، تعداد شاکيان افزايش و رفت و آمد ناشران و نويسندگان به دادگاه بيشتر شود، اما گروه ديگري معتقدند که با اجراي اين پيشنهاد جريان نشر روان تر فعاليت مي کند.
محمود آموزگار، دبير اتحاديه ناشران و کتابفروشان تهران درباره پيشنهاد تشکيل دادگاه کتاب به جام جم گفت: تشکيل دادگاهي همانند دادگاه مطبوعات براي حوزه کتاب با تمام اجزاي خاص خود از جمله هيات منصفه، مي تواند به برطرف شدن بسياري از مسائل و مشکلاتي که امروزه مطرح مي شود، کمک کند.وي افزود: اگر فرآيند مميزي کتاب از قوه مجريه به قوه قضاييه و رسيدگي به شکايات همانند مطبوعات به بعد از انتشار انتقال پيدا کند باعث خواهد شد تا معطلي کتاب براي انتشار کاهش يابد و سرعت کار نشر نيز بيشتر شود.
وي افزود: به هر حال درصورت تدوين و تصويب قانوني در اين زمينه نويسنده و ناشر مسئول مطالبي که به چاپ مي رسانند خواهند بود و اگر با مواردي که در قانون مشخص شده تطابق پيدا نکند نويسنده و ناشر بايد جوابگو باشند و تشخيص تخلف نيز همانند مطبوعات به عهده هيات منصفه اي در اين زمينه خواهد بود.
وي در پاسخ به اين سوال که تصويب چنين قانوني باعث نخواهد شد که با توجه به تفاوت ديدگاه ها شکايت در حوزه نشر افزايش يابد، گفت: البته بايد پذيرفت که در جامعه ما به دليل تنوع قوميت ها و مذاهبي که وجود دارد از نظر فکري، مذهبي و ملي تفاوت ديدگاه بسيار است، اما راه حل آن اين است که تحمل جامعه براي پذيرفتن ديدگاه هاي مختلف افزايش يابد واين کار نياز به فرهنگ سازي دارد.
آموزگار تاکيد کرد: اگر قرار باشد قانوني در اين خصوص تصويب شود، قاعدتا بايد لايحه اي از طرف دولت تدوين و به مجلس ارائه شود، که البته اين لايحه پس از تصويب در مجلس نيازمند تائيد شوراي نگهبان است. لذا روند انجام کار در صورت موافقت با آن، زمان زيادي را در برمي گيرد.وي افزود: برخي بر اين باورند که ما در اين حوزه نياز به قانون جديد نداريم چرا که با قوانيني که وجود دارد مي توان با تخلفات برخورد کرد، اما بنده بر اين باورم که موضوع کتاب فرهنگي است و اگر جرمي اتفاق بيفتد يک جرم فرهنگي است بنابراين اقتضا مي کند که ما قانون ويژه اي در اين زمينه داشته باشيم.
شکايت ها افزايش مي يابد
فريده خلعتبري، مدير انتشارات شباويز که تجربه حضور در رويدادهاي مهم جهان در حوزه کتاب و نشر را دارد و چندين بار در نمايشگاه هاي تخصصي کتاب از فعاليت هايش قدرداني شده است، با اين پيشنهاد اتحاديه مخالف است، گفت: اگر چه در نهايت بايد به سمتي حرکت کنيم که معطلي هاي صف مجوز از بين برود، ولي در فضاي کنوني ممکن است انتقال فرآيند مميزي به بعد از نشر کتاب رفت و آمد ناشران و نويسندگان را به دادگاه ها افزايش دهد؛ چرا که تعداد ناشران و نويسندگان از حوزه مطبوعات بيشتر است و عناويني که توليد مي شود بسيار است در نتيجه ممکن است با توجه به سلايق و ديدگاه هاي مختلفي که در جامعه وجود دارد تعداد شکايت ها افزايش يابد.
مشکلات نشر سخت تر از مذاکرات ژنو نيست
از طرف ديگر، مجيد قيصري، داستان نويس که با اين پيشنهاد موافق است نيزگفت: اگر چنين پيشنهادي پذيرفته و قانون شود حرکت مثبتي است، چرا که اين اتفاق بايد روزي رخ دهد و هرچه زودتر بايد وارد چنين فضايي شويم. بر اين باورم که مميزي کتاب به اين شکل زيبنده جامعه ما نيست.
وي افزود: جامعه بايد قبول کند که ديدگاه ها و سليقه هاي مختلفي وجود دارد و بايد تحمل داشت و به نظرات يکديگر احترام گذاشت و اين يک آزمون براي همه است.
قيصري با ابراز اميدواري براي عملي شدن پيشنهاد اتحاديه ناشران گفت: به نظر مي رسد، وزارت ارشاد نيز به دنبال آن است که موانع سر راه نشر را بردارد و فکر نمي کنم حل مشکلات اين بخش سخت تر از توافق ژنو و صلح بين ايران و عراق باشد؛ زيرا نويسندگان کشور، دشمن مردم و فرهنگ نيستند و قطعا خودشان را ملزم به رعايت برخي موارد در جامعه مي دانند.
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید