1392/9/2 ۱۲:۴۲
دبا : مراسم نكوداشت مقام علمي و فرهنگي پروفسور فضلالله رضا در آستانه يكصدمين زادروز دانشآموخته دوره اول دانشكده فني دانشگاه تهران در محل تالار شهيد چمران اين دانشكده، برگزار شد.به گزارش خبرنگار ما، در اين مراسم كه شخصيتهاي علمي و فرهنگي، دانشآموختهگان دانشكده فني دانشگاه تهران، استادان و دانشجويان و گروه فني و رياضي حضور داشتند ابتدا دكتر محمود كمرهاي رئيس دانشكده فني دانشگاه تهران در سخناني گفت:
دبا : مراسم نكوداشت مقام علمي و فرهنگي پروفسور فضلالله رضا در آستانه يكصدمين زادروز دانشآموخته دوره اول دانشكده فني دانشگاه تهران در محل تالار شهيد چمران اين دانشكده، برگزار شد.به گزارش خبرنگار ما، در اين مراسم كه شخصيتهاي علمي و فرهنگي، دانشآموختهگان دانشكده فني دانشگاه تهران، استادان و دانشجويان و گروه فني و رياضي حضور داشتند ابتدا دكتر محمود كمرهاي رئيس دانشكده فني دانشگاه تهران در سخناني گفت: برگزاري چنين نكوداشتهايي بايد از اين پس بيشتر صورت گيرد و در زماني انجام شود كه دانشمندان و نخبگان ما در قيد حيات هستند.وي افزود: احترام به علم و عالم وظيفه همه ما است و بايد آنقدر كه در شأن علم و دانشمند است اين بزرگان بزرگ شمرده شوند.
دكتر كمرهاي سپس به تاريخچه زندگي پروفسور رضا اشاره كرد و گفت: ايشان متولد سال 1293 هستند و ما در آستانه 100 سالگي ايشان هستيم. پروفسور رضا ورودي سال 1313 همزمان با تأسيس دانشكده فني و در سال 1317 جزو اولين فارغالتحصيلان دانشكده فني هستند.پروفسور رضا در مطلبي فرمودند كه وارستگي و آراستگي فردي و ملي ما اين است كه در صف اول علم و فرهنگ قرار بگيريم كه اين هم امكانپذير است.
وي افزود: پروفسور رضا معتقد است ما بايد خردگرا باشيم. از احساسات خام دوري كنيم و از فنآوري و تكنولوژي غرب در كنار سنت خود استفاده كنيم.امروز، استقلال كشورها در گرو استقلال فرهنگي است و ديگر به معناي قديم آن مفهومي ندارد.
سپس دكتر پرويز جبهدار مارالاني استاد ممتاز دانشگاه تهران در سخناني گفت: ما در آستانه هشتادمين سالروز تأسيس دانشكده فني كه مصادف با يكصدمين زادروز فضلالله رضا دانشمند و متفكر و زبانشناس و اديب اين مرز و بوم گردهم آمديم تا مروري بر فعاليتهاي علمي و فرهنگي ايشان انجام دهيم و از مقام وي قدرداني كنيم.پروفسور رضا جزو اولين فارغالتحصيلان دانشكده فني بودند و مايه افتخار ما است كه در اين مراسم حضور يافتند. هشتاد سال است كه اين دانشكده جوانان خلاق، كارآفرين و متعهد براي خدمت به كشور تربيت ميكند و اگر اين دانشكده نبود وضع ايران به گونهاي ديگر بود.
وي اضافه كرد: كساني كه در توسعه صنعت و فناوري خدمت كردند و كساني كه براي ادامه تحصيل به خارج رفتهاند هميشه فكر و ذكرشان ايران بوده و در صدد توسعه فنآوري و نامآوري ايران برآمدهاند و پروفسور رضا از جمله كساني هستند كه در خارج از ايران زندگي كردهاند ولي هميشه فكرشان ايران بوده است.
جبهدار با ذكر جزئياتي از زندگينامه پروفسور رضا گفت: وي علاوه بر مدارج علمي ممتاز در سطح جهاني در زمينه فرهنگ و ادب ايراني نيز بسيار توانا و كارآمد بوده است.
او با اشاره به اينكه او چهار كتاب به زبان انگليسي و 12 كتاب به زبان فارسي نوشته است و بيش از يكصد مقاله علمي دارد، گفت: پروفسور رضا علاوه بر اين كتابها در نوشتن فصلهايي از كتابهاي دانشمندان بزرگ جهان نيز مشاركت داشته است.
وي اضافه كرد: جوامع علمي دانشگاههاي مختلف جهان و فرهنگستانهاي 12 كشور از وي قدرداني كردهاند و جامعه آمريكايي براي پيشبرد علم، ايشان را به عنوان عضو مادامالعمر آكادمي علوم آمريكا انتخاب كرده است.
جبهدار اضافه كرد: پروفسور رضا علاوه بر فعاليتهاي علمي، پژوهشگر برجسته زبان فارسي است و از نوجواني با عرفان و فلسفه و رياضي آشنايي پيدا كرد و از جمله كتابهاي فارسي استاد «برگ، بيبرگي»، «حديث آرزومندي»، «مهجور و مشتاق»، «نگاهي به شاهنامه و اقبال لاهوري» و «نقدها را بود آيا كه عياري گيرند» است كه نشانه علاقه ايشان به زبان و ادب فارسي است.
بنابر همين گزارش دكتر محمدرضا عارف سخنران بعدي اين مراسم بود. وي گفت: در فرهنگ ما نكوداشت بزرگان يك فريضه بوده است كه متأسفانه به آن بيتوجهي شده. اين قدرداني، هم ميتواند الگويي براي جوانان باشد و هم اينكه به دنيا نشان دهيم كه چه بزرگاني داريم.
وي افزود: نظريه تئوري اطلاعات كه در سال 1968 اصلاح شده تحول و رويكردي جديد در پردازش اطلاعات بود و پروفسور رضا در اين زمينه جزو پيشكسوتان بوده است و كتاب ايشان منبع اصلي تدريس نظريه اطلاعات در دانشگاههاي معتبر جهان بود.
عارف اضافه كرد: امروز ايران جزو برترين كشورها در توسعه نظريه اطلاعات در جهان است كه يكي از دلايل آن نقشي است كه پروفسور رضا در اين زمينه ايفا كرده است.
وي افزود: افتخار ميكنيم كه دنباله اين دانشمند عزيز و ارزشي بودهايم و امروز در دانشگاههاي ما استادان و محققان در اين زمينه كارهاي برجستهاي انجام دادهاند.
عارف با اشاره به اينكه يكي از برجستگيها و ويژگيهاي دانشمندان ما جامعيت آنان است، گفت: دانشمندان ما در كنار فعاليتهاي علمي در زمينههاي ادبي و فرهنگي كارآفرين بودهاند و مجموعه مقالات فرهنگي و ادبيايشان بيانگر اين موضوع است.
او گفت: در كنار بعد علمي، فرهنگي و ادبي، نقش برجسته پروفسور رضا را در مديريت اجرايي و علمي ميبينيم و مسئوليت ايشان در دو دانشگاه بزرگ صنعتي شريف و دانشگاه تهران بيانگر اين موضوع است. عارف افزود: ايشان نقش ارزندهاي در سامان دادن به علم در اين دانشگاه و ايران داشتهاند و علاوه بر آن سفير ايران در يونسكو بودهاند و حضور در سازمانهاي مردم نهاد نيز از ديگر افتخارات وي به شمار ميآيد.
به گزارش خبرنگار ما، استاد باستاني پاريزي سخنران ديگر اين مراسم بود. وي گفت: اين جزو افتخارات من است كه بتوانم در مجلسي كه براي استادان و بزرگان تشكيل شده است صحبت كنم.
وي افزود: آنچه كه بايد گفته ميشد ديگران گفتند و در حالي كه هوا سرد است شما آمدهايد و من ميدانم كه شما از سردي نميترسيد.
وي افزود: در سال 1313 اتفاقي رخ داد كه آينده ايران را تضمين ميكرد و آن بناي دانشگاه تهران در 15 بهمن 1313 بود.
وي ادامه داد: لوح سر در اين دانشگاه از طلا بود كه بنا به دستور شاه وقت، اين لوح طلا كارگزاري نشد چرا كه او معتقد بود اگر اين لوح را سردر دانشگاه بگذارند امكان دارد برخي بيايند و به خاطر اين لوح، دانشگاه را خراب كنند.
وي اضافه كرد: مهم اين است كه اين دانشگاه با امكانات كمي كه داشت توانست كادر بزرگ فني ايران را در تمام رشتهها تامين كند.
وي با بيان اينكه افتخار من اين است كه ارتقاء رتبه استادياري من به استادي توسط پرفسور رضا امضاء شده است.
در اين مراسم پروفسور فضلالله رضا با تشكر از شركت كنندگان در اين مراسم گفت: از دانشمندان و فرهيختگان و دولتمردان و بزرگاني كه ايران را در اين يكي دو دهه پيش آباد كردند با كمال فروتني تشكر ميكنم و درود فراوان به 4 ميليون يا بيشتر، جوان ايراني كه در دانشگاهها، حوزهها و موسسات آموزش و معرفت ميبينند و با برنامه، آينده درخشانتري براي ايران باستاني ترسيم ميكنند.
وي افزود: انشاالله از نظر معنوي و مادي وضع عزيزان ما هر روز بهتر شود. پروفسور رضا اضافه كرد: اينكه مرا مفتخر و اين برنامه را برگزار كرديد، براي من گواراتر است از اينكه مرا يكي از نمايندگان اهل دانش ايران محسوب كنيد.
وي اضافه كرد: يكي از همكاران شما از بنده تعريف زيادي كردند كه نشانه بزرگي خودشان است و من هيچ موقع بنا نداشتم كه از خودم در مقابل جمعي دفاع كنم.
وي اضافه كرد: آقاي سهيل محمودي مطالب خودشان را با سخني آغاز كردند كه زيبا بود و اشارات خوب داشت كه اگر حمل بر خودنمايي نباشد يكي از آنها درباره من صادق است. گفتند: من فقيري بينيازم، مشربم اين است و بس.
پروفسور رضا اضافه كرد: يكي دو تا از آقايان دربارة تولد من صحبت كردند كه ميخواستند مرا از جامعه خواستاران جدا كنند.
وي افزود: همانطور كه بيان كردند من در سال 1313 وارد دانشكده فني شدهام آن زمان ما آزمايشگاه و كتابخانه نداشتيم معلميني داشتيم كه فقط چند سال از ما بزرگتر بودند و مثل معلمان امروز دانشگاه ورزيده نبودند.
جواناني بودند كه در زمان رضاشاه زبان انگليسي، فرانسوي و آلماني آموخته بودند و دانش زيادي نداشتند، وي اضافه كرد: در آن زمان دانشگاه بسيار فقير بود و من اينها را به اين دليل عرض ميكنم كه ما شكيبا بوديم و با مشكلات ساختيم.
كتابخانهها فقط هزار جلد كتاب داشت الان هر مدرسهاي كه برويم كتابخانهاش به همين وسعت است. حالا كه نگاه ميكنم اين پايمردي و ايستادگي ما بسيار جواب داده است.
پروفسور رضا با اشاره به اينكه آناني كه از اين دانشگاه بيرون آمدند كساني بودند كه كارهاي بزرگي در آباداني كشور به عمل آوردند و صنايع را به وجود آوردند.
وي اضافه كرد: در اين هشتاد سال دانشگاه تهران قدمهاي بزرگي برداشته است. و اگر زنده ماندم در فرصتي ديگر خواهم گفت كه جوانان نبايد آنقدر دلتنگ باشند.
البته مقداري نا شكيبايي براي جوانان است اما جوانان بايد ايستادگي كنند.
پروفسور رضا با اشاره به اينكه جواناني كه نمره E ميگيرند بايد مدير يا وزير بشوند، گفت: مثالي كه ميتوانم به خاطر بياورم «بيل گيتس» است كه در رياضيات استعداد داشت و دو سال در هاروارد درس خواند و گفت: اين براي كودكان خوب است و من بايد بروم كار ديگري بكنم و رفت مايكروسافت را ساخت كه الان صدها ميليارد دلار درآمد دارد.
پروفسور رضا افزود: جوانان ما رسانهها را زياد گوش ميدهند و ميخوانند و رسانههاي كشورهاي پيشرفته كارشان اين است كه كارهايشان را بزرگ جلوه دهند. برخي از اينها درست و برخي ديگر صور خيال است.
پروفسور رضا گفت: هر كشوري كه بخواهد در جهان صاحبنام باشد بايد جهان شناس باشد ولي جهان شناسي آسان نيست. يك فاصلهاي بين حقيقت است و آن چه كه به ما مينمايانند، بايد جهان شناس باشيم بزرگترين زياني كه من از رفتن به آمريكا متحمل شدم اين بود كه آمريكا را نميشناختم. دانشگاهها را نميشناختم و براي همين اگر كسي ميخواست مرا بشناسد بايد مرا در كتابخانهها پيدا ميكرد.
پروفسور رضا با اشاره به اينكه من كوكب هدايت را نديده بودم افزود: فقط براي جوانان عرض ميكنم كه خيال نفرماييد از كشوري بد ميگويم. ميخواهم شما را با جهانشناسي آشنا كنم در آمريكا بودجههاي تحقيقاتي را بيشتر وزارت ميدهد تا وزارت علوم. شما ميدانيد دفاع چيست، شما اگر بخواهيد جت يا كشتي بسازيد بودجه آن زودتر فراهم ميشود و به همان اندازه معنويت و روحانيت جدا ميشوند. پروفسور رضا افزود: بزرگي ايران در معنويت و عرفان است، در غرب مديريتي ايجاد شده است و كاري ميكنند براي 10 هزار نفر و كسي كه از نظر عاطفي به شما نزديك باشد خيلي كم است.
جوانان اگر ميخواهند بروند ابتدا تحقيق كنند و بعد بروند و پس از مدتي برگردند و اگر ميخواهند خدمت كنند آنجا آنقدر فقير ندارد اينجا فقير زياد دارد. وي اضافه كرد: آنجا خبرنگاران رفتند پيش آقاي بيل گيتس گفتند چرا 400 ميليون دلار براي ريشه كني مالاريا در آفريقا داديد شما نميدانيد در خود آمريكا فقير وجود دارد. او در جواب گفت: نياز آنها بيشتر است.
پروفسور رضا با اشاره به اين كه شما اگر بخواهيد پيشرفت كنيد بايد معنويت و انسانيت را تقويت كنيد، افزود: در تذكرة الاوليا، شيخ ميگويد با مريدها ميرفتيم تا به آسيابي رسيديم از مريدها پرسيدم ميدانيد آسياب چه ميگويد، گفتند: نميدانيم، گفتم:آسياب ميگويد چيزهاي درشت را ميگيرم و نرم پس ميدهم شما اگر بتوانيد درشت بگيريد و نرم پس بدهيد، كار درست انجام دادهايد.
بنابراين گزارش در اين مراسم با تجليل از پروفسور رضا به ايشان از طرف دانشكده فني دانشگاه تهران لوح تقدير و يك تنديس اهدا شد.
دكتر كمال خرازي نيز در اين مراسم گفت: عمر پر بركت پروفسور رضا شامل چند برهه است.
برهه تحصيلات و كار و تلاش علمي، برهه مسئوليتهاي اجرايي و برهه نگارش و توليد در حوزه فرهنگ و ادب.
وي در ادامه با اشاره به آشنايي با پروفسور رضا در دوره نمايندگي در سازمان ملل گفت: براي استفاده از ظرفيت استادان ايراني آكادمي علوم ايرانيان را تشكيل داده بوديم كه زمينهساز سفر اساتيد ايراني دانشگاههاي آمريكا به كشور شده بود.
در اين آكادمي شوراي گسترش زبان فارسي را با مسئوليت پروفسور تشكيل داديم كه با كمال خضوع در اين شورا در جهت آشنا كردن نسل دوم ايرانيان مقيم آمريكا با فرهنگ ايراني تلاش ميكردند.
وي گفت: پروفسور رضا شخصيتي رضامند و قانع بدون هرگونه وابستگي هستند كه قناعت و پاكدستي ايشان مثالزدني و اسوهگونه است.
سيد محمود دعايي نيز در اين مراسم با اشاره به آشنايي و ارتباطاتي كه در زمينه چاپ برخي آثار پروفسور رضا با ايشان داشته است گفت: ايشان در زمينه چاپ آثارشان فروتني و بزرگواري بسياري داشتند و به ما گفتند كه حقالتأليف كتابهايشان را به مدرسهاي كه براي دختران كم بضاعت در مشهد و مؤسسهاي كه براي بزرگسالان در زادگاهشان راهاندازي كرده بودند، بدهيد.
وي افزود: پروفسور رضا عليرغم بيش از نيم قرن حضور پر ثمر در آمريكا درخواست آمريكا براي ارائه پاسپورت آمريكايي را رد كردهاند و به عنوان يك ايراني زندگي كردهاند.
دعايي افزود: يكي از افتخارات ما در زمينه فلسفه و علوم انساني از كشور رفت. او زماني براي جراحي قلبش نيازمند 100 تا 200 هزار دلار بود. در همان مقطع تركيه از او دعوت كرد به عنوان برجستهترين فيلسوف معاصر در قونيه مركز و كتابخانهاي به نام او تاسيس شود تا بعدها كتابهايش را به آن كتابخانه واگذار كند و يك چك سفيد نيز براي او فرستاده بودند كه وي پاسخ داده بود كه من آنچه دارم براي وطنم است و روزي كه بميرم آرزويم اين است كه در وطنم دفن شوم.
او زماني كه به قونيه رفت مجري برنامه در معرفي او، ايشان را پروفسوري از آمريكا معرفي كرد كه وي در ابتداي سخنان خود گفت من ايراني هستم از ايران در همسايگي شما آمدهام. عليرغم اين مسأله بسياري با ناسپاسي نسبت به او رفتار ميكنند و عليرغم عواطف شهيد مطهري و رأفت مقام معظم رهبري و قوه قضائيه نسبت به وي، هنوز متاسفانه در برخي مطبوعات نسبت به ايشان بيحرمتي ميشود.
اين شخصيت پروفسور سيد حسين نصر است كه همه آثار و كتابخانهاش را براي انجمن حكمت و فلسفه فرستاده است.
دعايي در پايان گفت: من افتخار ميكنم به دست انسانهاي بزرگي چون پروفسور رضا بوسه زنم.
در اين مراسم همچنين آقايان دكتر سعيد سهرابپور، مهندس عليرضا مهنا و دكتر مسعود بروجردي درباره مراتب و جايگاه علمي پروفسور رضا سخنراني ايراد كردند.
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید