1392/8/24 ۱۸:۱۶
فاطمه راکعی شاعر و نویسنده در توصیف شعر عاشورایی می گوید:" شعر عاشورایی فقط به این معنی نیست که عاشورا را توصیف کند، بلکه باید با ایده عاشورایی، شعر زمان خودش باشد. شاعر عاشورایی امروز باید شعر دفاع از حق و آزادی و آزادگی بگوید و از ظلمی که بر انسان می رود صحبت کند. شاعران می توانند با اشاره یا تلمیحی به واقعه عاشورا، احقاق حق، دادجویی از مظلوم و ظلمی را که بر آنها می رود، بیان کنند."
راکعی در گفت و گویی با سایت شفقنا با محور "شعر عاشورایی " چنین تصریح کرد:" شناخت شاعران ما نیازمند گذر زمان و تاریخ است. آثار هنری با این دو مولفه سنجیده می شود که آیا در تاریخ ادبیات می ماند یا حذف می شود. شعر حافظ گوهری ارزشمند است اما او هم گله مند بود که چرا در زمان خودش برای شعرش ارزشی قایل نمی شدند. در این زمینه تاریخ بهترین قاضی است و می بینیم که شعر حافظ توانست قامت خودش را راست نگه دارد.مخصوصا در مورد شعر انقلاب و جنگ تحمیلی، برای قضاوت زود است؛ امثال قیصر امین پور، سید حسن حسینی و سلمان هراتی و بر خی دیگر هم به دلیل عواطف و ذوق سرشاری که داشتند و البته نوآوری هایشان در شعر امروز که ریشه در سنت شعر کلاسیک داشت، محبوب و تاثیر گذار واقع شدند و شعرشان در تاریخ ادبیات ماندگار خواهد بود."
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه "چرا بعد از انقلاب با اینکه فضا مناسب تر شد، شعری تکان دهنده تر از شعر محتشم کاشانی سروده نشد تا بتواند مثل آن ترجیع بند، در ادبیات روزمره ما کاربردی شود " می گوید : " بعد از انقلاب، شاعران ما با وقایع عینی و ملموس بسیاری درگیر بودند که عواطف آنها را به خود مشغول می کرد، در حالی که کار تخصصی آنها سرودن شعر نبود و تحت تاثیر شباهت هایی که در مظلومیت و فداکاری رزمنده ها با یاران امام حسین (ع) دیده می شد قرار می گرفتند و با تلمیح به واقعه عاشورا شعر های خود را می سرودند. به عقیده من به این دلیل شعر محتشم کاشانی تا این حد مورد توجه قرار گرفته که در دوره ایشان عموما شعر جدی شبیه شعر وی، سروده نمی شد و بیشتر به نوحه سرایی می پرداختند. اما محتشم با دقت خاص، مطالعه تاریخی این وقایع و ذوق بالایی که داشته، این مسایل را توانسته به این شکل تاثیر گذار بیان کند."
وی درباره تفاوت میان شعر محتشم کاشانی با اشعار امروزی شاعران مذهبی می گوید :"وقایع عاشورا در امروز در ذهن و جان ما نهادینه شده و شاعران مثلا این احساس نیاز را نمی بینند که به بازخوانی و بازگویی آن وقایع بپردازند. در واقع پشتوانه شعر شاعران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس شعر محتشم و دیگر شعرهای تاثیر گذار است و نیازی نبود تا مثلا دوباره زینب را معرفی کنند. آنها تحت تاثیر فرهنگ گذشته اشعاری برای پیروان راستین حسین و زینب (س) که در عصر ما به گونه ای دیگر کربلا را بازسازی کردند، سروده اند. در طی این سال ها که در انجمن شاعران و دفتر شعر جوان با دوستان فعالیت می کردیم، تلاش ما بر این بود که میراث شعر را به شاعران با ذوق منتقل کنیم تا آنها بتوانند براساس افکار و عواطفی که برای خودشان ارزشمند است، شعر بگویند. ظرفیت های دینی و مذهبی ما به قدری بالا و تاثیر گذار است که اصلا به چنین تبلیغاتی نیاز ندارد."
راکعی افزود:" در حال حاضر هم مشکلات و فراز و فرودهای سیاسی که شاهد بودیم، گاه اثر عکس و منفی بر ذهن برخی جوانان گذاشته و سبب دلزدگی آنها شده، اما هنوز ریشه ها سبزند و عشق و علاقه به اهل بیت (ع) همچنان وجود دارد. بهتر است برگزار کنندگان کنگره ها و جشنواره ها از افرادی که در این حوزه شعرهای ماندگار سروده اند تجلیل کنند و به ترویج و اشاعه آنها در برنامه ها بپردازند که قطعا تاثیر بهتری بر شاعران و هنردوستان جوان خواهد داشت.عاشقان مکتب حسینی ما با ترویج درست تاریخ و ادبیات عاشورایی، بیان دقیق آنچه در عاشورا اتفاق افتاد، فرهنگ عاشورا و نیز پیروی از آرمان ها و اهداف امام حسین (ع) در عمل و گفتار، می توانند به نسل های پس از خود انتقال دهند تا آنها هم مثل نسل ما هرگاه نیاز بود، راه امام حسین (ع) را بروند و حماسه عاشورایی بیافرینند."
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید