1392/8/19 ۲۱:۵۳
رئیس هیات باستانشناسی ایرانی-ایتالیایی گفت: ما از پژوهشهای دامنه دار در دره شمی کل چندار به دنبال شناختن دوره تاریک و مبهم پارت هستیم چراکه از این دوره شناخت کمی وجود دارد.
جعفر مهرکیان در گفتگو با میراث آریا(chtn) ضمن تشریح روند باستان شناسی در محوطه کل چندار گفت: دره شمی کل چندار یک جایگاه باستانی بسیار گسترده است که از دامنه کوه بیلوا تا دره برابر آن با چند مسیل محدود شده، این دره جایگاهی باستانی پرآوازه ای دارد که سر ارول اشتاین، باستان شناس انگلیسی لهستانی تبار، هفتادوهفت سال پیش به هنگام گذر از کوه های بختیاری در مالمیر یا ایذ ه امروزی با دیدن پیکره بلندقامت مفرغین که به نام مرد پارتی امروز آذین بخش دوره تاریخی موزه ایران باستان موزه ملی ایران است به کاوش در آنجا پرداخت.
رییس هیات باستانشناسی ایرانی- ایتالیایی ادامه داد: سردیسهای مفرغین و پیکرکهای برنزی بسیار زیبای پارتی که در موزه ملی ایران در معرض دید هستند و ما را با گوشههای ناشناخته دوره پارتی آشنا می کنند از جمله یافتههای این کاوش هستند.
مهرکیان گفت: پس از 77 سال با حضور باستان شناسان ایرانی و ایتالیایی در کوههای شمالی ایذه دره شمی این تحقیقات از سر گرفته شد، در پی 5 سال پژوهشهای باستان شناسی پیشرفته هیات مشترک پژوهشکده باستان شناسی ایران که سرپرستی آن را من بر عهده دارم و هیات اعزامی از موسسه پژوهشها و کاوشهای باستانشناسی تورینو، با تاکید بر دوره ایلمایی در خوزستان انجام شد.
وی با اشاره به نتایج تحقیقات این فصل از کاوش در دره شمی اظهار داشت: در این مرحله از کاوشها یک تراس بزرگ کشف شده است، ما از این پژوهشهای دامنه دار به دنبال شناختن دوره تاریک و مبهم پارت هستیم چراکه از این دوره شناخت کمی وجود دارد، حتی فردوسی به عنوان یک شاعر بزرگ که یک منظومه دارد در مورد دوره اشکانی اطلاعاتی به ما نمی دهد.
مهرکیان افزود: ما دوره پارت را در کوههای بختیاری بررسی میکنیم چرا که آثار دوره اشکانی در ایذه به عنوان جایگاه پژوهش های پارت در فلات ایران مشهود است.
وی یادآور شد: انگیزه بررسی هایی که هم اکنون در ایذه انجام میشود در ادامه برنامه باستان شناسی ما در ترکمنستان آغاز شد و ما نیاز داریم برای تکمیل این تحقیقات به ترکمنستان بازگردیم.
وی تصریح کرد: مستندنگاری با پیشرفته ترین تکنولوژی عصر حاضر و با ابزارهای لیزری برای یافتن راهکاری جهت حفاظت پیشگیرانه و امکان مونیتورینگ تخریب های طبیعی و انسانی و غیر عمدی و اثر گسترش آبادیها و شهرهای دور و نزدیک بر روی نگارکندهای سنگی از اهداف اصلی این دوره از پژوهش های بوده است.
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید