موسی غنی نژاد به دبا گفت: تاثیرات اقتصادی گفتگوی تلفنی اوبا و روحانی چیست

1392/7/8 ۱۵:۱۱

موسی غنی نژاد به دبا گفت:  تاثیرات اقتصادی گفتگوی تلفنی اوبا و روحانی چیست

آخرین تغییرات اقتصادی در نرخ ارز، طلا و حتی تغییر در شاخص های بورس ایران نشان می دهد که گفت وگو و مذاکره اخیر دو رئیس جمهور نه تنها تاثیرات طولانی مدتی را دربر خواهد داشت بلکه در همین مدت کوتاه نیز شامل تغییرات اقتصادی چشگیری شده است اما دکتر غنی نژاد معتقد است که واقعیت این تاثیرات اقتصادی چیز دیگری است.

 

 

آخرین تغییرات اقتصادی در نرخ ارز، طلا و حتی تغییر در شاخص های بورس ایران نشان می دهد که گفت وگو و مذاکره اخیر دو رئیس جمهور نه تنها تاثیرات طولانی مدتی را دربر خواهد داشت بلکه در همین مدت کوتاه نیز شامل تغییرات اقتصادی چشگیری شده است اما دکتر غنی نژاد معتقد است که واقعیت این تاثیرات اقتصادی چیز دیگری است.

بحث اقتصادی و اهدافی که شامل بهبود اوضاع اقتصادی ایران بشود مهم ترین اهداف انتخاباتی رئیس جمهور ایران بود از این رو این مهم، محور اهداف وی در سفر به نیویورک و سخنرانی های او را هم تشکیل می داد چنانچه دکتر غنی نژاد در گفت و گو با دبا مطرح می کند «یکی از مهم ترین مباحثی که آقای روحانی در سخنرانی های سازمان ملل انجام دادند موضوع تحریم های اقتصادی بود. خوشبختانه پیشرفت در گفت و گو ها موفقیت آمیز بوده است و اگر الان شاهد تاثیرات این گفت و گوها در اقتصاد هستیم به خاطر خوشبینی و امیدی است که در برداشتن تحریم ها و کاهش پیامدهای آن به وجود آمده است.»

*آثار مثبت روانی اما غیر واقعی

دکتر غنی نژاد معتقد است که اولین آثار از نتایج مثبت مذاکرات را می توان در بحث روانی آن شاهد بود. اثرات روانی کوتاه مدت به وجود آمده تاثیر مستقیم بر انتظارات خواهد داشت. به گفته وی از این رو است که وقتی مذاکرات موفقیت آمیز خوانده می شود نرخ ارز پایین می آید و وقتی می گویند مذاکرات متوقف شده است نرخ آن بالا می رود چراکه «نتایج مذاکرات نوعی توقع و انتظارات را در مردم پدید می آورد که اگر این انتظارات مثبت باشد تاثیرات مثبت در بازار و اقتصاد خواهد داشت و اگر منفی باشد تاثیرات متفاوت دیگری را در اقتصاد موجب می شود.»

این اقتصاددان توضیح می دهد که مثبت شدن نظرات و انتظارات نسبت به آینده روابط بین­الملل و اقتصاد ایران است که باعث سرمایه گذاری بیشتر مردم و بالا رفتن بورس ایران می شود چراکه به آینده امید دارند. اما عکس چنین روندی نیز ممکن است باعث تغییراتی دیگری از جمله افزایش قیمت ها شود.

البته اصل مسئله این است که آیا تاثیرات برآمده از آثار روانی می تواند تغییراتی ماندگار را به همراه داشته باشد؟ دکتر غنی نژاد با توضیح اینکه تاثیرات کوتاه مدت بر آمده از انتظارات واقعی نیست، می گوید «تاثیرت  کوتاه مدتی که بر اساس انتظارات اتفاق می افتد را نباید ماندگار دانست اما این گفت وگو ها می تواند آثار بلند مدت مثبتی هم داشته باشد.»

*نرخ ارز پایین نخواهد آمد

گرچه هم اکنون برای گمانه زنی درباره نرخ نهایی ارز بسیار زود است اما چنانچه در این چند هفته شاهد بودیم نرخ لحظه ای ارز بسیار وابسته به شرایط سیاست های خارجی ایران داشت. دکتر غنی نژاد در توضیح تغییرات چند روزه نرخ ارز در ایران و خوشبینی مردم به این تغییرات می گوید «سیاست گذاری ها تعین کننده نرخ ارز خواهند بود اما چیزی که مسلم است این است که با وجود تورم، به نرخ های بسیار پایین از ارز نخواهیم رسید و قضیه بازگشت نرخ ارز به ابتدای امر منتفی است.»

این اقتصاد دان توضیح می دهد که علت گران شدن نرخ ارز تورم است چراکه «وقتی در کشوری تورم وجود دارد به این معنا است که قدرت خرید پول آن کشور دارد کاهش پیدا می کند.»

به گفته دکتر غنی نژاد با سرکوب نرخ ارز هیچ چیز درست نمی شود بلکه «برای تقویت پول ملی ایران تنها باید جلوی تورم گرفته شود و اگر نه با سرکوب قیمت ارز نمی توان پول ملی ایران را ارزشمند و تقویت کرد بلکه باید نرخ تورم را پایین آورد که این امر در نهایت باعث ثبات بازار ارز و در نتیجه ثبات در بازار و قیمت ها خواهد شد.»

*کوتاه شدن دست دلال ها

نکته مهم در این مذاکرات این است که تاثیرات واقعی این توافقات چه زمان خودشان را نشان می دهند؟ به نظر دکتر غنی نژاد این اتفاقات مثبت زمان رخ می دهد که تحریم ها از نظام بانکی ایران برداشته شود که خود این نیازمند یک پروسه طولانی مدت است چراکه «وقتی تحریم ها برداشته شود، صادرات نفت و گاز ایران دوباره رونق پیدا می کند، شرکت های بزرگ دوباره جذب ایران می شوند، بودجه دولت به حالت قبل برمی گردد، وضع اقتصادی دولت بهتر می شود و با تعیین قیمت ها بر مبنای واقعیت ها تورم کنترل خواهد شد که در نتیجه شاهد تاثیرات مثبت آن روی اقتصاد ایران خواهیم بود.»

البته غنی نژاد معتقد است که این گفت و گوها شامل تاثیرات مثبت بلند مدت دیگری هم خواهند شد که آن را می توان در بحث بیرون کشیده شدن دلال ها از اقتصاد ایران دنبال کرد «با برداشته شدن تحریم ها هزینه های مبادلاتی و معادلاتی در تجارت نیز کاهش می یابد. چراکه ما مجبور بودیم برای دور زدن تحریم ها هزینه های بیشتری پرداخت کنیم که با برداشته شدن تحریم ها دست دلال ها کوتاه می شود و هزینه های زیادی به خود دولت باز می گردد و البته معاملات هم شفاف تر خواهند شد.»

در نتیجه شاید از بین رفتن نوسانات در اقتصاد ایران که اتفاق بسیار مهمی است را بتوان مهم ترین تاثیرات طولانی مدت مذاکرات بین ایران و آمریکا دانست.

 

 

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: