1392/7/6 ۱۵:۰۴
گفت و گوی بین وزیر امور خارجه ایران و آمریکا، همچنین گفت و گوی تلفنی باراک اوباما با حسن روحانی را همه با توصیف «گام مثبت» ارزیابی کرده اند. اما منظور از این گام مثبت چیست و تا واقعیت رسیدن به گام نهایی چقدر فاصله دارد؟ دکتر یوسف مولایی حقوقدان و استاد روابط بین الملل معتقد است که مذاکرات انجام شده تنها نخستین گام از 100 گامی است که باید برای بهبود شرایط ایران برداشت.
او در گفت و گو با دبا درباره انتظارات منطقی از نتایج مذاکرات گفت: با توجه به شرایطی که در مناسبات ایران و آمریکا و سازمان ملل به خصوص شورای امنیت وجود دارد، گام اول باید در راستای اعتماد سازی دو طرفه انجام شود که این هدف در حد سفر رئیس جمهور برآورده شده است.
اما گاهی تندروی ها و گمانه زنی های نابجا که از سوی تندروهای دو طرف این جریان شاهد هستیم، واقع نگری درباره این مذاکرات را از نظرها دور می کند به گفته دکتر مولایی اگر از شرایط و پیچیدگی مشکلات و مسائلی که ایران با آنها مواجه است درک درستی داشته باشیم می توانیم به بررسی درست و نزدیک به واقع برسیم.
او معتقد است که در واقع با انجام مذاکرات گام اول برای اعتماد سازی دو جانبه و ایجاد فضای مساعد برای ادامه گفت و گوها ایجاد شده است.
گام بعدی در جهت بهبود شرایط را می توان در نشست دو هفته دیگر ایران در ژنو2 دانست، دکتر مولایی با اشاره به این نشست توضیح می دهد که نتایج این مذاکرات را می توان در نشست ژنو مشاهده کرد و آنجا است که راه حل های تازه از سوی طرف های مخالف ارائه و به بحث گذاشته می شوند. البته وی قضاوت از روی مذاکرات ابتدایی را بسیار زود می داند و معتقد است که تنها درباره کارهایی که صورت گرفته است می توان گفت و گو کرد. البته ارزیابی وی از این مذاکرات مثبت است.
او با اشاره به آخرین بررسی های خود از آغاز و روند تحریم ها بر علیه ایران توضیح می دهد که مذاکرات انجام شده گرچه مثبت اما اولین گام برای حل مشکلاتی است که در یک روند طولانی مدت و ده ساله، ایران را به این وضعیت رسانده است.
او همچنین توضیح می دهد: کماکان پیشنهادهای جدیدی برای بیشتر و سخت تر کردن تحریم ها روی میز کنگره وجود دارد که فلج کردن معاملات نفتی ایران را هدف قرار داده است.
او همچنین تأکید می کند که اوضاع اقتصادی ایران می تواند بدتر از این هم بشود چراکه تحریم ها می تواند تا محاصره هوایی و زمینی ایران نیز پیش برود و اقتصاد ایران را فلج کند.
یوسف مولایی با تاکید بر این امر که اقتصاد ایران هنوز ظرفیت های زیادی برای اعمال تحریم ها دارد می گوید: شرایط ایران می تواند از این هم بدتر شود اما با برداشتن گام های درست در مذاکرات می توان جلوی تشدید شدن تحریم ها را گرفت.
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید