دیدنی های آران و بیدگل

1394/3/31 ۱۱:۳۱

دیدنی های آران و بیدگل

محوطه ویگل در 2 کیلومتری آران و بیدگل واقع شده و شامل مجموعه آثاری متعلق به ادوار مختلف تاریخی از ساسانی تا اوایل دوره سلجوقی است. شن‌های روان بخش اعظم این محوطه 120هکتاری را در زیر خاک مدفون کرده‌اند. این محوطه که یک گنج ناشناخته است از دو شهر تشکیل شده که قلاع مرکزی آنها 800 متر از هم فاصله دارند. در محدوده ساسانی، این مجموعه ساختمانی با پلان چلیپایی کشف شده است.

 

120هکتار گنج ناشناخته بانام ویگل

محوطه ویگل در 2 کیلومتری آران و بیدگل واقع شده و شامل مجموعه آثاری متعلق به ادوار مختلف تاریخی از ساسانی تا اوایل دوره سلجوقی است. شن‌های روان بخش اعظم این محوطه 120هکتاری را در زیر خاک مدفون کرده‌اند. این محوطه  که یک گنج ناشناخته است  از دو شهر تشکیل شده که قلاع مرکزی آنها 800 متر  از هم فاصله دارند. در محدوده ساسانی، این مجموعه ساختمانی با پلان چلیپایی کشف شده است.

 

 محمد هلال؛ فرزند بلافصل امیرالمومنین(ع)

معروف‌ترین مکان مذهبی شهرستان آران و بیدگل که شهرت کشوری دارد بقعه امامزاده محمد هلال ابن علی (ع) است. محمد هلال فرزند بلا فصل امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب(ع) و امامه بنت ابوالعاص است. امامه ثمره ازدواج ابوالعاص و زینب بوده، که زینب نیز یکی از دختران رسول خدا(ص) است.برهمین اساس این مرقد مورد توجه خاص شیعیان قرار دارد و هر سال در ۲۱ ماه مبارك رمضان ده‌ها هزار نفر از اهالی شهرهای آران و بیدگل، كاشان، قم ونطنز و سایر شهرهای ناحیه مركزی شهر در این مكان اجتماع کرده و به سوگواری می‌پردازند.ساختمان این امامزاده در عصر سلجوقی ساخته و در دوره صفویه و قاجاریه مرمت و بازسازی شده است .

 

 نقشینه؛ مسجدی با نقش و نگارهای سلجوقی تا قاجار

مسجد تک ایوانی نقشینه که به مسجد حاج قاسم نیز موسوم بوده به لحاظ نقش‌و‌نگارهای نفیسی که در آن وجود داشته و بقایای آن موجود بوده، به این نام معروف  شده است. این بنا از آثار  دوره حکومت سلجوقیان است و با ایوانی رفیع و شبستانی وسیع و مزین به انواع تزئینات معماری سنتی با محرابی مقرنس کاری و نقش و نگارهای زیبا در زمره بناهای شاخص تاریخی و مذهبی این منطقه است.کتیبه خط ثلث به قلم استاد محمد بیدگلی و مورخ به‌سال 1215 هجری قمری در محراب مسجد، تاریخ مرمت آن را نشان می‌دهد. تسلسل معماری دوران تیموری ، صفوی و قاجاری در این اثر به خوبی قابل رؤیت است .

 

 از چاله غم تا سفید شهر

یکی از شهرهای تشکیل دهنده شهرستان آران و بیدگل سفیدشهر است. شهری که تا پیش از سال 1381 روستایی با نام «نصرآباد کویر» بود. درباره این نامگذاری نقل شده که ساکنان اولیه آن  نصرانی  بوده‌اند و انتخاب نام نصرآباد بدین دلیل است. برخی  قبور گورستان شهر نیز گواه این ادعا است. پسوند کویر هم بدان دلیل بر نام نصرآباد اضافه شده که اطراف این منطقه را کویر فراگرفته است.  همچنین براساس اسناد موجود این روستا در زمان سلطنت جهانشاه قره قویونلو، «نصرآباد سر پشت» نام داشته است. «نصرآباد خربزه» دیگر نام این قریه در طول زمان بوده که به دلیل  شهرت این محصول آن در منطقه برایش برگزیده شده بود. این منطقه در ادواری هم به دلیل داشتن محصول پنبه خود به «سفید دشت» مشهور شد که همین نام نیز پس از تبدیل به شهر  با اندکی تغییر از سوی  مسئولان وزارت کشور  برای آن برگزیده شده و بدین گونه نصرآباد، «سفید شهر» شد. سرانجام اینکه سفید شهر کنونی قبلا در منطقه‌ای دیگر  قرار داشته که بر اثر حادثه‌ای نامعلوم بدین مکان منتقل شده و آن مکان قدیم را مردم کنونی با نام  «چاله غم» می‌شناسند و در آن اکنون کشاورزی می‌کنند.

روزنامه قانون

 

 

 

 

 

 

 

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: