1392/3/12 ۱۰:۰۵
کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز در دهه 80 تشکیل شد و نزدیک به 12 سال است که فعالیت میکند.کمیتههای مختلفی از جمله آموزش و پژوهش، زنان و کودکان، اقلیتها و حق دفاع در کمیسیون حقوق بشر کانون وکلا شکل گرفته و این کمیسیون اکنون با 19 عضو مشغول به فعالیت است. این کمیسیون بر مبنای منشور بینالمللی حقوق بشر در راستای پاسداری از ارزشها، حقوق انسانی، اجرای عدالت و همبستگی میان نوع بشر بدون در نظر گرفتن جنس، رنگ، نژاد و مذهب به وجود آمده است.
هدف از تشکیل کمیسیون حقوق بشر کانون مرکز، آموزش و ترویج حقوق بشر برای آشنا شدن بیشتر مردم با حقوق و ارزش انسانی و نیز نظارت بر چگونگی اعمال حاکمیت قانون و پیگیری موارد نقض حقوق بشر در جامعه و در صورت لزوم انعکاس آن به مراجع مربوط در جهت احقاق حقوق تضییع شده افراد است.
با توجه به این که کانون وکلای دادگستری یک نهاد صنفی و مدنی است، باید نسبت به مسایل مورد انتظار جامعه فعالیت فکری و عملی داشته باشد. بر این اساس بود که کمیسیونهای متعددی در کانون وکلای دادگستری مرکز به وجود آمد که یکی از این کمیسیونها به مباحث مربوط به حقوق بشری میپردازد و تحت عنوان «کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز» فعالیت میکند.
کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای دادگستری مرکز میتواند نسبت به آیین دادرسی، قوانین مدنی و کیفری و نیز نسبت به نظام قضایی مواضع حقوق بشری داشته باشد. همانطور که در امور کیفری، اصل حاکمیت قانون وجود دارد و حکم، مجازات و اجرای مجازات باید به موجب قانون و در دادگاه صالحه باشد و اصل 36 قانون اساسی این موضوع را مطرح کرده، ولی متاسفانه در ماده 240 آیین دادرسی کیفری اصل حاکمیت قانون نادیده گرفته شده است. در اینجاست که کمیسیون حقوق بشر کانون مرکز میتواند از خود حساسیت نشان دهد.
این کمیسیون در زمینههای حقوقی، کیفری و قضایی نقشهای ارشادی ایفا میکند. البته این کمیسیون نهادی نیست که بتواند نسبت به مسایل بیرونی کانون مرکز تصمیم گیرنده باشد بلکه فقط میتواند نقش ارشادی ایفا کند و در ارتباط با مسایل بیرون از کانون مرکز از خود حساسیت نشان دهد. البته مسوولان کانون وکلای دادگستری مرکز نیز گرچه از استقلال کافی برخوردارند، اما نسبت به برخی از مسایل احتیاط میکنند و محافظهکار هستند.
البته نظرات اعضای کمیسیون حقوق بشر کانون مرکز بیشتر جنبه مشورتی دارد.اگر اعضای این کمیسیون از توان لازم برخوردار نباشند، کمیسیون حقوق بشر کانون مرکز جنبه دکوری پیدا میکند.
بعضی از موضوعات مطرح شده در جامعه جزو وظایف صنفی و شغلی کانون وکلای دادگستری مرکز نیست بلکه جزو وظایف آرمانی کانون مرکز است که این وظیفه را کمیسیون حقوق بشر کانون مرکز انجام میدهد.
برگزاری انتخاباتی منصفانه به کانون وکلای دادگستری مرکز و کمیسیون حقوق بشر این کانون ارتباطی ندارد ولی موضوع انتخابات به همه انسانها ارتباط دارد و از آنجا که آزادی، انصاف و عدالت ذهنیت فکری وکلای دادگستری است؛ بنابراین وکلای دادگستری این حق را دارند به عنوان حقوقدان نسبت به انتخابات حساسیت فکری، علمی و اخلاقی داشته باشند. بر این اساس یکی از موضوعاتی که میتواند در کمیسیون حقوق بشر راجع به آن بحث و گفت و گو شود، برگزاری انتخاباتی منصفانه است.کانون وکلای دادگستری مرکز میتواند از طریق کمیسیون حقوق بشر به صورت ارشادی راجع به انتخاباتی منصفانه بحث و گفت و گو کند. کمیسیون حقوق بشر کانون مرکز میتواند به موضوع انتخابات بپردازد و چگونگی نحوه تایید صلاحیت کاندیداها را بررسی کند. همچنین این کمیسیون میتواند به این موضوع بپردازد که با توجه به این که کلمه انتخاب در انتخابات به کار رفته، آیا مردم آگاهی لازم را دارند تا فرد اصلح را انتخاب کنند.
کمیسیون هر هفته یک بار با حضور حداقل 6 عضو ، تشکیل جلسه میدهد.در کمیسیون حقوق بشر کانون مرکز، ناظر موارد نقض حقوق بشر داریم که در هر جلسه وظیفه گزارش دادن موارد نقض حقوق بشر در کشور در حوزه قضایی و حقوقی و انعکاس آن به اعضای کمیسیون حقوق بشر را بر عهده دارد که اکنون این وظیفه در کمیسیون حقوق بشر کانون مرکز بر عهده امیرسالار داودی است. در صورتی که در تصمیم گیریها در این جلسات، اتفاق نظر حاصل نشود رای اکثریت مطلق اعضای حاضر در جلسه ملاک عمل قرار میگیرد.
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید