12 نامه هاشمی به صدام حسین در کتاب خاطرات 69

1392/2/21 ۱۱:۴۲

12 نامه هاشمی به صدام حسین در کتاب خاطرات 69

محسن هاشمی می‌گوید: کتاب خاطرات سال 69 آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی پس از حذف مواردی که خط قرمز بود، در 800 صفحه منتشر شد.

محسن هاشمی می‌گوید:« کتاب خاطرات سال 69 آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی، پس از آماده سازی در اختیار ایشان قرار گرفت و مواردی که به اعتقاد ایشان خط قرمز بود، حذف شد.» مدیر نشر معارف انقلاب، از رونمایی این کتاب 800 صفحه ای با عنوان «اعتدال و پیروزی»، در بیست ‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران خبر داد و اظهار کرد: «موضوع این کتاب سال اول دوره نخست ریاست جمهوری آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی را دربرمی‌گیرد.»

او مطالب این کتاب را بسیار پراهمیت خواند و گفت: «کشور در سال 1368 دستخوش اتفاقات و تحولات بسیار شده بود زیرا دشمنان نظام جمهوری اسلامی از بیماری امام خمینی (ره) مطلع بودند و برنامه‌های بسیاری برای براندازی نظام داشتند و هر لحظه منتظر بودند بعد از فوت ایشان در کشور جنگ قدرت شکل بگیرد و نظام جمهوری اسلامی دچار مشکل شود اما مسئولان همه جناحها در آن مقطع زمانی توانستند با وحدت و همدلی از این نقطه خطرناک عبور کنند.»

هاشمی درایت رییس جمهور وقت ایران در زمان حمله عراق به کویت را یکی دیگر از مسایل مهم در این کتاب دانست و افزود: «زمانی که عراق به کویت حمله کرد، عده‌ای در کشور تلاش کردند تا ایران در این حمله با عراق هم پیمان شود و از این طریق به منافع آمریکا در منطقه خاورمیانه ضربه بزند. در این جا نقش اعتدالی دولت هاشمی بسیار بجا و درست بود. مخاطب در جای جای خاطرات می‌بیند کشور‌های مختلف دایم با تهران تماس می‌گیرند و حرکات تهران را زیر نظر دارند، اما بکارگیری واقع‌گرایی و عمل‌گرایی و اعتدال در سیاستهای منطقه‌ای باعث می‌شود ایران در موضوع اجرای بندهای قطعنامه 598 هم، پیروز میدان باشد.» و ادامه داد: «نامه ‌نگاریهای انجام شده بین آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و صدام در سال 1369 که تعداد آن به دوازده عدد می‌رسد، موضوع مهم دیگری است و همین سیاست منجر به آزادسازی اسیران ایرانی شد.»

مدیر نشر معارف انقلاب، منبع اصلی کتاب را دست‌نوشته‌های آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی عنوان کرد و گفت: «ایشان از سال 1360 شروع به نگارش خاطرات و فعالیتهای روزانه خود کرد. تدوین یادداشتها به طور ممتد تا به امروز ادامه دارد و گمان نمی‌کنم سیاستمدار دیگری در ایران با این نظم خاطرات خود را ثبت کرده باشد. این دست‌نوشته‌‌ها، پس از تایپ، در دایره بررسی بیشتر گردآورنده قرار می‌گیرد و توضیحات لازم در پاورقی کتاب گنجانده می‌شود. زیرا در تدوین کتاب، دخل و تصرفی در اصل نوشته‌‌ها نداریم و فقط برای روشن شدن مطلب مواردی را در پاورقی می‌آوریم. به عنوان نمونه، ممکن است در یادداشتی آورده باشد به فلان جلسه رفتم یا فلان خطبه را خواندم یا دیداری با مهمانی خارجی داشتم. گردآورنده اثر در اینجا عنوان و بخش کوتاهی از جلسه یا خطبه خوانده شده یا نتیجه ملاقات را در پاورقی می‌آورد یا اسامی افرادی که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی فقط نام خانوادگی آنها را آورده است، تکمیل و این اطلاعات هم در کتاب وارد می‌شود.»

او با اشاره به کتابهای ضمیمه‌ای که به همراه این کتاب‌ از خاطرات آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی منتشر می‌‌شود، توضیح داد: «هاشمی رفسنجانی مصاحبه‌ها سال 69، هاشمی رفسنجانی خطبه‌‌ها سال 69، هاشمی رفسنجانی پیام‌ها سال 69، هاشمی رفسنجانی سخنرانی‌ها سال 69، کتاب‌های ضمیمه‌ای است که مشابه آنها در سالهای گذشته هم، به همراه کتاب خاطرات هر سال، چاپ شده است. این چهار جلد کتاب ضمیمه متن خاطرات را کاملتر می‌کند و مخاطب می‌تواند بر اساس ارجاعهای موجود در کتاب، برای دستیابی به توضیحات بیشتر، به این ضمیمه‌‌ها مراجعه کند. البته برای خاطرات سال 1369 آیت الله هاشمی رفسنجانی، تعداد پیامها کم بود و بخش پیامها را در کنار مصاحبه‌ها، در یک جلد آوردیم. اما کتاب جدید این دوره تجدید چاپ 12 نامه است که به نامه نگاریهای رییس جمهور وقت در سال 1369 با صدام برای اجرای بندهای قطعنامه 598 اختصاص دارد.»

او ادامه داد: «مخاطب با خواندن این کتاب 800 صفحه‌ای، به موارد مهمی دست می‌یابد. بخش به بخش کتاب، دارای موضوع است و آنچه این مباحث را برای خواننده بازتر می‌کند، ضمیمه‌های آن است. در واقع، این مجموعه کتاب‌ها، دایرةالمعارفی از تاریخ معاصر است.»

مدیر نشر معارف انقلاب، در پاسخ به این سوال که «آیا متن کتاب برای بازخوانی در اختیار آیت‌الله هاشمی رفسنجانی قرار گرفته است و مطلبی به اثر اضافه یا از آن حذف شده است؟» گفت: «کتاب در اختیار ایشان قرار گرفت و مواردی که به اعتقاد وی خط قرمز است از کتاب حذف شد. این موارد نزدیک به 5 درصد است. با اینکه کتاب با 22 سال تاخیر چاپ می‌شود، هنوز هم خط قرمز‌هایی وجود دارد و شاید در بیست سال آینده بتوان در تجدید چاپ کتابها، آن موارد حذف شده را اضافه کرد. اما خیلی کم پیش می‌آید متنی به صورت کامل در این بازخوانی توسط آیت‌الله هاشمی رفسنجانی تغییر کند. ممکن است ایشان یک کلمه یا جمله کوتاه را برای روشن شدن متن به اثر اضافه کند. این موارد نیز برای مستند ماندن خاطرات با قرار گرفتن در پرانتز به متن اضافه می‌شود.»

او این کتاب را برای نویسندگان و پژوهشگران علاقمند به تاریخ انقلاب مهم خواند و افزود: «این کتاب دارای فهرست اعلام است و مخاطبان بر اساس خواسته‌های ذهنی، می‌توانند مطالبی را از کتاب استخراج کنند. برخی مخاطبان این کتاب، افرادی هستند که به دفتر ریاست جمهوری رفت و آمد داشتند. آنها به دنبال این مطلب‌اند که آیا در خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی نکته‌ای درباره آنها بیان شده است یا خیر. در این خاطرات، موضوعات مختلف کشور درباره افزایش تولید ملی، طرحها و پروژه‌ها، مسایل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و مشکلاتی که برای کشور پیش آمد، همچون اعتراضها و اختلاف مسئولان با هم، بیان می‌شود. البته درباره اختلاف مسئولان خط قرمز‌هایی وجود دارد و برای جلوگیری از دامن زدن به اختلافات، برخی از این مسایل از خاطرات حذف شده است.»

 هاشمی درباره مخاطبان کتاب گفت: «این اثر، مرجع مناسبی برای افرادی است که در زمینه تاریخ معاصر فعالیت می‌کنند. البته این کتاب بیشتر مورد توجه افرادی قرار می‌گیرد که تاریخ انقلاب را می‌شناسند و نسبت به مسایل آگاهی دارند. به همین دلیل ممکن است از سوی جوانان مورد اقبال قرار نگیرد زیرا ارتباطها و آدمهای آن دوره را نمی‌شناسند. به همین دلیل در ابتدا به خواندن خاطرات علاقه نشان نمی‌دهند مگر اینکه دنبال موضوع جدیدی باشند. کتاب را به صورت لوح فشرده هم منتشر می‌کنیم تا مخاطب با قابلیت جست‌وجو، مطلب مورد نظر خود را پیدا کند. البته برنامه‌‌ای هم برای تولید کتاب صوتی خاطرات داریم ولی هنوز اجرایی نشده است.»

  او درباره فروش این کتابها افزود: «پیش از این کتابهای خاطرات آیت‌الله هاشمی رفسنجانی توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خریداری و در کتابخانه‌های کشور توزیع می‌شد. خریداری کتابهای مرجع از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و توزیع آن در کتابخانه‌های سراسر کشور یکی از وظایف این مجموعه است. اتفاقی که برای دیگر کتابهای مرجع روی می‌دهد. در کنار این، شهرداری تهران و نهاد کتابخانه‌‌های عمومی هم باید خرید این گونه کتابها را مورد توجه قرار دهند. مسئولان فرهنگی کشور اگر علاقمند به ادامه نگارش کتابهای مرجع هستند باید از آنها حمایت کنند تا ما نیز به عنوان ناشر - مولف تولید این نوع کتابها را به صورت ممتد و با قیمت پایین ادامه دهیم.»

همچنین اظهار کرد: «عنوانهای پیشنهادی کتاب خاطرات آیت‌الله اکبر هاشمی رفسنجانی از سال 1369 اعتدال پل پیروزی، اعتدال ریل پیروزی، اعتدال و پیروزی و اعتدال توسعه و پیروزی بود که در نهایت، اعتدال و پیروزی انتخاب شد.»

دفتر نشر معارف انقلاب برنامه‌ریزی کرده است که محتوای این کتاب هم مانند کتابهای دیگر مجموعه کارنامه و خاطرات آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، به صورت پاورقی در یکی از روزنامه‌های کثیر‌الانتشار کشور، همزمان با انتشار کتاب، به صورت روزانه چاپ شود.

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: