1404/4/8 ۰۹:۵۷
مباحث کتاب «مروری کوتاه بر تاریخ ایران: از آغاز عصر مادها تا پایان دوران قاجاریه» پرداختن به ساختارهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و احیانا نظامی ایران، در ادوار مختلف حیات ملی است.
ایران سربلند در طول تاریخ بارها و بارها مورد هجوم دشمنان قرار گرفته اما این سرزمین اهورایی چون ققنوسی است که هر بار از خاکستر خویش برخاسته و عظمت خویش را پرشکوهتر از قبل برساخته است. نویسندگان و محققان بسیاری این سوختن و تولد دوباره را با قلم خویش بیان کردهاند. کتاب «مروری کوتاه بر تاریخ ایران: از آغاز عصر مادها تا پایان دوران قاجاریه» نوشته رضا شعبانی یکی از این کتابهاست.
در این کتاب نکات عمدهای مدنظر نویسنده بوده است، از آن جمله ذکر اجمالی نامآوران همه سلسلههایی است که از ماد تا پهلوی بر ایران حکم راندهاند. نکته دوم، پرداختن به ساختارهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و احیاناً نظامی ایران، در ادوار مختلف حیات ملی است. در موارد عمده سعی شده که در مقاطع خاص مطالعاتی، به سیاق اهل تاریخ، عمل شود و فرضا ادواری مانند حکومتهای متقارن (یا متداخل)، سلاطین ترکنژاد، مغولان و تیموریان، تا به عصر صفوی از توصیفات ضروری بهرهمند شود. دورههای جدید تاریخ ایران، که از آغاز سده دهم هجری (روی کار آمدن صفویان) تا آغاز عصر ناصری ادامه مییابد، از بحث و فحص لازم در مواقع خود برخوردار است و عصر دگرگونیهای اجتماعی و اقتصادی و به تبع آنها سیاسی نیز که از نیمه دوم سده نوزدهم میلادی آغاز میشود، تا آغاز عصر رضاشاهی، از طبیعت تقریباً همسانی متاثر است.
مباحث کتاب پرداختن به ساختارهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و احیاناً نظامی ایران، در ادوار مختلف حیات ملی است. درست است که به دلیل ماهیت قدرتطلبانه عمومی آنها و تارومار کردن رقیبان برای کسب اعتبار و تقسیم داراییهای جامعه بر اساس حدود مشارکت عناصر دخیل در کسب مشروعیت، عموم حکومتها از طبیعت واحدی برخوردارند و تقریباً دیوانها و دستگاههای اداری و ساختاری آنان نیز بسیار به یکدیگر شباهت دارد، اما موارد گوناگونی هم هست که به دلیل عمر سلسلهها، تغییراتی در مسئولیتها و شعب اداری حاکمیت پیدا شده است و فرضا دیوان رسالت، نام دیوان انشاء به خود گرفته و هر دو، به دلیل صاحبنظر بودن وزیر اعظم، در دستگاه بزرگتر او ادغام شدهاند و در این صورت، سزاوار بحث و بررسی بیشتری مینماید.
از آنجا که اعتبار تشکیلات مملکت، در هماره تاریخ ایران به مدیری بوده که در سر کار حاضر میشده و عامل کار اهمیت داشته است و نه سازمان، البته دقت در تنظیمات مربوط ضرورتی را در برمیگیرد ولی چون از طرف دیگر هم متخصصان اداری کشور عموماً ایرانی بودهاند و بر کارهایشان مسلط به ندرت میتوان تشکیلاتی را یافت که از عدم کارآیی نالیده باشد.
به هر روی، در موارد عمده، سعی شده است که در این کتاب در مقاطع خاص مطالعاتی به سیاق اهل تاریخ عمل شود و فرضا ادواری مانند حکومتهای متقارن (یا متداخل)، سلاطین ترکنژاد، مغولان و تیموریان تا به عصر صفوی از توصیفات ضروری بهرهمند شود.
کتاب «مروری کوتاه بر تاریخ ایران: از آغاز عصر مادها تا پایان دوران قاجاریه» تالیف رضا شعبانی با ۷۰۶ صفحه، شمارگان ۱۶۵۰ از سوی نشر سخن به بازار کتاب آمده است.
منبع: ایبنا
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید