سعدی و احمد غزالی / نصرالله پورجوادی

1400/10/7 ۱۱:۱۷

سعدی و احمد غزالی / نصرالله پورجوادی

نویسنده در این مقاله اشارهای به آثار تصوف سعدی دارد و پیوندی بین سعدی و احمد غزالی می بیند. وی ارتباط و تاثیر سعدی از احمد غزالی را با بررسی تشابهات آثار سعدی (گلستان، بوستان و غزلیات) با سوانح احمد غزالی اثبات می‌کند.

 

چکیده: نویسنده در این مقاله اشارهای به آثار تصوف سعدی دارد و پیوندی بین سعدی و احمد غزالی می بیند. وی ارتباط و تاثیر سعدی از احمد غزالی را با بررسی تشابهات آثار سعدی (گلستان، بوستان و غزلیات) با سوانح احمد غزالی اثبات می‌کند.

مقدمه: سعدی و تصوف

در تاریخ ادبیات فارسی، سعدی به منزلۀ شاعری بزرگ و نویسنده‌ای توانا و ادیبی فرزانه شناخته شده‌است. هزازان بیتی که وی به صورت غزل و قصیده و رباعی و ترجیع‌بند سروده و دو کتاب مشهور او یکی گلستان و دیگری بوستان کافی است که چنین منزلتی را برای نویسنده و سراینده آنها کسب کند. ولی با این‌حال، وقتی ما به کتاب شدّالازار جنید شیرازی که حدود یک قرن پس از فوت سعدی تألیف شده یا به نفحات الانس عبدالرحمان جامی (898 – 817) رجوع می‌کنیم، می‌بینیم که هر دو نویسنده نام «شیخ مشرف الدین مصلح بن عبدالله سعدی شیرازی» را در زمرۀ عرفا و صوفیان ذکر کرده و به جای این که از کتاب‌های گلستان و بوستان او سخن گویند، در وصف او گفته‌اند که «از افاضل صوفیه بود و از مجاوران بقعه شریف شیخ ابوعبدالله خفیف» و درباره کمالات او گفته‌اند که از علوم بهره‌ای تمام داشت و خضر را علیه‌السلام دیده‌ بود....

سعدی شناسی اردیبهشت 1379 دفتر سوم

دریافت مقاله

منبع: پرتال جامع علوم انسانی

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: