1393/7/16 ۱۰:۳۴
مسئول موزه باستانشناسی مردان نمکی زنجان گفت: فرمان صادر شده از فتحعلی شاه قاجار به فرزندش «عبداله میرزا دارا» حاکم وقت زنجان از اشیاء موزه باستانشناسی و مردان نمکی زنجان است که در معرض بازدید قرار دارد.
پرستو قاسمی اندرود گفت: دوره قاجار به دلیل نزدیکی به عصر ما حضوری پررنگ در حافظه تاریخی نسلهای کنونی تاریخ معاصر ایران داشته است، لذا این دوره از لحاظ بررسی اسناد خطی تاریخی بسیار مورد توجه پژوهشگران تاریخی است.
وی اظهار کرد: در سال 1381 هنگام مرمت عمارت تاریخی ذوالفقاری شهر زنجان (از بناهای اواخر قاجاریه ) از داخل دیوار بنا، از میان انبوهی کاغذ و سند قدیمی کشف و بعد از مطالعه به شماره 900 در فهرست اموال تاریخی فرهنگی استان به ثبت رسید.
کارشناس ارشد باستانشناسی و مسئول این موزه که بازخوانی آن را انجام داده است، افزود: این فرمان از طرف فتحعلیشاه قاجار به فرزندش عبدالله میرزا دارا - حاکم وقت زنجان - به تاریخ 1239 هجری قمری در خصوص واگذاری قریه "کوسه لر" از توابع شهرستان ایجرود به حسین قلی خان به پاداش خدمات شایستهاش صادر شد.
قاسمی با بیان اینکه سند با مرکب مشکی بر روی کاغذ آبی رنگ در اندازه 32 ×41 سانتیمتر با خط شکسته نستعلیق در 9 سطر تنظیم و از اسناد مالی و دیوانی دوره فتحعلیشاه است، گفت: در بالای سند، مهر فتحعلیشاه در قاب محرابی با متن «گرفت حاتم شاهی ز قدرت ازلی قرار در کف شاه زمانه» وجود دارد که در ظهر یا پشت فرمان، 9 مُهر به تایید حاضران به خطهای نسخ و نستعلیق دیده میشود.
وی همچنین اشاره کرد: عبداله میرزا دارا در سال 1211 ه.ق در تهران متولد و یازدهمین فرزند فتحعلیشاه بود و مادرش کلثوم خانم از سادات زنجان بوده، به همین علت پدر او را به حکومت زنجان برگزید.
قاسمی تصریح کرد: عبداله میرزا دارا از شاهزادگان ادیب و شاعر قاجار بوده و خود را دارا تخلص میکرد که مسجد جامع و مسجد میرزایی زنجان از آثار او هستند و یکی از فرزندان پس از او، اسحاق میرزا است که مسجدی هم به نامش در بافت تاریخی زنجان قرار دارد.
کشف سند تاریخی در دیوار موزه ذوالفقاری و مردان نمکی
مسئول موزه باستانشناسی مردان نمکی زنجان گفت: مبایعه نامهای از دوره زند مربوط به خاندان ذوالفقاری در موزه باستانشناسی و مردان نمکی (عمارت ذوالفقاری) زنجان مربوط به 255 سال پیش در معرض بازدید قرار دارد.
پرستو قاسمی بیان کرد: این سند با ارزش، مبایعه نامهای از عهد کریمخان زند به سال 1180 ه.ق است که طی مرمت دیوارهای بنای ذوالفقاری کشف و بعد از مرمت و بازخوانی در موزه باستانشناسی و مردان نمکی در عمارت ذوالفقاری زنجان درمعرض دید عموم علاقمندان قرار گرفت.
این کارشناس که مطالعه و بازخوانی این سند را بر عهده داشته، تصریح کرد: در این سند، خریدار "شاه ذوالفقار خانا" از حکام زنجان و فروشندگان جمعی از مالکان ولایات خمسه است.
وی اظهار کرد: این سند طوماری با مرکب مشکی بر روی کاغذ کاهی رنگ در ابعاد 32×122 سانتیمتر با خط نسخ و نستعلیق تنظیم و کتابت شده است و از جمله اسناد شرعی و عقود قطعی است که بعد از مطالعه به شماره 902 در فهرست اموال منقول تاریخی فرهنگی به ثبت رسیده است.
قاسمی افزود: خریدار این املاک محمود بیک، زینالعابدین و کربلایی خسرو از ولدان مرحوم حاج باقر قمچقای الاصل ساکن زنجان هستند که گویا از ملاکان خمسه بودهاند و زمینهای پدری خود را که فهرست آن در سند موجود است به شاه ذوالفقار خانا فروختهاند. "ذوالفقار خانا افشار" از حاکمان و سرداران عهد کریم خان زند بوده که به واسطه نفوذ و قدرت و تمول خود داعیه سلطنت داشته است.
مسئول موزه باستانشناسی مردان نمکی زنجان با اشاره به اینکه کریم خان در سال 1176 ه.ق حکومت زنجان را به وی واگذار کرد، گفت: در هامش سند 14 نفر مهر تایید بر اصل بودن سند زدهاند و این مهرها با خط نستعلیق، نسخ و ثلث هستند.
خبرگزاری ایسنا
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید