جعفری مذهب: چشم ایران به بازار جهانی پژوهش‌های ایرانشناسی بسته است

1393/6/26 ۱۰:۰۱

  جعفری مذهب: چشم ایران به بازار جهانی پژوهش‌های ایرانشناسی بسته است

محسن جعفری‌مذهب، مدیر سرای ایرانشناسی می‌گوید: همایش‌های ایرانشناسی در حقیقت بازار جهانی پژوهش‌های ایرانشناسی است اما متاسفانه نتایج و دستاوردهای این همایش‌ها در داخل کشور بازتابی ندارد.

محسن جعفری‌مذهب، مدیر سرای ایرانشناسی می‌گوید: همایش‌های ایرانشناسی در حقیقت بازار جهانی پژوهش‌های ایرانشناسی است اما متاسفانه نتایج و دستاوردهای این همایش‌ها در داخل کشور بازتابی ندارد.

ارائه «گزارشی از همایش بین‌المللی ایرانشناسان در شهر مونترال – کانادا که (6 تا ۹ آگوست ۲۰۱۴/ ۱۵ تا ۱۷ مرداد ۱۳۹۳) عنوان نشستی بود که سرای ایرانشناسی با همکاری پژوهشکده و کتابخانه مطالعات ایرانشناسی و مرکز بازشناسی اسلام و ایران با سخنرانی کیومرث امیری، رئیس مرکز بازشناسی اسلام و ایران، داریوش بوربور، مدیر پژوهشکده و کتابخانه مطالعات ایرانشناسی و محسن جعفری‌مذهب، مدیر سرای ایرانشناسی سه‌شنبه، 25 شهریورماه برگزار کرد.

جعفری‌مذهب با اشاره به همایش‌های ایرانشناسی كه به گفته وی بازار جهانی پژوهش‌های ایرانشناسی است، به‌ انجمن‌های بین‌المللی ایرانشناسی اشاره کرد و گفت: در ابتدا انجمن بین‌المللی شرق‌شناسی بود كه در سال 1873 میلادی در پاریس تاسیس شد و پس از آن به نام انجمن بین‌المللی مطالعات آسیایی و شمال آفریقایی (ایكاناس) فعالیت كرد. ایرانشناسی از دل شرق‌شناسی خارج شد و در كنار عرب‌شناسی، ترک‌شناسی و هندشناسی نشست و سپس به تنهایی موضوع پژوهش شد.

مدیر سرای ایرانشناسی ادامه داد: برخی فعالیت‌های پژوهشی دیگر چون مطالعات منطقه‌ای همچون خاورمیانه‌ای، آسیای مركزی، قفقازی، خلیج فارس، موضوعی مانند زبان فارسی، زبان‌های ایرانی، اسناد ایرانی، مانوی‌شناسی، سغدی‌شناسی، كتیبه‌شناسی، نسخه‌های خطی، مطالعات دینی – مذهبی به دلیل آمیختگی فرهنگ ایرانی با اسلام و تشیع و مطالعات قومی مانند كردشناسی، افغان‌شناسی، بلوچ‌شناسی، تاجیک‌شناسی نیز به ایرانشناسی یاری رساندند.

وی با بیان این‌که امروزه سه انجمن بین‌المللی ایرانشناسی وجود دارند، عنوان کرد: انجمن بین‌المللی ایرانشناسی دهمین نشست خود را ماه گذشته در مونترال كانادا برگزار كرد، انجمن جوامع فارسی زبان نیز سال گذشته در سارایوو نشستی برپا کرد، انجمن اروپایی ایرانشناسان هم دوسال پیش در كراكوو لهستان همایشی ارائه کرد. انجمن ایرانشناسان اسكاندیناوی نیز دو سال پیش در اسلو نروژ نشست داشت. این نشست‌ها فرصتی برای طرح اندیشه‌های ما برای ایرانشناسان است. متاسفانه حضور ایرانیان در این نشست‌ها كاملا انفرادی و شخصی است و انعكاس چندانی نیز در جامعه علمی ایران ندارد.

مدیر سرای ایرانشناسی افزود: نشست امروز نخستین نشست از سلسله نشست‌هایی است كه هدف اصلی آن، اطلاع‌‌رسانی از همایش‌هایی است که با هدف ایران‌شناسی در سایر کشورها برگزار می‌شود و متاسفانه نتایج آن در ایران، به خوبی منعکس نمی‌شود. دكتر داریوش بوربور نیز كه یكی از معدود ایرانیان حاضر در همایش بود گزارشی از همایش گردآوری کرده است، به امید این‌كه در آینده نیز شاهد این‌گونه گزارش‌ها باشیم.

 

گذری کوتاه بر حال و هوای همایش‌های ایرانشناسی

در ادامه این نشست، بوربور ضمن نمایش عكس‌هایی از حال و هوای همایش‌های ایرانشناسی گوناگون در سال‌های اخیر كه تقریبا در همه آنها حضور داشته، به بیان محدودیت‌های همایش‌های ایرانشناسی در خارج از کشور، جایزه‌هایی كه در این همایش‌ها به پژوهش‌ها، كتاب‌ها و پایان‌نامه‌ها می‌دهند و همچنین حال و هوای دوستان ایرانشناسی كه عشق ایران را در دل دارند و برخی خاطرات خود در این همایش‌ها سخن گفت.

سپس كیومرث امیری، رئیس مرکز بازشناسی اسلام و ایران، در این نشست به واکاوی چهار مفهوم  ایران سرزمینی، ایران تاریخی، ایران فرهنگی و ایران سیاسی پرداخت و سهم ایرانشناسان در چهار مفهوم را بیان کرد.

کنفرانس مطالعات ایران‌شناسی هر دو سال یکبار از سوی انجمن بین‌المللی مطالعات ایران‌شناسی در یکی از شهرهای بزرگ کشورهای مختلف با شرکت ده‌ها تن از استادان ایرانی و غیر ایرانی دانشگاه‌های جهان، پژوهشگران موسسه‌های تحقیقاتی و یا محققان مستقل که در زمینه رشته‌های گوناگون ایران‌شناسی مطالعه و تدریس و تحقیق می‌کنند، برگزار می‌شود.

همایش دوسالانه‌ بنیاد بین‌المللی ایران‌شناسی، امسال در شهر مونترال کانادا، در روزهای ۶ تا ۹ آگوست ۲۰۱۴/ ۱۵ تا ۱۷ مرداد ۱۳۹۳ برگزار شد و فرصتی را برای گردهم آمدن فعالان این حوزه از جای جای جهان را فراهم کرد.

خبرگزاری ایبنا

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: