زندگی و شیوه قرآنی آیت الله سید محمود طالقانی

1393/6/25 ۱۱:۱۷

زندگی و شیوه قرآنی آیت الله سید محمود طالقانی

همزمان با سی و پنجمین سالگرد ارتحال عالم فاضل آیت‌الله سیدمحمود طالقانی کتاب «زندگی و شیوه قرآنی آیت‌الله سیدمحمود طالقانی» تالیف ابوالفضل خوش منش با موضوع بررسی زندگینامه، خط فکری و شیوه قرآنی وی از سوی انتشارات سروش در اختیار علاقه مندان قرار گرفت. کتاب برداشت‌هایی از زندگی مرحوم آیت الله طالقانی و شیوه قرآنی ایشان است. مراد از زندگی طالقانی، صحنه‌های مختلف زندگی وی به عنوان معلم قرآن و مبارزی ناصح و امین و مراد از شیوه قرآنی، شیوه او در تبلیغ و تبیین است. آیت‌الله سیدمحمود طالقانی، دعوتگر بازگشت به قرآن و منادی نظام اندیشگی و فرهنگِ تمدنیِ این کتاب 320 صفحه‌ای است. او می‌کوشد هنگام گفتن و نوشتن درباره قرآن، با نگاهی اجتماعی و تمدنی، عموم مردم ایران و جهان را مدنظر داشته باشد و آنها را مخاطب خود بداند. از فحوای سخن او برمی‌آید که هر مسلمانی باید خود را مخاطب قرآن کریم بیابد؛ گویی آیات وحی بر خود او نازل شده است. وی آیات قرآن را تروتازه (غضّاً طریّاً) و خود را مخاطبِ نخست قرآن می‌یابد و می‌کوشد قرآن را همان گونه انعکاس دهد.

 

دبا / محمود فاضلی: همزمان با سی و پنجمین سالگرد ارتحال عالم فاضل آیت‌الله سیدمحمود طالقانی کتاب «زندگی و شیوه قرآنی آیت‌الله سیدمحمود طالقانی» تالیف ابوالفضل خوش منش با موضوع بررسی زندگینامه، خط فکری و شیوه قرآنی وی از سوی انتشارات سروش در اختیار علاقه مندان قرار گرفت. کتاب برداشت‌هایی از زندگی مرحوم آیت الله طالقانی و شیوه قرآنی ایشان است. مراد از زندگی طالقانی، صحنه‌های مختلف زندگی وی به عنوان معلم قرآن و مبارزی ناصح و امین و مراد از شیوه قرآنی، شیوه او در تبلیغ و تبیین است.  آیت‌الله سیدمحمود طالقانی، دعوتگر بازگشت به قرآن و منادی نظام اندیشگی و فرهنگِ تمدنیِ این کتاب 320 صفحه‌ای است. او می‌کوشد هنگام گفتن و نوشتن درباره قرآن، با نگاهی اجتماعی و تمدنی، عموم مردم ایران و جهان را مدنظر داشته باشد و آنها را مخاطب خود بداند. از فحوای سخن او برمی‌آید که هر مسلمانی باید خود را مخاطب قرآن کریم بیابد؛ گویی آیات وحی بر خود او نازل شده است. وی آیات قرآن را تروتازه (غضّاً طریّاً) و خود را مخاطبِ نخست قرآن می‌یابد و می‌کوشد قرآن را همان گونه انعکاس دهد.

مرحوم آیت‌الله طالقانی در 13 اسفند 1289 خورشیدی (برابر با روز یکشنبه 4 ربیع‌الاول 1329 قمری) در خانواده‌ای اهل علم و دارای روحیات انقلابی در روستای گلیرد طالقان دیده به جهان گشود. پدرش ابوالحسن علایی طالقانی نخستین استاد وی بود. در اسفند سال 1316 با بتول اعلایی فرد ازدواج کرد. تحصیلات ابتدایی را نزد پدر آغاز کرد و پس از آن در مدارس رضویه و فیضیه قم تا سال 1317 تحصیل را تا درجه اجتهاد ادامه داد. در سال 1317 پس از گذران تحصیلات در مدرسه فیضیه و رضویه قم از عبدالکریم حائری یزدی اجازه نامه اجتهاد دریافت و در سال 1318 برای تدریس در مدرسه سپهسالار راهی تهران شد.

طالقانی یکی از مخالفان فعال حکومت پهلوی بود و در موقعیت‌ها و شرایط مختلف به مخالفت با روندهای جاری در حکومت دودمان پهلوی پرداخت و چندین بار در پی دستگیری روانه زندان شد. طالقانی از طرفداران دکتر مصدق و از اعضای جبهه ملی بود و در دوران پس از کودتای 28 مرداد به فعالیت در نهضت مقاومت ملی پرداخت او در سال 1339 جزء هیات موسس جبهه ملی دوم بود و در کنگره ۱۳۴۱ جبهه ملی از سوی شرکت کنندگان در کنگره به عضویت در شورای مرکزی انتخاب شد. طالقانی سخنرانی افتتاحیه کنگره جبهه ملی ایران را انجام داد. او همچنین در سال 1340 به اتفاق مهندس بازرگان و دکتر سحابی نهضت آزادی ایران را بنا نهاد و تا پایان عمر عضو این مجموعه بود.

        او در دوره‌های مختلف و شرایط گوناگون نظیر رویداد کشف حجاب و نهضت ملی شدن نفت، نهضت مقاومت ملی ، کودتای 28 مرداد، وقایع 15 خرداد 1342 به مخالفت آشکار با رویکردهای جاری حکومت پهلوی پرداخت و همچنین بارها به دلایل مختلف نظیر پناه دادن سید مجتبی نواب صفوی که در آن زمان فراری محسوب می‌شد یا ارائه آموزش‌های مذهبی و مبارزاتی و انتشار اعلامیه‌های اعتراضی در سال 1350 به مدت حدود یک ماه در خانه خود تحت بازداشت خانگی قرار گرفت و پس از آن نیز به زابل و بافت تبعید و زندانی شد.

ایشان پس از شكل‌گیری نهضت امام خمینی، به پیروی از ایشان به مخالفت با رژیم ستمگر پهلوی پرداخت و در همان سال به زندان افتاد. پس از آزادی، مجددا در جریان 15 خرداد دستگیر و به 10 سال زندان محكوم شد. ایشان در زندان نیز دست از مبارزه و ارشاد برنداشت. رفتار و گفتار مناسبش حتی روی مأموران زندان اثر مثبت داشت و در همین دوران زندان، با نوشتن تفسیر «پرتوی از قرآن» سعی در آشنا كردن افراد به عظمت و سازندگی قرآن كرد.

وی پس از پیروزی انقلاب ایران در بهمن 1357 سمت‌های مختلفی را بر عهده گرفت. نخست، پس از ترور مرتضی مطهری، ریاست شورای انقلاب اسلامی را عهده دار شد و پس از آن، با رای مردم تهران در 12 مرداد 1358 به عنوان نماینده این شهر راهی مجلس خبرگان قانون اساسی شد و در مرداد همان سال از سوی امام خمینی به عنوان امام جمعه تهران منصوب شد و تا پیش از فوت پنج نماز جمعه را بر‌گزار کرد. سرانجام وی در سحرگاه 19 شهریورماه 1358 پس از سال‌ها فعالیت علمی و مبارزات سیاسی علیه رژیم پهلوی و عمری تلاش خستگی ناپذیر در راه پیاده كردن اسلام ناب در اثر سكته قلبی دار فانی را وداع گفت و به دیدار معبود شتافت.

 

زندگی و شیوه قرآنی آیت الله محمود طالقانی

ابوالفضل خوش منش

انتشارات: سروش

نوبت اول: 1393

قیمت: 14 هزار تومان

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: