همایش زبانها و گویشهای ایرانی آغازشد.

1391/3/18 ۰۴:۳۰

همایش زبانها و گویشهای ایرانی آغازشد.

نخستین همایش زبانها و گویشهای ایرانی در مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی با سخنی کاظم موسوی بجنوردی ریاست مرکز آغاز به کار کرد.

نخستین همایش زبانها و گویشهای ایرانی در مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی با سخنی کاظم موسوی بجنوردی ریاست مرکز آغاز به کار کرد.

او گفت از ابتدای تأسیس مرکز در سال 1362 نسبت به مطالعات ایران شناسی، زبانشناسی اهتمام ویژه‌ای شده است و گروه ایران شناسی، زبانشناسی خود را فعال کرده. به نحوی که استادان بزرگی چون شادروان مرحوم دکتر احمد تفضلی و مرحوم دکتر ماهیار نوابی از اعضای شورای عالی علمی این مرکز بوده اند و هم اکنون نیز زبانشناسان نام آوری چون خانم دکتر ژاله آموزگار و خانم دکتر بدرالزمان قریب و آقای دکتر منوچهر ستوده و آقای دکتر علی اشرف صادقی و آقای دکتر حسن رضائی باغ بیدی در شورای عالی علمی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی عضویت دارند.

کتابخانه عظیم مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی که در نوع خود از کتابخانه های کم نظیر در علوم انسانی در منطقه است، توانسته است که ظرف همین چند سال، گنجینۀ ارزشمندی از مواد و منابع گویشی را گردآوری کند و بزرگانی چون شادروان دکتر صادق کیا و شادروان استاد ایرج افشار و جناب آقای دکتر منوچهر ستوده (که سایه اش مستدام باد) با اهدای سخاوتمندانه کتابها و منابع خود، بر غنای این مجموعۀ کم نظیر افزوده اند.

بجنوردی گفت: تمامی این تلاشها ازجمله برگزاری این همایش، ریشه در اهمیتی دارد که این مرکز برای بحث در زبانها و گویشهای ایرانیِ کهن و نو قائل است. نظر به اینکه در گسترش اسلام و تمدن اسلامی زبان فارسی زبان دوم جهان اسلام و زبان اول رسوخ تمدن مزبور در برخی از ملل اسلامی و از جمله کشورهای آسیای جنوب شرقی، شبه قاره هند بوده است، مطالعات زبان فارسی و گویشهای ایرانی همواره در دستور کار مرکز دائرةاللمعارف قرار داشته و پژوهش در مداخل مربوط به آنها در دانشنامه های منتشر شدۀ این مرکز مد نظر بوده است. در این مرکز، مدخلهای مربوط به زبانهای ایرانی مهم غربی مانند فارسی، گیلکی، کردی، لری، مازندرانی، بلوچی، سمنانی و زبانهای مهم ایرانی شرقی همچون پشتو، خوارزمی، یَغنابی، ختنی، سغدی، وَخی، دری و غیره در دائرةالمعارف بزرگ اسلامی و دانشنامه ایران، توسط اساتید بزرگ ما تعریف شده اند. علاوه بر این، این مرکز به عنوان فعالیتی کاملاً تخصصی دست اندرکار تدوین دانشنامه ای 3 جلدی به نام «دائرةالمعارف زبانها و گویشهای ایرانی» بوده که توسط آقای دکتر بهروز محمودی بختیاری سرپرستی می شود و استادانی چون دکتر علی اشرف صادقی و دکتر ژاله آموزگار و دکتر محمدتقی راشد محصّل و دکتر حسن رضائی باغ بیدی ازجمله اعضای شورای علمی آن، به شمار می روند. امیدوارم سخنرانی های دو روز این همایش بزرگ باعث شناسایی و همکاری همکاران بالقوه این دانشنامه با گروه زبانشناسی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی گردد.

در پایان یادآور می‌شوم که این نخستین همایش ملی زبانها و گویشهای ایرانی است که توسط بخش غیردولتی برگزار می‌شود و طبعاً ویژگی ها و احتمالاً کاستی های خود را داشته که امیدوارم با تداوم این همایشها و استقبال شما دانشمندان محترم به ویژه جوانان مشتاق و علاقمند در همایشهای بعدی از کاستی های احتمالی آن کاسته شود.

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: