نشست «ادبيات و فلسفه» در همايش روز جهاني فلسفه برپا شد

1389/9/2 ۰۳:۳۰

نشست «ادبيات و فلسفه» در همايش روز جهاني فلسفه برپا شد

نشست «ادبيات و فلسفه» در همايش «روز جهاني فلسفه» در تهران در محل كتابخانه‌ي ملي برگزار شد.



نشست «ادبيات و فلسفه» در همايش «روز جهاني فلسفه» در تهران در محل كتابخانه‌ي ملي برگزار شد.
در اين نشست كه با مديريت ضياء موحد و علي‌اصغر محمدخاني همراه بود، لونارد لويسون - استاد دانشگاه انگلستان - با موضوع «حافظ و سرنوشت فلسفه‌ اسلامي در ايران» به ايراد سخن پرداخت و با استناد به بيت‌هايي از غزليات اين شاعر بزرگ ايراني، در توضيحي درباره‌ي حافظ گفت: حافظ لسان‌الغيب بود. او شاعري بود كه بسياري از معاني حكماني را در شعرش گنجانده بود.
وي در ادامه با باز‌خواني سروده‌هاي حافظ و همچنين تبيين ديدگاه فيض لاهيجي، فيض كاشاني، ملا‌صدرا و ملاهادي سبزواري درباره‌ي حافظ و تبيين اهميت و جايگاه اين شاعر در تاريخ فكر و فلسفه‌ي اسلامي، تصريح كرد: حافظ معماهاي حكمت را به خوبي در سروده‌هايش با زباني شاعرانه تبيين مي‌كرد و همواره فيلسوفاني كه از پس او آمدند، از آموزه‌هاي حكمي سروده‌هايش بهره بردند.
در ادامه‌ي اين نشست، اميرعلي نجوميان با موضوع «جنسيت و تجربه‌ي خوانش» به ايراد سخن پرداخت و با اين توضيح كه وقتي سخن از جنسيت به ميان مي‌آيد، لزوما سخن از زن مطرح نيست، گفت: همان اندازه زن داراي هويت جنسي است كه مرد با هويت جنسي سروكار دارد.
او در ادامه با تأكيد بر اين‌كه مسأله‌ي تجربه‌ي خوانش و جنسيت از مسائل نوظهور در حوزه‌ي فلسفه ادبيات است، به طرح سلسله سؤال‌هايي در حوزه‌ي فلسفه‌ي ادبيات پرداخت و با اشاره به رويكرد نقد خواننده‌محور به عنوان يكي از رويكرد‌هاي جديد، عنوان كرد: يك متن در تعامل با خواننده است كه شكل مي‌گيرد و درواقع مخاطب محصول متوني است كه خوانده است؛ از اين‌رو جنسيت در خوانش‌هاي متن‌هاي متعدد نقش دارد.
نجوميان با تبيين دو معناي هويت جنسي تصريح كرد: ما يك هويت جنسي بيولوژيك داريم كه از بدو تولد با ماست و يك هويت جنسي اكتسابي و فرهنگي داريم كه به فراخور فرهنگ‌ها، اقليم‌ها و شرايط اجتماعي - سياسي كه در يك جامعه است، اين جنسيت تبيين و تعريف مي‌شود و مثلا ما در فرهنگ ايراني به تعريف مرد بودن يا زن بودن مي‌رسيم و اين تعريف در سرزمين‌هاي ديگر متفاوت است. به تعبير سيمون دوبووار، انسان زن به دنيا نمي‌آيد؛ بلكه زن مي‌شود و اين زن شدن بر اساس همان هويت جنسي اكتسابي است و با اين رويكرد و نگاه، فرايند توليد و بازخواني يك متن، فرايندي كاملا ديناميك است.
اين استاد دانشگاه در ادامه با برشمردن نظريه‌هاي مختلف ادبي در حوزه‌ي جنسيت و خوانش متن، به شرح و بسط و اهميت اين موضوع در فلسفه‌ي ادبيات پرداخت.
همچنين در اين نشست، محمد شهبا با موضوع «فلسفه ادبيات و نظريه‌ فيلم» سخن گفت و در آغاز از اصل زيبايي‌شناسي به عنوان پرسش بنيادين در حوزه‌ي فلسفه‌ي هنر ياد و عنوان كرد: درواقع نظريه‌ي فيلم يك مطالعه‌ي بين‌ رشته‌يي است كه در اين عنوان‌بندي ما در پي تبيين قرابت فلسفه‌ي ادبيات و نظريه‌ي فيلم هستيم. درواقع اين دو حوزه قرابت‌هايي دارند؛ اولين وجه بارزي كه در اين دو حوزه ديده مي‌شود، مواد خام براي رقم‌ خوردن خلاقيت فيلم و ادبيات است كه بخش مهمي از آن برآمده از خيال و انتزاع است. مسأله‌ي ديگر، شكل‌ها و سبك‌ها هستند كه همواره اين شكل‌ها و سبك‌ها در ادبيات و سينما با يكديگر در تعامل بودند.
او در ادامه متذكر شد: مسأله‌ي ديگر، روايت است. سينما و ادبيات همواره به شكل‌ها و رنگ‌هاي مختلف درگير روايت بوده‌اند.
اين استاد دانشگاه سپس با استناد به آثار سينمايي و ادبيات، به تبيين دقيق‌تر و مستند‌تر قرابت‌هاي اين دو گونه خلاقيت پرداخت و متذكر شد:‌ بين ادبيات و سينما يك پيوند هويتي تمام‌عيار وجود دارد كه من هرگز حاضر نيستم آن را به عنوان اقتباس فرو بكاهم. به اعتقاد من از طريق همين كاوش بنيان‌هاي مشترك ادبيات و سينماست كه تعامل و پيوند بيش‌تر آن‌ها امكان‌پذير است.
در اين نشست همچنين رؤيا صدر با موضوع «طنز و فلسفه» سخن گفت و در تبيين نسبت‌هاي «فلسفه و طنز» عنوان كرد كه اين دو موضوع در روش و شيوه‌ي عمل با هم تفاوت دارند؛ اما در هدف نهايي مشترك‌اند. در واقع «فلسفه و طنز» هدف مشتركي دارند و آن هم توهم‌زدايي است.
اين طنز‌پرداز در ادامه با بيان اين‌كه فيلسوف براي تبيين هدف خود در زمينه‌ي توهم‌زدايي از زباني صريح و روشن استفاده مي‌كند، گفت: برخلاف آن، طنز‌پرداز ملزم است كه با زباني كنايي در اين راستا گام بردارد.
او متذكر شد: در واقع طنز بيش‌تر از اين‌كه به هنر گرايش داشته باشد، به فلسفه گرايش دارد.
او در ادامه با استناد به برخي از متفكران و فيلسوفان، تصريح كرد: طنز به زندگي واقعي بيش از هر چيز نزديك است. طنز تجربه‌ي تجريدي نيست و با هدف آشنا ساختن ديگري با واقعيت توليد و عرضه مي‌شود؛ در حالي كه فلسفه نگاهي تحليلي دارد و از منظري ديگر به مسائل مختلف مي‌پردازد؛ اما هر دو آن‌ها رويكردي انتقادي دارند و هر دو در جهت و هدف اصلاح گام برمي‌دارند.
صدر در پايان گفت كه در آثار بسياري از فلاسفه شاهد پيوند «طنز و فلسفه» هستيم.
منبع: ایسنا


 

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: