انديشه خلق‌ مدام‌ در جهان‌بينی‌ حافظ، مولانا و شبستری بررسی شد‌

1387/5/22 ۰۴:۳۰

انديشه خلق‌ مدام‌ در جهان‌بينی‌ حافظ، مولانا و شبستری بررسی شد‌

اظهار در خلق مدام» كتابی از «نرگس قنبری» است كه «انديشه خلق‌ مدام‌ در جهان‌بينی‌ عرفا ‌‌و ادبيات‌ عرفانی» را با نگاهی به جهان‌بينی‌ «مولانا جلال‌الدين‌ محمد بلخی»، «شيخ‌ محمود شبستری»‌ و به‌ ويژه‌ «خواجه‌ شمس‌الدين‌ محمد حافظ‌ شيرازی» مورد بررسی قرار می‌دهد.



«اظهار در خلق مدام» كتابی از «نرگس قنبری» است كه «انديشه خلق‌ مدام‌ در جهان‌بينی‌ عرفا ‌‌و ادبيات‌ عرفانی» را با نگاهی به جهان‌بينی‌ «مولانا جلال‌الدين‌ محمد بلخی»، «شيخ‌ محمود شبستری»‌ و به‌ ويژه‌ «خواجه‌ شمس‌الدين‌ محمد حافظ‌ شيرازی» مورد بررسی قرار می‌دهد.


موضوع‌ مورد بحث‌ در اين‌ كتاب‌ بررسی‌ ديدگاه‌ «خلق‌ مدام» يا «تجدد امثال» در جهان‌بينی‌ عارفان‌ است. بدين‌ معنا كه‌ افاضه‌ فيض‌ رحمانی‌ به‌ صفت‌ جمالی‌ و جلالی‌ سبب‌ تداوم‌ و استمرار جهان‌ هستی‌ می‌شود؛ يعنی‌ به‌ مشيت‌ الهی، موجودات‌ به‌ صفت‌ جلالی‌ نابود می‌شوند و به‌ لطف‌ خداوندی‌ به‌ صفت‌ جمالی‌ موجوديتی‌ تازه‌ می‌يابند. در ديدگاه‌ آنان‌ اين‌ نظام‌ منضبط‌ راز بقای‌ جهان‌ هستی‌ است. در اين‌ راستا انديشه‌های‌ «مولانا جلال‌الدين‌ محمد بلخی»، «شيخ‌ محمود شبستری»‌ و به‌ويژه‌ «خواجه‌ شمس‌الدين‌ محمد حافظ‌ شيرازی»‌ بررسی‌ شده‌ است.
مطالب كتاب حاضر در پنج فصل طبقه‌بندی شده‌ است كه در فصل نخست به «مفهوم امر، خلق، فاعليت مراتب آن»، (امر و خلق و فعل پرودگار، رابطه امر و خلق، فاعليت، مراتب فاعليت، انواع فاعليت) پرداخته می‌شود؛ در فصل دوم «تجلی و مفاهيم مرادفات آن» (تجلی، انواع تجلی، تفاوت تجليات براساس فاعل و قابل)؛ نوشته شده است؛ در فصل سوم «اسمای الهی» (اسمای الهی، تعريف اسم، انواع اسمای الهی، تقابل اسمای الهی، نظريات مختلف درباره اسما، توفيقی بودن اسمای الهی، تناكح اسما، اتحاد ظاهر و مظهر، وحدت وجود، حضرات خمس)؛ فصل چهارم «تعييات» (تعريف تعينات، قوس نزول، اعيان ثابته، فيض‌اقدس و فيض مقدس، مقام جلا، استجلا،«اول ما خَلَقَ و اول ما صدر» و رمز و راز كثرت در وحدت آن‌ها)؛ فصل پنجم«خلق مدام با تجدد امثال» (مفهوم خلق مدام يا تجدد امثال، تعريف خلق مدام، ديدگاه‌ها، تجدد امثال، ظهورطلبی اسما و صفات، خالقيت انسان) مورد بررسی قرار گرفته‌اند.
مولف در بخشی از «پيش‌گفتار» خود با اشاره به عرفان اسلامی می‌نويسد: «عرفان اسلامی، نه‌تنها ايستا نيست، بلكه مكتبی پويا و آيينی نظام‌مند و منطقی است كه ريشه در فطرت بشر دارد و قائلان به چنان انديشه‌ای از معنويتی ناب بهره‌مندند و خصلت هدايتگری بشر به سوی كمال دارند، چنان‌كه انسان می‌تواند از مراتب فرشتگان بگذرد، به اين دليل كه اساس تفكراتی كه بر عشق متقابل خالق و مخلوق استوار باشد به طور قطع سعادت دنيوی و اخروی بشرِ تشنه كمال را تضمين می‌كند.
نگارنده بر اين باور است كه انسان به بركت و ميمنت شور و شيفتگی و شعور عشق رنج مصائب و معضلات را در تنهايی گسترده خاك راحت‌تر تحمل خواهد كرد، چه به گفته عرفا «دل آرام گيرد زياد خدای»؛ در نتيجه، در اثر همين آسايش و اطمينان خاطر به چنان مقام والايی می‌رسد كه خلاقيت ـ كه موهبت الهی است ـ به انسان تلاشگر پرجوش و خروش تفويض می‌شود و در اين خلاقيت و خالقيت به مرز شگفت‌آفرينی از سازندگی و آفرينندگی می‌رسد...»
كتاب «اظهار در خلق مدام؛ انديشهِ‌ خلق‌ مدام‌ در جهان‌بينی‌ عرفا ‌‌و ادبيات‌ عرفانی» به قلم «نرگس قنبری» نوشته شده است و از سوی انتشارات «حكمت» با قيمت 2500 تومان در بازار كتاب عرضه می‌شود.

منبع: ایکنا
 

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: