محمدحسین امین الضرب پدر برق ایران

1396/2/26 ۰۸:۴۶

محمدحسین امین الضرب پدر برق ایران

«حاج محمدحسین مهدوی امین الضرب» فرزند حاج «محمدحسن امین الضرب»، در 26 اسفند 1250 ه.ش در تهران متولد شد. در کودکی و جوانی علوم مختلف را فراگرفت و به دو زبان عربی و فارسی تسلط داشت. در شانزده سالگی کار خود را در تجارتخانه پدر آغاز کرد و چند سفر کوتاه به اروپا رفت.

 

«حاج محمدحسین مهدوی امین الضرب» فرزند حاج «محمدحسن امین الضرب»، در 26 اسفند 1250 ه.ش در تهران متولد شد. در کودکی و جوانی علوم مختلف را فراگرفت و به دو زبان عربی و فارسی تسلط داشت. در شانزده سالگی کار خود را در تجارتخانه پدر آغاز کرد و چند سفر کوتاه به اروپا رفت.
او در مسائل تجاری بسرعت پیشرفت می‌کرد و بشدت مورد توجه دربار شاه بود تا جایی که حتی پیشنهاد تأسیس بانک ملی را به مظفرالدین شاه داد. هوش و مهارت‌هایش از همان کودکی آشکار بود، او همچنین طرفدار حکومت قانون و مشروطه و از حامیان مالی مشروطه خواهان بود. در مجلس اول به نمایندگی مجلس شورای ملی از سوی تجار انتخاب و عهده‌دار نیابت مجلس شد.
پس از کودتای سوم اسفند 1299 به دستور سیدضیاء دستگیر شد و به زندان افتاد. پس از سقوط سید ضیاء از زندان آزاد و در دوره‌های هفتم، هشتم و نهم مجلس شورا و مجلس مؤسسان به نمایندگی برگزیده شد.
صاحب نخستین کارخانه برق تهران در دوره زمامداری مظفرالدین‌ شاه، نخستین دستگاه تولید برق را از روسیه خرید و به این شکل، برق وارد ایران شد و جای گاز را گرفت. به همین دلیل به محمدحسین امین‌الضرب «پدر برق ایران» لقب داده‌اند. در آن زمان مردم برای روشنایی از روغن یا نفت استفاده می‌کردند.
او نخستین بار کارخانه ذوب آهن را به ایران آورد وهمچنین با وارد کردن ماشین‌های ابریشم‌کشی از فرانسه به ایران برای کارخانه ابریشم، پا به رقابت صنعتی گذاشت اما در صنعت ابریشم، زیاد موفق نبود، چون در همان آغاز کار، نوعی انگل به مزارع شمال حمله کرد و محصولات آنجا را از بین برد و این امر، خسارات زیادی به صنعت ابریشم ایران وارد کرد. همچنین در صنعت ریلی و تأسیس راه‌آهن ایران نیز، فعالیت‌های زیادی از او به چشم می‌خورد. وی تاجری مشروطه خواه و تجددطلب بود و مهم‌ترین یادگار او تلاش برای توسعه تجارت بخش خصوصی است. در سال 1338 قمری به همراه عده‌ای از تجار هیأت اتحاد تجار را تشکیل داد و ریاست آن را برعهده گرفت.
امین الضرب در اواخر عمر به بیماری قند مبتلا شد و برای معالجه به پاریس رفت، پس از چندی به تهران بازگشت و در تاریخ 26 آذرماه 1311 دار فانی را وداع گفت. ماندگار‌ترین یادگار او، تأسیس اتاق بازرگانی تهران است که درحال حاضر با عنوان اتاق بازرگانی وصنایع ومعادن تهران فعالیت دارد.


ورود برق به معابر و خانه‌ها به روایت مطبوعات - نصب چراغ برق
اداره بلدیه کماکان مشغول انجام وظایف خود بوده و دایره روشنایی شهر برای نصب چراغ برق در خیابان‌ها مشغول اقدامات است. اخیراً در منزل آقای رئیس الوزرا تا سر چهارراه قزاقخانه را چراغ نصب کرده و آنها روشن می‌شود.
کارخانه که در سرپل باغ جنت گلشن تهیه شده کاملاً به جریان افتاده و سیم‌های آن برای نصب چراغ در خیابان امیریه شروع شده و همان‌طوری که سابقاً اشعار شده است تصور می‌رود برای اول ماه شوال چراغ‌های آن کارخانه نیز روشن شود؛ ساختمان خیابان چراغ گاز نیز که از طرف اداره بلدیه شروع شده در دو طرف خیابان که محل پیاده رو عابران است جریان دارد و تاکنون مقداری نیز ساخته و وسایل راحتی عابران در محل‌های ساخته شده فراهم آمده است.

روزنامه ایران
30 رمضان سال 1339 ه.ق – سه‌شنبه 17 خرداد1300 ه.ش - 7 ژوئن 1921
مدیر و سردبیر میرزا علی اکبر خان خراسانی

 

شب ها هم خورشید می‌درخشد
چند دهه پیش شب‌های ایرانیان با چند وسیله روشنایی مثل خورشید می‌درخشید. از چراغ توری، چراغ زنبوری تا چراغ نفتی و ...
آگهی ذیل فروش چراغ توری مربوط به کارخانه مشهور علاءالدین - در اوایل دهه 20 را نشان می‌دهد. چراغ‌هایی که امروز به تاریخ پیوسته است.
چراغ‌های توری علاءالدین با نور خیره‌کننده خود خورشید شب‌ها است. چراغ توری علاءالدین بی‌دود و بی‌بو در سه نوع مختلف ساخته شده و فوراً روشن می‌شود و ابداً صدا ندارد.

 

منبع: ایران

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: