تجلیل از تلاش های علمی و ادبی دکتر امیربانو کریمی استاد فرهیخته ادبیات فارسی

1395/5/27 ۱۲:۵۱

تجلیل از تلاش های علمی و ادبی دکتر امیربانو کریمی استاد فرهیخته ادبیات فارسی

آیین تجلیل از آثار و خدمات ارزشمند بانوی فاضل و توانا دکتر امیر بانو کریمی استاد دانشگاه تهران، صائب پژوه برجسته و چهره ماندگار زبان و ادبیات فارسی با حضور علما، استادان، فرهیختگان و دوستداران علم و دانش برگزار شد.


آیین تجلیل از آثار و خدمات ارزشمند بانوی فاضل و توانا دکتر امیر بانو کریمی استاد دانشگاه تهران، صائب پژوه برجسته و چهره ماندگار زبان و ادبیات فارسی با حضور علما، استادان، فرهیختگان و دوستداران علم و دانش برگزار شد.

[تجلیل از تلاش های علمی و ادبی دکتر امیربانو کریمی استاد فرهیخته ادبیات فارسی] به گزارش گروه فرهنگی ایرنا ، در این آیین که شب گذشته در محل انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد دکتر مهدی محقق از استادن زبان و ادبیات فارسی و رییس این انجمن در سخنانی به کوشش و تلاش های دکتر امیر بانو کریمی در عرصه دانشگاه و پژوهش پرداخت و ایشان را از سلاله های علم و دانش و سیاست عنوان کرد.
وی افزود : ایشان از بهترین استادان ما در دانشگاه تهران بودند؛ در آن زمان که بنده ریاست دانشگاه را بر عهده داشتم به علت اینکه بیشتر دانشجویان ما دختر بودند تصمیم گرفتیم یک استاد خانم داشته باشیم و بهترین کسی را که شایسته دانستیم خانم کریمی بود؛ چرا که ایشان هم جامع هستند و هم با اخلاق.
دکتر محقق درباره نحوه آشنایی خود با امیربانو کریمی اظهار کرد: من در سال ۱۳۳۰ موفق به اخذ درجه لیسانس از دانشکده معقول و منقول شدم و به استخدام وزارت آموزش و پرورش در آمدم. برای اینکه بتوانم مدرک دکتری بگیرم و با آن عضو هیأت علمی دانشگاه شوم، ناچار بودم دوره لیسانس زبان و ادبیات فارسی را طی کنم. از این جهت وارد این رشته شدم.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ادامه داد: دکتر کریمی در میان دانشجویان ادبیات دختر ریزنقش و کم سن و سال بود و احترام خاصی به من می گذاشت، تا اینکه یکبار به من گفت: پدرم به شما سلام رساندند و گفتند از مقالات شما در مجله یغما بهره مند می شوند.
محقق اذعان داشت: من بعدا فهمیدم که ایشان دختر مرحوم سید الشعرا امیری فیروزکوهی هستند. از آن وقت باب مرابطه و مراوده میان بنده و ایشان برقرار شد، به ویژه پس از آنکه همکار عزیز ما دکتر مظاهر مصفا با دختر آن مرحوم ازدواج کرد.
وی گفت: امیربانو با کوشش خستگی ناپذیر مراحل تحصیلی را پیمود تا آنکه به عضویت هیأت علمی دانشگاه تهران در آمد و سالیان دراز دانشجویان از محضر علمی ایشان استفاده می کردند.
به گفته محقق بانو کریمی آثار علمی گرانبهایی چون دیوان شانی تکلو، دیوان فیاض لاهیجی، دیوان قاضی سعید قمی، دیوان امیری فیروزکوهی ، جوامع الحکایات و لوامع الرعایات، کلیات صائب تبریزی و دیوان صائب را به جامعه علمی کشور تقدیم داشت.
در ادامه این مراسم مهدی ماحوزی استاد ادبیات دانشگاه آزاد اسلامی درباره امیربانو کریمی بیان کرد: استاد دکتر امیربانو کریمی فرهنگ مادری ما را به کمال و ثبوت رساند.
مریم حسینی عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا نیز گفت : سادگی، فروتنی و آزادگی ایشان همواره مورد تحسین بوده و عشق مادری را با عشق به ادبیات نثار ما کردند.
وی افزود : امیربانو کریمی نخستین و تنها استاد زن دانشگاه تهران در آن دوره بود که بنده افتخار حضور در سر کلاس هایشان را داشتم و از حضور استاد در نگارش رساله دکتری بهره مند شدم. ایشان بیشتر عمر گرانمایه خود را در دانشگاه تهران صرف تعلیم و تربیت فرزندان این سرزمین کردند.
به گفته حسینی، گزیده استاد کریمی از اشعار صائب تبریزی بهترین گزیده موجود است؛ آثار وی نشان دهنده توجه او به ادبیات فارسی است.
در ادامه کلیپی درباره امیربانو کریمی برای مخاطبان پخش شد و سپس اساتید دیگر هم درباره شخصیت علمی و اخلاقی امیربانو کریمی به سخنرانی پرداختند.
امیربانو کریمی نیز در این مراسم گفت: می خواهم یادی از همسر و همراهم کنم که امروز جای او اینجا خالی است. همچنین از تمامی دوستان و استادان عزیز خود، همچون خانم نسرین مصفا، آقای دکتر محقق و همسر ایشان خانم دکتر نوشین انصاری، حجت الاسلام دعایی و همه عزیزانی که لطف کرده و این مراسم را برپا کردند تشکر می کنم.
وی ادامه داد: این همه تجلیل را در خور خود نمی دانم؛ سالها پیش هم که آقای دکتر محقق اصرار داشتند این مجلس را برپا کنند و من نپذیرفتم به این علت بود که من در خور خود نمی دانم نامم کنار این اساتیدی باشد که عکس های آنان در راهروی انجمن است و برای آنان مجلس بزرگداشت برپا کرده اند. بنده تنها یک معلم ساده بوده ام.
این چهره ماندگار ادبیات فارسی افزود: به علت آنکه پدرم امیری فیروزکوهی است فردی خوش شانس هستم که زیر سایه و با نام او معرفی شدم. مبادا این الطافی هم که در حق من ادا شده به خود بگیرم؛ با این حال از آمدن همه بزرگواران متشکرم و برای همه آرزوی سلامتی و توفیق می کنم.
در پایان این مراسم لوح یادبودی از سوی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به امیربانو کریمی اهدا شد و با حضور حجت الاسلام دعایی، علی مصفا بازیگر و فرزند امیربانو کریمی، لیلا حاتمی عروسِ کریمی و سایر اساتید و فرهیختگان حاضر عکس یادگاری گرفته شد.
امیربانو کریمی زادهٔ ۱۳۱۰ خورشیدی در تهران فرزند مرحوم سیدالشعرا امیری فیروزکوهی، ادبیات فارسی و متخصص در سبک هندی و صائب شناسی است. وی در سال ۱۳۸۳ به عنوان چهره ماندگار زبان و ادبیات فارسی برگزیده شد.
در نوشتاری از کریمی آمده است: برای یک عده ای همیشه سئوال بود که چرا نام خانوادگی من از «امیری فیروزکوهی» به «کریمی» تغییر پیدا کرده و فکر می کنند از یک پدر دیگر هستم؛ موقع گرفتن شناسنامه در زمان رضاشاه به دلیل خان خانی و مبارزه با فئودالیزم بخشنامه کردند اسامی که به خان و امیر ختم می شود باید از فامیلی حذف شود و به ما (من و خواهرم) شناسنامه «امیری» ندادند. پدرم چون هم اسم خودش و هم جدش کریم بود نام خانوادگی من و خواهرم را کریمی گذاشتند.

منبع: ایرنا

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: