رهیافت‏‌های ممکن به پردازش فلسفه ارتباطات انسانی از منظر صدرا

1395/5/17 ۱۱:۲۴

رهیافت‏‌های ممکن به پردازش فلسفه ارتباطات انسانی از منظر صدرا

پژوهشگاه پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات پنجمین نشست از سلسله نشست‌های ارتباطات صدرایی را به «رهیافت‏‌های ممکن به پردازش فلسفه ارتباطات انسانی از منظر صدرا» اختصاص داد.



پژوهشگاه پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات پنجمین نشست از سلسله نشست‌های ارتباطات صدرایی را به «رهیافت‏‌های ممکن به پردازش فلسفه ارتباطات انسانی از منظر صدرا» اختصاص داد.

پنجمین نشست از سلسله نشست‌های ارتباطات صدرایی با عنوان «رهیافت‏‌های ممکن به پردازش فلسفه ارتباطات انسانی از منظر صدرا» با سخنرانی دکتر محسن بدره ۱۲ مرداد ۱۳۹۵ در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات  برگزار ‌‏شد.

بدره در این نشست، پنج رهیافت و شیوه را برای پردازش ارتباطات انسانی پیشنهاد داد. رهیافت اول، نگاه به موضوعات جدید ارتباطات و وضعیت‏های جدید ارتباطات انسانی از نگاه‏‌های فلسفی فلاسفه قدیم به امر ارتباطی است. وی افزود: روش فلسفی هر فیلسوف، خود مبنای پردازش ارتباط درون‌‏فردی و آنگاه میان‏‌فردی با حقیقت است؛ مثلا برای افلاطون روش مکالمه و گفتگو نه تنها روش ارتباط است، بلکه شاید به گونه‏‌ای بتوان آن را غایت ارتباط نیز دانست.

بدره، رهیافت دوم را، پردازش نظری و استفاده از مفهوم سنت پردازش‏های ارتباطی دانست  و نمونه آن را، کتاب Theorizing Communication، اثر رابرت کریگ بیان کرد.  وی افزود: سنت‏های کریگ که به ساحت‏های نمادین و فرهنگ انسانیِ ارتباطات می‏‌پردازند، عبارتند از: سنت‏های بلاغی، نشانه‌‏شناختی، پدیدارشناختی، سیبرنتیک، اجتماعی- فرهنگی، انتقادی و اجتماعی- روان‏شناختی.

 نویسنده کتاب تخته پاره‌ها، به رهیافت سوم، تاریخ ایده‌ ارتباط انسانی، اشاره کرد و گفت: تاریخ ایده ارتباط انسانی باید در سنت‏های معرفتیِ منجر به صدرا مانند گونه‏‌های حکمت، منطقه، کلام، تفسیر، ادبیات و ... بررسی و پردازش‏های جدید او مشخص شود.

وی فراگفتمان و فرانظریه ارتباطی را به عنوان رهیافت چهارم در پردازش فلسفه ارتباطات انسانی مطرح کرد و گفت:   در این رهیافت، باید مؤلفه‏های معرفت‏‌شناختی، پراکسیولوژی، اکسیولوژی و انتولوژی مورد بررسی قرار گیرد.

بدره، رهیافت پنجم را «فرانظریه ورزی‏های تطبیقی» بیان کرد و افزود: در این رهیافت، بررسی ادبیات فلسفه ارتباطات در فلسفه‌‏ها و فرانظریه‌‏های نزدیک اهمیت دارد.

در پایان این نشست، بدره پیشنهادهایی درباره چگونگی پرداختن به فلسفه ارتباطات انسانی از منظر صدرا ارائه داد که عبارت بودند از:

- تألیف کتابی که در آن، گزینش متون، تنها از آثار ملاصدرا  در حوزه‌های حکمت، عرفان، شعر، موعظه، تفسیر، کلام و ... صورت گیرد، سپس پروژه‏ هایی برای فرانظریه ورزی و نظریه ‏ورزی ارتباطات پیشنهاد شود.

- تهیه مدل یا متامدل ارتباطی ملاصدرا (ارتباط شناسی صدرایی)

- تشخیص ضد ارتباط‏ها از منظر صدرا  تا ارتباط اصیل و ضد ارتباط از منظر صدرا مشخص شود.


منبع: مهر

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: