1393/2/20 ۱۰:۵۹
...مطالعه در بعضی زمینهها (مثل ایجاد تشكیلات راهآهن، امكانات راهسازی، چینیسازی و بالاخره تشكیلات پستی .... و غیره) از كارهای این هیات بود و هرچند ماه یك بار یكی از اعضاء هیات با مراجعت به ایران و آوردن وسائل خریداری شده جدید و كسب دستورات، مجدداً به محل ماموریت خود در فرانسه مراجعت میكرد.
به دنبال عللی كه گفته شد، شاه در طی این سالها مجبور شد در اداره امور مملكتی تغییراتی هرچند جزیی و سطحی ایجاد نماید و اقداماتی در جهت بهبود اوضاع اجتماعی مردم انجام دهد كه اهم آن عبارت است از:
ـ تهیه اوراق دولتی مخصوص با نشان شیر و خورشید برای كلیه احكام و اسناد دولتی ـ فرستادن دانشجو به اروپا ـ استفاده از جوانان در اداره امور مملكت ـ كشیدن خطوط تلگراف ـ ایجاد راههای جدید پستی و چاپاری و ارابهرو ـ تغییرات جدید در دولت و دادن اختیارات به وزرا ـ ایجاد صندوق عرایض و رسیدگی مستقیم به شكایات مردم به كمك تشكیلات چاپاری موجود در كشور ـ شركت در نمایشگاه بینالمللی پاریس ـ تهیه و بكار بردن تمبر پستی در تشكیلات پستی.
چون ایجاد تشكیلات پستی جدید و رایج شدن تمبر پست در ایران مورد بحث ما است به شرح آن میپردازیم. به دنبال تصمیم جدی شاه برای مدرن كردن پست ایران حسنعلیخان امیرنظام گروسی وزیر مختار ایران در پاریس احضار شد. عللی كه شاه را وادار كرد از حسنعلیخان در این كار استفاده كند متعدد بود:
اولاً امیرنظام در فرانسه به علت معاشرت با امپراطور (ناپلئون سوم) و وزراء از اعتبار و احترام خاصی برخوردار و فردی شناخته شده بود لذا دسترسی وی به كارشناسان وزارات پست و ضرابخانه فرانسه و در نتیجه به متخصصین تهیه كلیشه و چاپ تمبر آسان بود.
ثانیاً تهیه كلیشه تمبر توسط امیرنظام به علت داشتن سابقه این كار خیلی بهتر و راحتتر انجام پذیر بود زیرا به طوری كه از متن یكی از نامههای وی معلوم میشود نامبرده در انجام این كار سابقه داشت قبلاً نیز برای استفاده در تذكره جهت وزارت خارجه مهرهائی تهیه كرده بوده است.
امیرنظام در اوایل سال 1282 هـ ق با بعضی از اعضاء سفارت از جمله با حاجی محسنخان سرتیپ نایب اول سفارت (كه بعدها به معینالملك و مشیرالدوله نیز ملقب شد) خود را به تهران رسانیدند و بعد از كسب دستورات لازم احتمالاً در مورد بررسی وضع سرویسهای پستی فرانسه و چگونگی تهیه تمبر پست (تهیه طرح مناسب و وسایل لازم برای چاپ) برای استفاده از آن در پس ایران...، مجدداً در آخر شوال همان سال به فرانسه مراجعت كردند.
در مورد ورود این هیأت به پاریس در مرآت البلدان و منتظم ناصری فقط با اشارهای مبهم به ذكر ورود سفرای مبارك به پاریس قناعت كرده، از تاریخ دقیق ورود هیأت به پاریس و اعضای آن چیزی ننوشتهاند ولی در مجلهای متعلق به موزه پست پاریس به نام «كلكسیونر تمبر پست» La Collectionneur Timbres Poste كه هر پانزده روز یك بار در پاریس منتشر میشد در شماره 14 مورخه پانزدهم اوت 1865 میلادی نوشته است:
«بر طبق نامه رسمی كه در دست ماست آقای «سرتیپ محسن خان هادی» مأمور مخصوص اعلیحضرت شاهنشاهی ایران در پاریس دستور تهیه تمبرهای پستی را دادهاند كه به زودی خواهیم دید.»
روزنامه اطلاعات
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید