ترجمه تاريخ فلسفه كاپلستون پس از 24 سال به اتمام رسيد

1386/1/25 ۰۳:۳۰

ترجمه تاريخ فلسفه كاپلستون پس از 24 سال به اتمام رسيد

در حالي كه 24 سال از چاپ اولين جلد از مجموعه 9 جلدي تاريخ فلسفه كاپلستون به زبان فارسي مي‌گذرد، ترجمه دو جلد باقي مانده (دوم و سوم) به پايان رسيد و به‌زودي توسط انتشارات علمي و فرهنگي منتشر مي‌شود.


در حالي كه 24 سال از چاپ اولين جلد از مجموعه 9 جلدي تاريخ فلسفه كاپلستون به زبان فارسي مي‌گذرد، ترجمه دو جلد باقي مانده (دوم و سوم) به پايان رسيد و به‌زودي توسط انتشارات علمي و فرهنگي منتشر مي‌شود.
جلد دوم تاريخ فلسفه فردريك كاپلستون به فلسفه قرون وسطا، از آوگوستينوس تا اسكوتوس، و جلد سوم اين مجموعه به فلسفه اواخر قرون وسطا و دوره رنسانس، از اوكام تا سوارز، اختصاص دارد، كه اين دو كتاب را ابراهيم دادجو ترجمه كرده و اكنون اسماعيل سعادت مشغول ويرايش آن‌ها است.
اولين جلد از اين مجموعه در سال 1362 به زبان فارسي منتشر شد و در حالي كه جلد نهم اين مجموعه سال گذشته به بازار كتاب آمد، اما ترجمه مجلدات دوم و سوم مدت‌ها بود كه در ابهام قرار داشت.
جلد اول اين مجموعه (يونان و روم) توسط سيدجلال‌الدّين مجتبوى، جلد چهار (از دكارت تا لايب نيتس) توسط غلامرضا اعواني، جلد پنجم
(فيلسوفان انگليسى از هابز تا هيوم) توسط اميرجلال‌الدين اعلم، جلد ششم (از ولف تا كانت) توسط اسماعيل سعادت و منوچهر بزرگمهر، جلد هفتم (از فيشه تا نيچه) توسط داريوش آشورى، جلد هشتم (از بنتام تا راسل) توسط بهاءالدين خرمشاهي و جلد نهم (از مندوبيران تا سارتر) توسط عبدالحسين آذرنگ و سيدمحمود يوسف‌ثاني ترجمه و منتشر شده است.
مجموعه 9 جلدي «تاريخ فلسفه كاپلستون»، در كشور ما، هم مرجع درسي دانشجويان فلسفه و هم مرجع تدريس بسياري از استادان، از دوره ليسانس تا دكترا است.
كامران فاني، پژوهشگر، در نشستي كه سال گذشته درباره تاريخ فلسفه كاپلستون برگزار شد، اظهار داشت: «اين مجموعه طي سال‌هاي 1944 تا 1974 نوشته شده است. كاپلستون خود اذعان مى‌كند كه هدفش از نگارش اين اثر، در اختيار نهادن يك كتاب درسى براى دانشجويان حوزه‌هاى علمى كاتوليك بوده است و تمام اثر او نيز به صحه واتيكان ‌رسيده و از حيث دينى نيز كاملاً تاييد شده است.
از سوى ديگر چون كاپلستون در دانشگاه تدريس مى‌كند قصدش نگارش يك كتاب دينى نبوده است. كاپلستون گرچه معتقد است كه هيچ نگارشى بدون طرفدارى نيست و هركسى دست به نگارشى مى‌زند، هدف و نظرى در ذهن دارد كه آشكار و پنهان آن را در آثارش نشان مى دهد. با اين همه با اينكه او يك كاتوليك معتقد و مومن است و به يك نظام خاص فلسفى به نام نظام سنت توماس معتقد اما چنان آراى فلاسفه را بيان و از آنها انتقاد مى‌كند كه خواننده خود تصميم مى‌گيرد كه حق با كيست. ضمن آنكه در وهله نخست هدف او از نگارش اين اثر بيان عقايد فلاسفه است و نه رد آراى آنها.»
فاني افزود: «از همين روى است كه كتاب او در بسيارى از دانشگاه‌ها تبديل به كتاب درسى شده است. اين اثر با توجه به حجم اطلاعاتش و وضوح در بيان از منابع مهم انديشه فلسفى محسوب مى‌شود. در مجلدى كه مرتبط به قرون وسطى است گرچه مقرر نيست كه تاريخ فلسفه اسلام را بنويسد و تاريخ فلسفه او تاريخ فلسفه غرب است با وجود اين در چند صفحه‌اى كه در خصوص فلسفه در جهان اسلام نوشته، بسيار بى‌طرفانه و خوش ساخت عمل كرده و هدفش اين است كه بگويد اين فلسفه به قرون وسطى منتقل شده است. بنابراين به رغم اينكه تخصصى در فلسفه اسلامى ندارد اما روح اين فلسفه را كم يا بيش درك كرده است.»

منبع: به گزارش خبرنگار فارس



سعیده خان احمدی
نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: