یادی ازعلی محمد حق شناس، زبان‌شناس برجسته در سال‌مرگش

1393/2/10 ۱۳:۱۶

یادی ازعلی محمد حق شناس، زبان‌شناس برجسته در سال‌مرگش

دهم اردیبهشت‌ماه سال‌روز درگذشت علی‌محمد حق‌شناس - استاد برجسته زبان‌شناسی، شاعر، مترجم و منتقد - است. علی‌محمد حق‌شناس سال 1319 در جهرم به دنیا آمد. او تحصیلاتش را تا پایان کلاس نهم در زادگاهش گذراند. بعد از آن به شیراز رفت و در آن‌جا دیپلم ادبی گرفت. حق‌شناس از دانشسرای عالی لیسانس زبان و ادبیات فارسی دریافت کرد. سپس در سال 1344 برای ادامه تحصیل به ‌خارج از کشور رفت.

 

 

دهم اردیبهشت‌ماه سال‌روز درگذشت علی‌محمد حق‌شناس - استاد برجسته زبان‌شناسی، شاعر، مترجم و منتقد - است.

علی‌محمد حق‌شناس سال 1319 در جهرم به دنیا آمد. او تحصیلاتش را تا پایان کلاس نهم در زادگاهش گذراند. بعد از آن به شیراز رفت و در آن‌جا دیپلم ادبی گرفت. حق‌شناس از دانشسرای عالی لیسانس زبان و ادبیات فارسی دریافت کرد. سپس در سال 1344 برای ادامه تحصیل به ‌خارج از کشور رفت.

حق‌شناس از اعضای هیأت مؤسس انجمن نقد ادبی ایران بود و ریاست هیأت مدیره این انجمن را هم بر عهده داشت. این استاد زبان‌شناسی دانشگاه تهران در سال 1385 به عنوان چهره ماندگار زبان‌شناسی ایران معرفی شد.

او آثار متعددی در حوزه زبان‌شناسی ترجمه و تألیف کرده و «فرهنگ انگلیسی به فارسی هزاره» (انتشارات فرهنگ معاصر، ۱۳۷۹) از آثار قابل توجه اوست.

کتاب‌های «آواشناسی» (انتشارات آگاه، ۱۳۵۶)، «زبان و ادب فارسی در گذرگاه سنت و مدرنیته» (انتشارات آگاه، ۱۳۸۲)، «مجموعه مقالات ادبی زبان‌شناختی» (انتشارات نیلوفر، ۱۳۷۰) و «بازگشت دیالکتیک» (انتشارات آگاه، ۱۳۵۸) و همچنین «تاریخ مختصر زبان‌شناسی» (نوشته آر.اچ.روبینز، نشر مرکز، ۱۳۷۰)، «تاریخ زبان‌شناسی» (نوشته پیتر سورن، انتشارات سمت، ۱۳۸۷)، «مکاتب زبان‌شناسی نوین در غرب»(نوشته پیتر سورن، انتشارات سمت، ۱۳۸۸)، «بودا» (نوشته مایکل کریدرز، انتشارات طرح نو، ۱۳۸۳)، «‌تولستوی» (انتشارات طرح نو، ۱۳۷۱)، «رمان به روایت رمان‌نویسان» (نشر مرکز، ۱۳۷۰)، «زبان» (اثر ادوارد ساپیر، انتشارات سروش، ۱۳۷۶)، «زبان» (اثر لئونارد بلومفیلد، مرکز نشر دانشگاهی، ۱۳۷۹) و «سروانتس» (ترجمه انتشارات طرح نو، ۱۳۷۳) از دیگر آثار تألیفی یا ترجمه‌ای به‌جامانده از اوست.

ژاله آموزگار درباره شخصیت علمی حق‌شناس می‌گوید: زنده‌یاد علی‌محمد حق‌شناس خدمات زیادی به رشد و گسترش زبان‌شناسی در ایران کرد. من با جناب حق‌شناس سال‌ها در دانشگاه تهران همکار بودم و از نزدیک شاهد تلاش‌ها و ممارست‌های این استاد در جهت توجه و گسترش زبان‌شناسی بودم. علی‌محمد حق‌شناس زبان‌شناسی را عمیقا می‌شناخت و در انتقال دانسته‌هایش به دانشجویان نیز بسیار خوب عمل می‌کرد. «فرهنگ هزاره» این استاد اثری بی‌نظیر و تألیفی مورد نیاز در فضای فرهنگ‌نویسی ما بوده است که همواره مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

حسن ذوالفقاری هم درباره این استاد فقید می‌گوید: حق‌شناس شخصیتی چندبعدی بود. همواره در زمینه توجه به حوزه نقد ادبی مشوق ما بود. همچنین در تأسیس انجمن نقد ادبی ایران از هیچ کوششی دریغ نکرد و علی‌رغم بیماری‌هایی که داشت مدیریت هیأت‌مدیره انجمن را به عهده گرفت تا از رهگذر این امر، فضای نقد ادبی در ایران جدی‌تر دنبال شود.

علی‌محمد حق‌شناس ظهر روز دهم اردیبهشت‌ماه 1389 در تهران درگذشت. پیکر این استاد برجسته زبان‌شناسی در قبرستان روستای سنگ‌سرک کلاردشت به خاک سپرده شد.

خبرگزاری ایسنا

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: