اهميت فرهنگ در يك كشور از روي اهميت دادن به كتابخانه ها مشخص می شود

1385/12/7 ۰۳:۳۰

اهميت فرهنگ در يك كشور از روي اهميت دادن به كتابخانه ها  مشخص می شود

به عقيده سرپرست كتابخانه معاونت فرهنگي و ارتباطات سازمان ميراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، 50 درصد نیازهای یک کتابخانه وجود دارد و این کتابخانه یکی از غنی ترین کتابخانه ها در ارطباطه با گردشگری است، با این حال رجوع کارشناسان میراث فرهنگی بسیار کم است.


به عقيده سرپرست كتابخانه معاونت فرهنگي و ارتباطات سازمان ميراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، 50 درصد نیازهای یک کتابخانه وجود دارد و این کتابخانه یکی از غنی ترین کتابخانه ها در ارطباطه با گردشگری است، با این حال رجوع کارشناسان میراث فرهنگی بسیار کم است.
رفتارحرفه‌اي و آميخته با مهرباني كارمندان كتابخانه ساختمان معاونت فرهنگي و ارتباطات سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري واقع در خيابان نجات اللهي شمالي بهانه‌اي بود تا از وضعيت اين كتابخانه گزارشي تهيه كنيم كه در زير مي‌آيد. اين كتابخانه در سال 1370 به دستور معاونت سياحتي و زيارتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تحت عنوان "كتابخانه مركز تحقيقات و مطالعات ايرانگردي و جهانگردي" تاسيس شد وبا 3500 عنوان كتاب شروع به فعاليت نمود.
در سال 1372 طي انتقال كتابخانه از ساختمان دمشق به ساختمان حج و زيارت و به دليل نداشتن فضاي كافي،تعداد زيادي ازكتابها به انبار فرستاده شدند. ولي پس از توسعه كتابخانه در سال 1378 در ساختمان معاونت تحقيقات واقع در خيابان فاطمي آمار كل كتابها به 5000 عنوان رسيده بود و كتابخانه به يك كتابخانه تخصصي در زمينه ميراث فرهنگي و گردشگري تبديل شد.
هم اكنون اين كتابخانه در ساختمان معاونت فرهنگي و ارتباطات سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري واقع در خيابان نجات اللهي شمالي به فعاليت و حيات خود ادامه مي‌دهد.
كتابخانه معاونت فرهنگي و ارتباطات ،داراي بخش كتابهاي لاتين و فارسي، نشريات و كتابهاي مرجع است و تحت نظر 5 نفر اداره مي‌شود.
"فروغ خاكسار" مسئول بخش گردشگري كتابخانه معاونت فرهنگي و ارتباطات در رابطه با انگيزه ايجاد اين كتابخانه عنوان كرد : «اين كتابخانه در ابتدا به منظور رفع نياز كارشناسان خود سازمان تشكيل شد.تشكيل جامعه اطلاعاتي گسترده،آرشيو منابع سازمان و تهيه كليه منابع براي كارشناسان از اهداف اوليه اين كتابخانه بود.اما در حال حاضر دانشجويان و اساتيد و حتي مردم عادي از امكانات اين كتابخانه استفاده مي ‌كنند.»
"شادي جهاني" مسئول بخش كتابهاي لاتين كتابخانه در رابطه با تعداد و تنوع كتابهاي كتابخانه اظهار كرد: «درحال حاضر 3000 جلد كتاب لاتين و 5840 جلد كتاب فارسي در رابطه با ميراث فرهنگي و گردشگري در اين كتابخانه موجود است.»
45 عنوان پايان نامه مرتبط با موضوع گردشگري ، 30 عنوان مجله مربوط به گردشگري كه در هنگام چاپ و انتشار به كتابخانه آورده مي‌شوند، جزوه ها و پروژه هاي آموزشي و 100 عنوان ديسك فشرده از ديگر داشته هاي اين كتابخانه به شمار مي‌روند.
فروغ خاكسار در پاسخ به اين سوال كه در روز چه تعدادي از اين كتابخانه استفاده مي‌كنند گفت : «روزانه حدود 10 نفر به كتابخانه مي‌آيند و در همين مكان به مطالعه مي‌پردازند.ولي تعداد كساني كه كتاب به امانت مي‌گيرند حدود 30 نفر مي‌شود.»
كتابخانه معاونت فرهنگي و ارتباطات سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري يك بار در سال خريد عمده مي‌كند كه اين خريد شامل 300 عنوان كتاب مي شود. علاوه بر اين، ماهيانه به طور متوسط حدود 5 عنوان كتاب از طرف ناشران مختلف به كتابخانه هديه مي‌شود.
وقتي در رابطه با مشكلات كتابخانه سوال كرديم، جواب مسئولين نبود امكانات استاندارد فضاي مورد نياز براي يك كتابخانه و بودجه لازم براي گرداندن كتابخانه و همچنين عدم وجود كامپيوترهاي به روز و نرم افزار تخصصي كتابخانه بود.
"سيد داود سيد موسوي"، سرپرست كتابخانه حرفهاي زيادي براي گفتن داشت كه قسمتي از آن به شرح زير است: «در كشور ما اصولا به محيط هاي فرهنگي كم توجه مي‌شود.بايد بگويم كه ما تا به حال با چنگ و دندان اين كتابخانه را حفظ كرده ايم. در واقع وقتي شما به يك كشور سفر مي كنيد با ديدار از كتابخانه‌هايش مي‌توانيد از اهميت فرهنگ در آن كشورمطلع شويد. در هر سازمان هم همينطور است. با ديدار از كتابخانه يك سازمان به اهميت فرهنگ در آن سازمان پي مي‌بريد.»
او افزود: «ما 50 درصد نيازهاي يك كتابخانه را در اين كتابخانه داريم و مي توان گفت كه يكي از غني ترين كتابخانه ها در رابطه با گردشگري هستيم ، با اين حال رجوع كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي بسيار كم است. 10 درصد كارشناسان به كتابخانه مي‌آيند و اگر مي‌آيند براي روزنامه خواندن است نه براي استفاده از كتابها.»
او معتقد است كه كتابخانه ، زندان يا موزه كتاب نيست و اينجا كتابها در اسارت آنها نيستند. اما به نظر مي‌رسد كه فرهنگ كتابخانه در سازمان ها جا نيافتاده است.
سرپرست كتابخانه معاونت فرهنگي و ارتباطات سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري همچنين چند پيشنهاد ارائه داد: «در سازمان سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري بايد فروشگاه مركزي داشته باشيم كه به فروش كتابهايي در زمينه نام و اهداف سازمان اقدام كند.همجنين بايد كتاب مرجع كامل گردشگري ايران، تهران و بقيه استان ها را چاپ كنيم. از طرفي وقتي يك سمينار يا همايش در سازمان برگزار مي‌شود ما بايد خروجي آن را در كتابخانه داشته باشيم كه اين كار در حال حاضر صورت نمي‌گيرد.»
منبع : خبرگزاری میراث فرهنگی



سعیده خان احمدی
نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: