نسخه مکتوب اصطلاح نامه علوم اسلامي تدوين مي شود

1385/11/16 ۰۳:۳۰

نسخه مکتوب اصطلاح نامه علوم اسلامي تدوين مي شود

نسخه مکتوب اصطلاح نامه علوم اسلامي در پايگاه اطلاع رساني سراسري اسلامي(پارسا) با سرپرستی و نظارت "امیر حسین شرافت" تدوين و طراحي شده


نسخه مکتوب اصطلاح نامه علوم اسلامي در پايگاه اطلاع رساني سراسري اسلامي(پارسا) با سرپرستی و نظارت "امیر حسین شرافت" تدوين و طراحي شده
اصطلاح نامه علوم اسلامي تاکنون در موسسه پارسا به صورت الکترونيکي يا نرم افزاري در 20 موضوع اصلي و هزاران زير شاخه در منابع اسلامي مشتمل بر کتابها، مقالات، پايان نامه ها و ... تدوين و طراحي شده است.
اميرحسين شرافت؛ رئيس پايگاه اطلاع رساني سراسري اسلامي(پارسا) گفت:« با توجه به تورم اطلاعات و براي سهولت دسترسي به منبع مورد نظر، اين موسسه از مدتها پيش اقدام به طراحي و تدوين اصطلاح نامه ويژه علوم اسلامي به صورت الکترونيکي کرده است. در اين اصطلاح نامه بيست موضوع اصلي و هزاران شاخه فرعي براي علوم اسلامي تعريف شده است.»
سرشاخه هاي اصلي اين اصطلاح نامه عبارتند از: اخلاق، ادبيات، اديان و فرق، اقتصاد، پيامبر و اهل بيت(ع)، تاريخ و جغرافيا، جامعه شناسي، حديث، حقوق، روانشناسي و علوم تربيتي، شخصيت شناسي، عرفان و تصوف، علوم سياسي، علوم طبيعي و رياضي، فقه و اصول، فلسفه و منطق، قرآن و علوم قرآني، کلام، مرجع و هنر.
سرپرست اصطلاح نامه علوم اسلامي افزود:« اين اصطلاح نامه الکترونيکي به صورت سلسله مراتبي(درختي) طراحي شده و داراي انعطاف لازم و قابليت جرح و تعديل در شاخه هاست.» او با اشاره به اين مطلب که موسسه پارسا در ادامه ارائه محصولات مکتوب، مدتي است که ارائه طرح نسخه مکتوب اصطلاح نامه علوم اسلامي را در دست انجام دارد، متذکر شد:« اين اصطلاح نامه با انجام پژوهشها، پيرايشها و ويرايشهاي مختلف بر روي اصطلاح نامه موجود ارائه خواهد شد.»
شرافت در همين راستا يادآور شد:« تنظيم اصطلاح نامه به پژوهشگران کمک مي کند تا با صرف حداقل زمان و هزينه از منابع مورد نظر خود که حجم وسيعي از منابع متورم هستند، استفاده کنند.»
او، طراحي اصطلاح نامه مذکور را در همه شاخه هاي علوم که داراي کثرت منابع هستند، اقدامي لازم و ضروري برشمرد و اعلام کرد:« حوزه علوم اسلامي با توجه به منابع گسترده انتشار يافته، ناچار از داشتن چنين برنامه اي است.»
رئيس پايگاه اطلاع رساني سراسري اسلامي(پارسا) با اظهار اين مطلب که پارسا درصدد است با همکاري موسسات فعال در اين زمينه به طراحي نظام اصطلاح نامه علوم اسلامي در ايران و حتي در شکلي وسيع تر در جهان اسلام کمک کند، افزود:« از آنجا که حجم کار تاليف نسخه مکتوب اصطلاح نامه علوم اسلامي بسيار گسترده است و مستلزم کارشناسي فراوان است، بدون شک انجام اين طرح بايد با همکاري موسسات و مراکز تحقيقاتي که در حوزه هاي متعدد علوم انساني تخصص دارند و هم اکنون مشغول فعاليتند، صورت پذيرد.»
به گفته او، در حال حاضر هزينه هاي انجام اين طرح توسط پايگاه اطلاع رساني سراسري اسلامي (پارسا) تامين مي شود و همين امر موجب شده تا روند کار با کندي روبه رو شود. شرافت در ادامه اصطلاح نامه مذکور را زيرساخت و زيربناي هر گونه تحقيق و پژوهش جديد در رشته هاي علوم دانست و برضرورت حمايت و پشتيباني موسسات و مراکز فرهنگي درباره اين طرح تاکيد کرد.
سرپرست نسخه مکتوب اصطلاح نامه علوم اسلامي با اشاره به برنامه اين موسسه متذکر شد:« يکي از مهمترين برنامه هاي ما اينست که براي شاخه هاي مختلف علوم شوراهاي مختلفي تشکيل دهيم چنانکه در زمينه علوم قرآني که يکي از موضوعات اصلي اين اصطلاح نامه است، بايد از متخصصين آن حوزه استفاده کنيم و بدين ترتيب در ساير حوزه ها نيز بايد از کارشناسان و متخصصان امر دعوت به همکاري کنيم تا بتوانيم در آينده اي نزديک در 20 حوزه اصلي 20 کميته تخصصي در رشته هاي مختلف تشکيل دهيم.»
او در همين راستا، پيش بيني کرد که تعداد اعضاي هريک از اين کميته ها مي تواند بالغ بر 200 نفر باشد.
شرافت، مهمترين مشکل موجود درباره اين طرح را کمبود نيروي متخصص و آشنا با مباني اصطلاح نويسي و تزاروس نگاري دانست و گفت:« از آنجا که کارشناسان اين اصطلاح نامه ها بايد از ديد جامع، کلان و گسترده اي در طراحي نظام اصطلاح نويسي برخوردار باشند و متاسفانه در اين حوزه در کشور ما کمتر متخصص برجسته اي وجود دارد، در حال حاضر ما در اين زمينه با مشکلات فراواني روبه رو هستيم.»
سرپرست اصطلاح نامه علوم اسلامي با تاکيد بر اين مطلب که انجام چنين طرحهايي از يک سو مستلزم صبر، حوصله و دقت فراوان و از سوي ديگر نيازمند صرف زمان و هزينه است، اهميت همکاري و مشارکت فراوان موسسات و مراکز فرهنگي دولتي و خصوصي را در پيشرفت کار امري موثر و ضروري برشمرد.
به گفته او، با افزايش همکاري و مشارکت موسسات پژوهشي دولتي و خصوصي مي توان درباره اتمام اين طرح تا دو سال آينده اميدوار بود.
پايگاه اطلاع رساني سراسري اسلامي(پارسا)، فعاليت خود را از سال 1378 آغاز کرد. هدف اساسي اين موسسه، اطلاع رساني و ارايه خدمات در زمينه منابع و آثار اسلامي و موضوعات گوناگون مرتبط با جهان اسلام است بنابراين "پارسا" به عنوان پيشگام نشر الکترونيکي متون اسلامي و توزيع کننده جهاني آثار و تحقيقات اسلامي مي تواند تا حد زيادي خلاء فقدان يک نظام اطلاع رساني جامع و ثبت شده را برطرف کند. بستر اصلي خدمات پارسا بر روي اينترنت است. در اين موسسه تلاش بر آن است تا تمام آثار و تحقيقات اسلامي تحت يک نظام خاص در اختيار پژوهشگران قرار گيرد. منبع: خبرگزاري ميراث فرهنگي


سعیده خان احمدی
نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: