400 نسخه خطی برای مرکز دایره المعارف انسان شناسی خریداری شد

1385/11/15 ۰۳:۳۰

400 نسخه خطی برای مرکز دایره المعارف انسان شناسی خریداری شد

بالغ بر بیش از 400 نسخه خطی با مبلغ 280 میلیون تومانبرای گنجینه مرکز دايره المعارف انسان شناسي خریداری شد.


بالغ بر بیش از 400 نسخه خطی با مبلغ 280 میلیون تومانبرای گنجینه مرکز دايره المعارف انسان شناسي خریداری شد.
از ميان 400 نسخه خطي موجود در مرکز دايره المعارف انسان شناسي در حدود 180 جلد به قرآنهاي خطي اختصاص دارد.
محمد صادق محفوظي؛ رئيس مرکز دايره المعارف انسان شناسي و موسسه پژوهشهاي ابن سينا گفت:« در سه ماه اخير، بيش از 400 نسخه خطي خريداري کرده ايم که برخي از آنها از اعتبار و اهميت ويژه اي برخوردارند.»
يکي از نسخه هاي مهم اين مجموعه، کتاب کليات سعدي مربوط به دوران صفوي، اوايل قرن يازدهم هجري قمري است. اين کتاب به خط نستعليق و داراي تذهيب کامل است. نگارش اين کتاب را "محمد آقاخان شيرازي" برعهده داشته است.
رئيس مرکز دايره المعارف انسان شناسي افزود:« اثر معتبر ديگر اين مجموعه که جزء نسخه هاي نفيس دوره تيموري بشمار مي آيد مربوط به يک جزء قرآن است که به خط نسخ عربي نوشته شده است. اين اثر معلوم نيست متعلق به "عبدالله طباخ" است يا متعلق به يکي از شاگردان "ياقوت مستعصمي" است.»
او در همين راستا از کتاب "شرح قانون ابن سينا" به عنوان يکي ديگر از کتب خطي با اهميت اين مجموعه ياد کرد و گفت:« از ميان مجموعه نسخ خطي خريداري شده کتاب مهم و با اهميت ديگر "شرح قانون ابن سينا" ست اين کتاب که شرح چاپ نشده اي از قانون ابن سيناست و مربوط به دوران صفويه است به موضوع طب اختصاص دارد.»
محفوظي در ادامه از کتاب قران مربوط به اوايل دوران صفويه به عنوان يکي از کتابهاي مهم اين مجموعه ياد کرد و متذکر شد:« اين قرآن به خط نسخ عثماني است و از حيث شمسه ها و نوع نگارش جزء نسخه هاي نفيس محسوب مي شود.»
او در همين راستا افزود:« کتاب خطي مهم ديگر، فالنامه دانيال نبي متعلق به دوران صفويه است. اين کتاب با مرکب قرمز گياهي که شنگر نام دارد، نوشته شده است. در ميان کتب خطي اين مجموعه، يک تقويم مربوط به دوران قاجار وجود دارد. اين تقويم که براي دربار نوشته شده، تقويم کاملي بشمار مي آيد. »
محفوظي با تصريح اين مطلب که از 400 کتاب خطي خريداري شده، در حدود 180 جلد کتاب به قرآن خطي اختصاص دارد،درباره مرمت و بازسازي برخي از آنها تاکيد کرد و گفت:« برخي از قرآنهاي خطي اين مجموعه نياز به مرمت و بازسازي دارد و برخي از آنها به دليل آنکه اول و آخرشان از ميان رفته است، ناقص است. بنابراين مدتي است که کار مرمت اين آثار را در مرکز دايره المعارف انسان شناسي و کارگاه مرمت اين مرکز آغاز کرده ايم و تاکنون توانسته ايم در حدود15جلد از آنها را مرمت کنيم.»
به گفته او، تعداد 400 کتب خطي موجود در طي 30 خريد متنوع صورت گرفته است و براي خريد اين تعداد، 270 تا 280 ميليون تومان هزينه شده است.
رئيس مرکز دايره المعارف انسان شناسي در ادامه با بيان اين مطلب که بيشتر اين نسخه ها متعلق به اشخاص بوده و تعداد 90 جلد از آنها مربوط به يکي از مجموعه داران کوچک بوده است، تعدادي ديگر از آنها را متعلق به تاجران ايراني دانست که اين نسخه ها را از آسياي ميانه براي فروش به داخل کشور آورده اند.
او در همين راستا اظهار داشت:« درميان کتب خطي خريداري شده، چند قطعه خط کوفي مراکشي که بر روي پوست نوشته شده و همچنين تعدادي کتب خطي که مربوط به تمدن آسياي ميانه و تطورات آن است، وجود دارد.»
به گفته محفوظي،حدود 30 مجلد از 400 نسخه خطي خريداري شده، نسخه هايي هستند که توسط تاجران ايراني از خارج به داخل کشور آورده شده اند.
خبرگزاري ميراث فرهنگي


سعیده خان احمدی
نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: