نقاشي‌هاي پشت‌شيشه دوران قاجار رونمايي مي‌شوند

1385/11/7 ۰۳:۳۰

نقاشي‌هاي پشت‌شيشه دوران قاجار رونمايي مي‌شوند

150 اثر نقاشي‌ پشت‌ شيشه دوران قاجار از مجموعه خصوصي فريال سلحشور و جهانگير كازروني براي اولين بار در موزه هنرهاي ديني امام علي(ع) رونمايي مي‌شود.



150 اثر نقاشي‌ پشت‌ شيشه دوران قاجار از مجموعه خصوصي فريال سلحشور و جهانگير كازروني براي اولين بار در موزه هنرهاي ديني امام علي(ع) رونمايي مي‌شود.
فريال سلحشور مجموعه‌دار هنري در نشست خبري اين نمايشگاه كه صبح امروز در موزه امام علي(ع) برگزار شد درباره اين آثار گفت: مجموعه نقاشي‌هاي پشت شيشه را از سراسر ايران جمع‌آوري كرديم كه بخش مهمي از مجموعه آثار هنري ما را تشكيل مي‌دهد.
وي درباره هنرمندان اين آثار گفت:نقاشي‌هاي پشت شيشه ايران معمولا بدون امضا است و نقاشان آن نيز گمنام هستند. زيرا هنرمندان اعتقادي به امضاي اين آثار كه بيشتر شمايل‌هاي مذهبي بود، نداشتند. ولي در آثار نقاشي پشت شيشه اروپا جستجوي صاحبان اين آثار آسان‌تر است و مي‌توان از طريق كليسا‌ها و شهرداري‌ها كه اسامي هنرمندان را ثبت كرده‌اند نقاشان اين آثار را يافت.
سلحشور درباره قدمت نقاشي‌هاي پشت شيشه در ايران گفت: از قرن هشتم ميلادي شيشه‌هايي در ايران يافت شده كه روي آن نقاشي شده‌ است ولي به طور كلي نقاشي پشت شيشه را تقريبا از اوايل دوره زنديه در ايران داريم كه افراد متمكن براي تزيين بناهاي خود از آن استفاده مي‌كردند و در دوره قاجار اين هنر به صورت مستقل اجرا مي‌شد كه پرتره‌هاي بسياري نيز از اين دوران به جا مانده است ولي قدمت اين هنر در اروپا بيشتر است و به قرن سوم و چهارم پيش از ميلاد بازمي‌گردد.
اين مجموعه‌دار درباره موضوع اين آثار توضيح داد:نقاشي‌هاي پشت شيشه از نظر موضوعي به دو بخش تزييني و مذهبي تقسيم مي‌شوند كه نقاشي‌هاي تزييني در دوران زنديه در بناها به كار مي‌رفت و در دوره قاجار اين هنر به صورت مستقل و درقالب شمايل‌هاي مذهبي و نقاشي خط ديده مي‌شود. وي نقاشي خط هاي اين دوران را پايه اين هنر در دوران معاصر خواند كه توسط هنرمنداني چون زنده رودي و پيل آرام ادامه يافت.
سلحشور اين آثار را تركيبي از روايات مذهبي شيعه وفرهنگ ايران باستان دانست و تصريح كرد:هنر نقاشي‌هاي پشت شيشه در ايران تبديل به هنري شيعي وايراني شده است كه در هيچ كجاي دنيا نظير آن يافت نمي‌شود.
وي همچنين با بيان اين كه به وجود آمدن نقاشي پشت شيشه با انديشه‌اي قدسي همراه بوده است،درباره استفاده نقاشان از اين نوع تكنيك گفت:نقاشان براي اين كه بر حالت قدسي اين آثار بيافزايند از شيشه استفاده مي‌كردند چون شيشه نور را منعكس مي‌كند و نقش مهمي در جذب مخاطب دارد. سلحشور گفت:اين هنر ازدوره پهلوي به بعد به خوبي وكيفيت پيشين خود اجرا نشد و به تدريج درحال از بين رفتن است.
اين مجموعه‌دار هنري همچنين گفت:نقاشي پشت شيشه يكي از بخشهاي مهم هنرهاي تصويري است كه پايه‌هاي هنر تصويري و مدرن را بنا نهاده و آثار ارزشمندي در تاريخ هنر ايران باقي گذاشته است و بايد حتما در اين زمينه مطالعات گسترده‌اي صورت پذيرد.
نمايشگاه شور عشق از چهارم بهمن ماه تاپايان فروردين ماه سال آينده در نمايشگاه هنرهاي ديني امام علي(ع) برپا خواهد شد. منبع: خبرنگار فارس


سعیده خان احمدی
نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

برچسب ها

اخبار مرتبط

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: