گلپر
مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی
یکشنبه 8 تیر 1399
https://cgie.org.ir/fa/article/239034/گلپر
یکشنبه 21 اردیبهشت 1404
چاپ شده
2
گلپر \ gol-par \ ، گیاهی علفی، خودرو و پایا، دارای اعضای معطر.این گیاه با بلندی 5 / 1 متر، دارای برگهایی بزرگ به شکل پنجۀ غاز با شکافهای عمیقی در راستای ساقه است. ایـن شکافها بـه حدی است کـه برگهای آن را به نیم ـ برگهای کوچکتر تقسیم میکند.گلهای این گیاه سفیدرنگ، گروهی و به صورت چتر در فصل تابستان در انتهای ساقۀ گلدهنده در بخش بالایی گیاه میروید. میوۀ گلپر، تخممرغیشکل، نسبتاً ضخیم و معطر، به رنگ سبز تیره است و حدود یک سانتیمتر درازا دارد. واژۀ گلپر به خود گیاه و همچنین به گرد حاصل از ساییدن دانۀ آن گفته میشود. این گیاه در ابتدای رویش، علوفۀ مناسبی برای دام است؛ اما پس از آنکه به رشد کامل رسید، خشبی شده و سمی میگردد. از نظر ترکیبات شیمیایی، گیاه گلپر دارای اسانس روغن فرّاری است که از گرد آن برای معطر ساختن غذاها استفاده میشود. گلپر در زمینهای مرطوب میروید، به سرعت گسترش مییابد و نوعی علف هرز به شمار میرود. این گیاه در ایران، در نواحی شمال البرز، گچسر، شمیرانات، در بلندی 500‘1متری و بالاتر و نیز در مناطق گستردهای از غرب، شرق، شمال و مرکز ایران میروید. براساس منابع طب گیاهی، گلپر برای رفع سوءهاضمه و کمک به هضم غذا مؤثر است. مصرف بیش از اندازۀ این گیاه موجب تپش قلب میشود.
زرگری، علی، گیاهان دارویی، تهران، 1367 ش؛ میرحیدر، حسین، معارف گیاهی، تهران، 1375 ش.
علیرضا بنیجانی
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید