صفحه اصلی / مقالات / دانشنامه تهران بزرگ / کیقباد، قلعه /

فهرست مطالب

کیقباد، قلعه


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : جمعه 23 خرداد 1399 تاریخچه مقاله

کیقباد، قلعه \ qalºe-ye key-qobād \ ، قلعه‌ای واقع در روستای ایگل، در منتها‌الیه شرقی کوه دون‌دره. 
بر بالای یال کوه دون‌دره، سنگی بزرگ و سبزرنگ به نام سنگ کیقباد وجود دارد. روی این یال، آثار معماری دیده نمی‌شود؛ اما در پایین آن کنده‌کاریهایی وجود دارد که آثار «قلعۀ کیقباد» شناخته شده است. در این قلعه، تمام راهروها و گذرگاهها با دست کنده، و حفر شده است. در فواصل مختلف، طاقچه‌های کوچکی برای قراردادن وسیلۀ روشنی نظیر پی‌سوز در دیوار بدنۀ راهروها وجود دارد. در جاهایی از کف راهرو نیز، چاههایی غالباً پرآب دیده می‎شود که ظاهراً راه ورود به راهروهای طبقۀ زیرین قلعه بوده است. در جاهایی از طول مسیر راهروها، فضاهایی به صورت اتاق وجود داشته که دارای ابعاد و شکل خاصی نبوده است؛ اما گنجایش حداکثر 5 تن را داشته است. در داخل این قلعه دست‎کم 3 دالان طولانی (طول هر دالان حداکثر 30 متر)، 5 چاه و 4 اتاق یا فضای نشستن نیز که ارتفاع هیچ‎کدام از 30 / 1 متر بیشتر نیست، وجود دارد.
قلعۀ کیقباد از انواع قلعه‌های صخره‌ای مانند کندوان آذربایجان، میمند شهر بابک، یا قلعۀ شاهین‌دژ آذربایجان است و بیشتر پناهگاه و مخفیگاه بوده است. کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ این قلعه تنها با کاوشهای باستان‌شناسانه ممکن خواهد بود. 
قلعۀ کیقباد در مهر 1382 با شمارۀ 391‘10 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. در بالای صخرۀ سنگی‎ای که قلعۀ کیقباد در زیر آن ساخته شده است، درخت کهن‎سالی وجود دارد که اهالی، آن را «درخت‌ته‌دار» می‌نامند.

ناصر پازوکی طرودی
 

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: