صفحه اصلی / مقالات / دائرة المعارف بزرگ اسلامی / جغرافیا / آق شهر /

فهرست مطالب

آق شهر


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : دوشنبه 22 آذر 1400 تاریخچه مقاله

آقْ‎شَهْر، (تلفظ کنونی: آقِ شِهِر) شهری در آناتولی مرکزی در ترکیه، واقع در دامنۀ کوهِ سلطان‎داغ در 135 کیلومتری شمال غربی شهر قدیمی قونیه و 23 کیلومتری جنوب شرقی اَفیون قره‎حصار، دارای 312‘40 نفر جمعیت (سرشماری، 1980م)، °29 و ´15 طول شرقی و °38 و´13 عرض شمالی و 1,000 متر ارتفاع از سطح دریا. این شهر مرکز ایلجه، یا شهرستانی به همین نام از توابع ایل (استان) قونیه است. در شمال آن دریاچه‎ای همنام (آق‎شهر) است و رودخانه‎ای که از شرق شهر می‎گذرد، در شمال شرقی به این دریاچه می‎ریزد. این دریاچه را ابن‎خردادبه (ص 101) باسلیون خوانده است و رومیان آن را دریاچۀ چهل شهید نامیده‎اند (لسترنج، 161). در کنار آق‎شهر جلگۀ بسیار وسیع و همواری به همان نام با بیش از 82 قصبه و روستا قرار گرفته است. شهر، هوایی معتدل دارد و به سبب فراوانی آب، دارای باغها و بوستانهای بی‎شمار و منظره‎ای بس دلپذیر است.

سابقۀ تاریخی

آق‎شهر (شهر سفید) ترکیبی از «آق» ترکی به معنای سپید و «شهر» فارسی است. این نامگذاری ظاهراً از گل سفیدی که در آنجا فراوان و مشهور است گرفته شده است (بستانی، 1 /  118). در نامهای قدیمی آق‎شهر اختلاف‎نظرهایی دیده می‎شود. یک روایت آنجا را «انطاکیۀ پیسیدیا» و روایتی دیگر «سوریوم» می‎داند. نیز استرابن این شهر را همان «فیلوملیومِ» قدیمی دانسته است (قاموس‎الاعلام ترکی؛ قس: دایرةالمعارف اسلام) در منابع قدیم اسلامی هم نامش به صورتهای آقْشَر، آخْشَر و آخشَهْر آمده است (دایرةالمعارف اسلام). آق‎شهر نخستین‎بار در 495ق / 1102م که هنوز فیلوملیوم نامیده می‎شد، توسط جنگجویان صلیبی تسخیر و تاراج گشت. سپس در 509 ق / 1115م آلکسیوس امپراتور بیزانس، سپاهیان ملکشاه پسر قلیچ‎ارسلان سلجوقی را در حوالی این شهر شکست داد (رانسیمان، 2 / 32، 160، 239). نام آق‎شهر در تواریخ دورۀ سلجوقی مکرر یاد شده است (آق‎سرایی، صص 74، 122، 150؛ ابن بی‎بی، صص 8، 102، 150، 213). به هنگام ضعف سلجوقیان این شهر به دست امرای قرامان افتاد (دایرةالمعارف اسلام). اما اندکی بعد، چیرگی بنی‎قرامان بر آق‎شهر با شکست آنان به دست بایزید اول در اوایل 805 ق / 1402م، به پایان رسید (باسورث، 206). این شهر از این زمان به بعد جزء متصرفات عثمانی گردید. در اواخر 805 ق / 1402م ایلدرم بایزید سلطان بخت برگشتۀ عثمانی، که در جنگ آنقره از تیمور به سختی شکست خورده بود، در آق‌شهر از غصه درگذشت (یزدی، 2 /  348-349) و شهر به تصرف تیمور درآمد. تیمور پس از مرگ بایزید، ممالک قرامان را به اضافۀ آق‎شهر به محمد بک قرمان اوغلو داد. هدف وی از این کار ایجاد آشوب در آناتولی و جلوگیری از قدرت یافتن سلاطین آل عثمان در آن خطه بود (اسناد...، 192). از جهانگردانی که در خاطرات خود از آق‎شهر یاد کرده‎اند، می‎توان ابن بطوطه (سفرنامه، 1 /  318) و غزی و مکی و اولیا چلبی را که در سده‎های 10 و 11ق / 16 و 17م این شهر را دیده‎اند، نام برد. جهانگرد معروف ایرانی حاج زین‎العابدین شیروانی نیز که در اواخر سدۀ 11 و اوایل سدۀ 12ق / 17 و 18م این شهر را دیده می‎نویسد: «شهری است نیک و بلده‎ای که هوایش در غایت سردی و آبش در نهایت گوارایی است. شهر بر بلندی واقع شده و اطرافش گشاده است. نزدیک 3,000 باب خانه در آن است و در جهت جنوبی شهر مرغزار وسیعی است و چشمه‎های بی‎شمار در آن جاری است. مسجدجامع آن شهر از آثار ابراهیم‎بیک از ملوک قرامان است» (حدایق‎السیاحة، 78).

وضع کنونی

آق‎شهر مدتهاست که از مراکز کشاورزی ناحیه‎ای به همین نام است. محصولات کشاورزی آن انواع حبوبات، توتون، خشخاش و اقسام میوه‎ها و محصول صنعتی آن پارچه‎های کتانی است. سکنۀ شهر اکثر ترک‎نژاد و مسلمانند و به زبان ترکی (عثمانی) سخن می‎گویند. اقلیت مذهبی شهر و ناحیۀ آق‎شهر مهاجران یونانی و یوگسلاوی‎اند. آق‎شهر سابقاً مجموعه‎ای از بناهای قدیمی خشت و گلی بوده که بر طبق آماهای داده شده بیش از 1,256 خانۀ مسکونی داشته (قاموس‎الاعلام ترکی)، اما با ترقیات ترکیه (به‎ویژه پس از جنگ جهانی دوم) این شهر نیز گسترش و رونق روزافزون یافته و جای بناهای خشت و گلی پیشین را اکنون بناهای سنگی، و سیمانی مجلل گرفته است. در کنار ساختمانهای نوین، آثار و ابنیۀ روزگاران گذشته جای دارد و این بر شکوهمندی شهر می‎افزاید. برخی از این آثار عبارت است از مسجد شهر که توسط سلطان بایزید اول ساخته شده است: «تاش مدرسه» که کتیبه‎ای از زمان کیکاووس اول سلجوقی (با تاریخ 613 ق / 1216م) دارد، ولی بنایش متعلق به زمانی پس از آن است؛ تکیه‎ای که نام صاحب عطا در کتیبۀ آن نوشته شده و متعلق به دوران کیکاووس دوم سلجوقی (659 ق / 1261م) است؛ مقبرۀ سیدمحمد خیرانی (621 ق / 1224م) با محراب هشت‎گوش آن که در آغاز سدۀ 9ق / 15م تعمیر شده است؛ اولو جامع متعلق به سدۀ 9ق / 15م؛ مسجدجامع ایپلیکچی (738ق / 1337م) و آرامگاه نوین و زیبای نصرالدین خوجه که دارای تاریخ 386ق / 996م است (دایرةالمعارف اسلام). بجز آثار یادشده، دو کلیسا و چند مدرسۀ قدیمی هم در شهر وجود دارد، افزون بر آثار موجود در شهر، در ناحیۀ آق‎شهر روی هم بیش از 70 مسجد و 11 مدرسه هست (قاموس‎الاعلام ترکی).

مآخذ

آق‎سرایی، محمود بن محمد، مسامرةالاخبار و مسایرةالاخیار، به کوشش عثمان توران، آنقره، انجمن تاریخ ترک، 1943م؛ ابن بطوطه، محمد بن عبدالله، سفرنامه، ترجمۀ محمدعلی موحد، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 1359ش؛ ابن بی‎بی، یحیی ‎بن محمد، مختصر سلجوقنامه (ذیل اخبار سلاجقۂ روم) لیدن، 1902م؛ ابن خردادبه، عبیدالله بن عبدالله، المسالک والممالک، لیدن، 1889م؛ اسناد و مکاتبات تاریخی ایران، به کوشش عبدالحسین نوایی، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 1356ش؛ بستانی (فؤاد افرام)؛ باسورث، کلیفورد ادموند، سلسله‎های اسلامی، ترجمۀ فریدون بدره‎ای، تهران، بنیاد فرهنگ ایران، 1349ش؛ دایرةالمعارف اسلام؛ رانسیمان، استیون، تاریخ جنگهای صلیبی، ترجمۀ منوچهر کاشف، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، 1360ش؛ شیروانی، زین‎العابدین، حدایق السیاحة، دانشگاه تهران، 1348ش؛ قاموس‎الاعلام (ترکی)؛ یزدی، شرف‎الدین علی، ظفرنامه، به کوشش محمد عباسی، تهران، امیرکبیر، 1336ش؛ نیز: Turke year book, 1985, p. 46.

حسین قره‎چانلو

 

 

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: