صفحه اصلی / مقالات / دائرة المعارف بزرگ اسلامی / تاریخ / ابن هیصم، امین الدین /

فهرست مطالب

ابن هیصم، امین الدین


نویسنده (ها) :
آخرین بروز رسانی : چهارشنبه 21 خرداد 1399 تاریخچه مقاله

اِبْنِ هِیْصَم، امین‌الدین ابراهیم بن مجدالدین عبدالغنی بن هیصم قبطی (ح 1800- 18 صفر 859 ق / 1398-7 فوریۀ 1455 م)، وزیر و سیاستمدار مصری. هیصم نیای او به مُقَوْقِس فرمانروای مصر نسب می‌برد (ابن تغری بردی، النجوم، 16 / 176). وی در قاهره زاده شد (سخاوی، 1 / 67). در نوجوانی پدرش را از دست داد و تحت سرپرستی عمویش تاج‌الدین عبدالرزاق بن هیصم قرار گرفت و از او دانش آموخت و در کتابت و حساب مهارت یافت. در 828 ق ملک اشرف بَرسیای (یکی از پادشاهان چرکسی ممالیک) او را به جای قاضی کریم‌الدین عبدالکریم مشهور به ابن کاتب جَکَم به نظارت بر امور حکومتی گمارد. وی در این سمت تا 837 ق ماند (ابن تغری بردی، المنهل، 1 / 93-94). در شعبان همان سال چون کریم‌الدین عزل شد، او به کار وزارت پرداخت (ابن‌ایاس، 2 / 155؛ ابن تغری بردی، همان، 1 / 94)، اما پس از چند ماه به دلیل ناتوانی در اجرای وظایف استعفا داد و چند ماهی نیز پنهان گردید، تا اینکه صاحب جمال‌الدین یوسف بن کاتب جکم به جای او به وزارت رسید (همانجا). امیر اینال ابوبکری در مورد او نزد سلطان وساطت کرد و دیگر بار بر نظارت امور حکومتی گماشته شد. وی این مقام را تا 8 جمادی‌الآخر 851 ق / 21 اوت 1447 م حفظ کرد (همان، 1 / 94-95). 
هنگامی که کریم‌الدین عبدالکریم به دلیل بیماری از وزارت استعفا داد، ابن‌هیصم برای بار دوم به جای او به وزارت گمارده شد. این بار وی به خوبی از عهدۀ مسئولیت خود برآمد. در 854 ق خشکسالی و قحطی در حوزۀ حکومت او پدید آمد و مردم شورش کردند؛ ابن‌هیصم به تدبیر امور پرداخت و به حل مشکل اهتمام کرد، اما سرانجام ناتوان شد و استعفا داد. وی پس از کناره‌گیری قلاوی در 19 صفر 857 / اول مارس 1453 بار دیگر به وزارت رسید. پس از چندی از وزارت ناتوان شد و اول رمضان همان سال مخفی گردید و فرج بن نحّال به جای او به وزارت منصوب شد. اختفای او ادامه یافت تا اینکه در 21 جمادی‌الاول 858 ق / 19 مۀ 1454 م، به دنبال کناره‌گیری ابن‌نحال، یک بار دیگر به وزارت گماشته شد. اما این بار نیز وزارتش دوامی نیافت و باز در 11 ذیحجۀ همان سال پنهان شد (همان، 1 / 95-96). زندگی سیاسی وی پرفراز و نشیب بود. گاه در عزت و قدرت و گاه مغضوب و متواری بود. 
ابن‌هیصم حنفی مذهب بود (ابن تغری بردی، النجوم، 16 / 176). به گفتۀ سخاوی، او در میان فرمانروایان و وزیران «خفیف الظلم» بود (1 / 68). وی می‌افزاید: امین‌الدین تجمل پرست بود و لباس و مرکبی آراسته داشت، در زندگی بیشتر به خوش‌گذرانی می‌پرداخت، در عین حال اهل بذل و بخشش بود و به تهیدستان و صالحان دلبستگی داشت و به دیدارشان می‌رفت و به آنان مال می‌بخشید. از آثار خیر او حفر چاهی عمیق در کاملیه بود که نمازگزاران از آب آن بهره می‌گرفتند. با اینکه خود قبطی بود، ولی هرگز از قبطیان زن نگرفت (همانجا). 

مآخذ

ابن ایاس، محمد بن احمد، بدائع الزهور، به کوشش محمد مصطفی، قاهره، 1404 ق / 1984 م؛ ابن‌تغری بردی، المنهل الصافی، به کوشش احمد یوسف نجاتی، قاهره، 1375 ق / 1956 م؛ همو، النجوم؛ سخاوی، محمد بن عبدالرحمن، الضوء اللامع، قاهره، 1354-1355 ق. 

حسن یوسفی اشکوری

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: