دانشنامۀ فرهنگ مردم ایران یکی از پروژههای متعدد مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی است که طرح اولیۀ آن در یك فرایند پیشنهاد، مطالعه و تدوین، در اسفند 1386 تهیه گردید و دو هیئت: یكی «شورای علمی» متشكل از استادان دانشگاهی رشتههای مربوط و دستاندركاران پیشكسوت در امر پژوهش در فرهنگ مردم، و دیگری «هیئت مشاوران عالی» متشكل از چند تن متخصص و دستاندركار در امر دانشنامهنویسی و نیز چند تن از صاحبنظران خبره در رشتۀ مربوط تشكیل شد و پس از کسب نظرات این دو هیئت، طرح نهایی آن تنظیم، و روند اجرای آن آغاز گردید. این دانشنامه در راه تحقق خود با دشواریهای فراوانی روبهرو بود از جمله: نبود رشتۀ دانشگاهی فرهنگ مردم و به تبع آن نبود كارشناسان و پژوهشگران دانشگاهی، كمبود منابع تحقیق، ماهیت پیمایشی مطالعات فرهنگ مردم، و نبودِ مراكز پژوهشی تخصصی و متمركز.
مدخلهای این دانشنامه با مطالعۀ آثار و منابع تـاریخی ـ اجتماعی، تکنگاریها و پـژوهشهای میدانیِ منتشرشده، همچنین با مطالعۀ کتابهای مربوط به تاریخ و جغرافیا و فرهنگ مردم شهرها و روستاهای ایران، استخراج و تنظیم شده و بارها بررسی و پالایش گردیده، تا نهایتاً نزدیک به 000‘ 3 مدخل برای این دانشنامه پذیرفتهشدهاست.
گسترۀ مکانی (جغرافیایی) این دانشنامه مرزهای سیاسی ایران امروزی را در بر میگیرد كه گاهی در حوزۀ ادبیات از مرزهای كنونی فراتر میرود، ولی امید است که در ویرایشهای بعدی، مواد و دادههای فرهنگ مردم در سطح ایران فرهنگی نیز گسترش یابد. گسترۀ زمانی این دانشنامه تمامی دورههای تاریخی ایران را شامل میشود. قلمرو موضوعی این دانشنامه نیز تمامی ابعاد فرهنگ مردم، اعم از مادی و معنوی را در بر میگیرد.
ج 1 (آب ـ باران)، ج 2 (بارانخواهی ـ توت)، ج 3 (توت ابوالفضل، خرمن ـ خرمنکوبی)، ج 4 (خرم و زیبا ـ زمین)، ج 5 (زمینهخوانی ـ ششه به در)، ج 6 (شصت و سه سالکی ـ فندقچین)، ج 7 (فولکلور ـ کیقباد)
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید