1392/10/16 ۱۱:۵۵
اطلاعات مربوط به ۱۱۰۰۰ عنوان از منابع عرفان اسلامی و تصوف در این مجموعه گرد آمده است. مؤسسه پارسا یکی از مؤسسات مفید قم است که در زمینه مرجع، اطلاعرسانی، منبع شناسی آثار و منابع علوم اسلامی و انسانی، فهرستنویسی و چکیدهنویسی فعالیت میکند.
اطلاعات مربوط به ۱۱۰۰۰ عنوان از منابع عرفان اسلامی و تصوف در این مجموعه گرد آمده است.
مؤسسه پارسا یکی از مؤسسات مفید قم است که در زمینه مرجع، اطلاعرسانی، منبع شناسی آثار و منابع علوم اسلامی و انسانی، فهرستنویسی و چکیدهنویسی فعالیت میکند.
این مؤسسه فعالیتهای زیادی در موضوعات گوناگون انجام داده که محققان و پژوهشگران با آنها آشنایند. یکی از جدیدترین کارهای این مؤسسه، مرجع عرفان و تصوف با معرفی 11 هزار منبع است. این کتاب که در سه جلد چاپ شده، برای محققان عرفان و تصوف بسیار سودمند است. این کتاب از مشاوره استاد دکتر پورجوادی برخوردار بوده و ایشان مقدمهای بر آن نوشتهاند که پس از معرفی کتاب میآید.
این مجموعه علاوه بر پاسخگویی به نیاز محققان و پژوهشگران این حوزهها و پیشینهشناسی و ارایه روشمند و علمی داشتههای حوزههای معرفتی مزبور، شناسایی و معرفی حوزههای نوپدید تحقیقاتی و پرهیز از انجام کارهای تکراری را مد نظر داشته است. همچنین معرفی مطالعات و نگارشهای حوزههای عرفان و تصوف را هدف داشته و سعی دارد به شناسایی، فهرستنویسی و چکیدهنگاری استاندارد و روزآمد منابع آنها بپردازد.
نگاشته حاضر تلاشی است مقدماتی جهت ارائه روزآمد و جامع منابع حوزه عرفان و تصوف با هدف تاسیس بانک جامع پژوهشها و تحقیقات این شاخه با سابقه معرفتی. منابع این کتابشناسی شامل کتاب، مقاله (اعمّ از مقالههای نشریه، دایرهالمعارف و مجموعهمقالات) و پایاننامه و رسالههای دانشگاهی است. در این طرح، شاخههای اصلی دانش عرفان در ردیفهای هشتگانه به همراه دهها زیرشاخه تعیین و تعریف شدهاند. شاخههای اصلی عبارتاند از: کلیات عرفان؛ عرفان نظری؛ عرفان عملی؛ ادبیات عرفانی؛ تفاسیر عرفانی؛ زندگینامه عارفان؛ تصوف؛ و منابع مرجع عرفان و تصوف.
هر کدام از این شاخهها، فروعات و زیرشاخههای گسترده و متنوعی دارد که متناسب با کمیت و کیفیت در این مرحله بیش از یازده هزار منبع که به زبانهای مختلف چاپ و منتشر گردیده است، مأخذشناسی و موضوعبندی شده و بیشتر منابع نیز دارای چکیده های راهنما میباشند.
اطلاعات مربوط به ۱۱۰۰۰ عنوان از منابع عرفان اسلامی و تصوف در این مجموعه گرد آمده است. این اطلاعات در دو بخش مأخذشناسی(مشخصات کتابشناختی) و چکیدهنویسی سامان یافته است.
مقدمه استاد دکتر نصرالله پورجوادی
بدایت هر تحقیق علمی باید نهایت تحقیقات دیگران باشد، و لذا نخستین گامی که هر پژوهشگری در زمینه کار خود بر میدارد، اطلاع یافتن از پژوهشهایی است که دیگران انجام دادهاند. معمولا هر پژوهشگری خود این اطلاعات را در زمینه تحقیقات خویش جمعآوری میکند. محققی که مثلا در زمینه قرآنپژوهی یا کلام و فلسفه یا عرفان اسلامی تحقیق میکند، باید همواره در جریان تحقیقاتی که در رشته او میشود، قرار داشته باشد و اطلاعات او به اصطلاح، روزآمد باشد.
در یکی دو قرن اخیر، بهترین وسیلهای که به محققان کمک میکرده است تا بتوانند اطلاعات خود را روزآمد نگاه دارند، مجلات علمی یا ژورنالهایی بوده است که در هر رشته منتشر میشده است؛ مجلاتی که گاهی به حدی پیشرفت میکرده که جنبه بینالمللی پیدا میکرده است. اما فعالیتهای تحقیقی محققان در رشتههای علوم انسانی و اجتماعی و علوم دینی، معمولا فقط در مجلات خاص هر رشته منعکس نمیشود. مجلات عمومی یا کتابهایی که هر یک شامل مجموعهای از مقالات تحقیقی بوده است و همچنین سایتهایی که در فضای مجازی و اینترنت دایر میشود، روزآمد شدن اطلاعات محققان را تا حدودی دشوار کرده است.
امروزه شاید هیچ محققی نباشد که بدون مراجعه به مراجع اطلاعاتی و جستجو در منابع خبری اینترنتی، بتواند ادعا کند که از همه فعالیتهایی که در زمینه تحقیقی او میشود، باخبر است. روزآمد ماندن برای هر پژوهشگری، مستلزم مراجعه به منابع و مراجع اطلاعاتی است، و یکی از بهترین مراجع که در دو قرن اخیر پدید آمده و در دو دهه اخیر به کمک رایانه، جهشهای چشمگیری نیز در راه تکامل آنها صورت گرفته، فهرستهایی است که از کتابها و مقالات و گزارشهای هر رشته تهیه میشود.
به جرأت میتوان گفت که کمتر محققی میتواند ادعا کند که از آخرین تحقیقاتی که در رشته او شده است، با خبر است، مگر اینکه قبلا به این نوع فهرستهای مرجع، رجوع کرده باشد. بدیهی است که رشتهها یا زمینههایی که هنوز فاقد این قبیل فهرستها باشند، از لحاظ وسایل تحقیق ضعیفاند. محققی که نداند قبلا در زمینه کار او دیگران چه کردهاند، مسلماً از جریان تحقیق در رشته خود عقب میماند و گاه دچار اشتباه یا دوبارهکاریهای وقتگیر میشود.
یکی از کوششهایی که برای اطلاعرسانی در زمینه تحقیقات انجامشده، در رشتههای گوناگون صورت گرفته است، فهرستهایی است که «مؤسسه اطلاع رسانی اسلامی پارسا» در رشتههای مختلف علوم و معارف اسلامی، از قبیل سلسله آثار مرجع سالیانه ایران، کتابشناسی جهانی قرآن کریم، منبعشناسی تعلیم و تربیت، غربشناسی، سلسله آثار الدلیل به زبان عربی، کتابشناسی هنر اسلامی و … فراهم آورده است.
تا کنون بیش از پنجاه مجلد از این فهرستهای مرجع منتشر شده که هر یک مشتمل بر مقالات و کتابهایی بوده است که به زبانهای پارسی و عربی و لاتین در آن رشته بهخصوص، نوشته و چاپ شده است.
آخرین کتاب از این سلسله مراجع، اثر حاضر است که در خصوص یکی از پر مشغلهترین زمینههای علمی و تحقیقی در عالم اسلام، یعنی عرفان و تصوف، نوشته شده است. همان طور که از عنوان فرعی این اثر پیداست، کارنامه چند دهه از تحقیقاتی که به زبانهای پارسی و عربی در این زمینه انجام گرفته است، در این اثر مشاهده میشود. کلیات عرفان، عرفان نظری (بهخصوص مکتب عرفانی محییالدین ابن عربی و پیروان او)، بحثهای نظری در باب عرفان عملی، ادبیات عرفانی، اعم از نظم و نثر، تفاسیر عرفانی از قرآن، زندگینامههای عارفان و صوفیان، بحثهای تاریخی در باره تصوف و آداب و فرقههای صوفیه و نقد آنها، معرفی منابع اصلی تصوف و عرفان، بخشهایی است که در داخل هر یک از آنها تحقیقات انجامشده، معرفی گردیده است.
نگاهی به کتابها و مقالاتی که در هر یک از این بخشها معرفی شده است، تا حدودی طول و عرض هر موضوع را نیز به ما نشان میدهد. یکی از فواید بسیار مهم این کتاب مرجع، چکیدهها یا معرفیهای کوتاهی است که برای اکثر آثار تهیه شده و ذیل هر عنوان درج گردیده است. فایده دیگر آن، فهرستهای متعددی است که برای خودِ این اثر، تهیه شده است؛ فهرستهایی که در واقع به منزله کلید برای ورود به ساحت محتویات کتاب است؛ چنان که وقتی محققی کتاب را باز میکند و به دنبال نویسنده یا اثری میگردد، ناگزیر است که به فهرست مؤلفان و مترجمان، یا کتابها و مقالات رجوع کند. این فهرستها بدون شک کار مراجعه به این اثر را تسهیل میسازد.
مرجع حاضر خودش تا حدود زیادی اثری ابتکاری است؛ به این معنی که راهی را که پژوهشگران و آمادهسازان آن پیمودهاند، قبلا پیموده نشده بوده و لذا خالی از ناهمواریهایی نبوده است. مهم این است که این راه پیموده شده و این اثر مرجع در همین حد آماده گردیده است. گردآورندگان این اثر خود از برخی از نقایص کار مطلعاند و امیدوارند که آنها را، و همچنین نقایص دیگری را که محققان به ایشان تذکر میدهند، در چاپهای بعدی بر طرف کنند. علاوه بر این، ماهیت این نوع مراجع، چنان است که در ویرایشهای بعدی، اطلاعات جدید به آنها اضافه خواهد شد و به اصطلاح روزآمد خواهد گردید.
من شخصاً مطمئنم که این اثر، کیفیت تحقیقات بعدی را در زمینه تصوف و عرفان، علمیتر و دقیقتر خواهد نمود و اهمیت آن به قدری است که در آینده محققانی که در هر یک از این زمینهها تحقیق میکنند، از مراجعه به آن بی نیاز نخواهند بود.
در خاتمه به همه کسانی که مدتها برای فراهم آوردن این مرجع گرانقدر کوشیدهاند، در رأس ایشان آقای امیرحسین شرافت، نمیتوانم این کلمه را از صمیم دل به زبا ن نیاورم که: دست مریزاد!
مرجع عرفان و تصوف، کارنامه منابع پیرامون عرفان اسلامی و تصوف، 3 جلد، مؤسسه اطلاع رسانی مرجع، چاپ اول، 1392، 1876 صفحه، قیمت 120000 تومان.
کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما
کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور
کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد
زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:
قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید
فشردن دکمه ثبت نام به معنی پذیرفتن کلیه قوانین و مقررات تارنما می باشد
کد تایید را وارد نمایید