واژه نامه گویش ابیانه ای منتشر می شود

1394/5/28 ۱۳:۱۴

واژه نامه گویش ابیانه ای منتشر می شود

واژه نامه گویش ابیانه به همت پژوهشگران گروه زبان و گویش پژوهشکده زبان شناسی،متون و کتیبه های پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به زودی منتشر می شود. مولف کتاب 'واژه نامه گویش ابیانه' گفت:در پژوهشکده زبانشناسی، کتیبه ها و متون، فعالیت های پژوهشی گروه زبان و گویش،متمرکز بر تحقیقات گویشی و رده شناختی است.

 

واژه نامه گویش ابیانه به همت پژوهشگران گروه زبان و گویش پژوهشکده زبان شناسی،متون و کتیبه های پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به زودی منتشر می شود.

مولف کتاب 'واژه نامه گویش ابیانه' گفت:در پژوهشکده زبانشناسی، کتیبه ها و متون، فعالیت های پژوهشی گروه زبان و گویش،متمرکز بر تحقیقات گویشی و رده شناختی است.

مرضیه صناعتی افزود:تألیف کتاب واژه نامه گویش ابیانه یکی از طرحهایی بود که در سالهای 1385 و 1386 در این گروه به کمک تینا درخشان رکنی و ندا ازکیا دو همکار پژوهشی اجرا شد.

صناعتی با بیان اینکه به دلیل محدودیتها و مشکلات اداری ،چاپ این کتاب با تعویقی طولانی همراه شدخاطر نشان ساخت که کتاب 'واژه نامه گویش ابیانه' باحدود 450 صفحه هم اکنون زیر چاپ است .

عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اظهار داشت :در مقدمه این کتاب اطلاعاتی درباره ابیانه، ویژگیهای گویش ابیانه (آوایی، صرفی و نحوی)، مراحل تألیف واژه نامه (شامل چهار مرحله گردآوری، آوانویسی، تکمیلی و نهایی) لحاظ شده است .

صناعتی تصریح کرد:در بخش دوم این کتاب ویژگی های واژه نامه و راهنمای استفاده از آن،زیرتیترهایی از قبیل نمای کلی واژه نامه و بخشهای مختلف مدخل شامل سرمدخل، املا، آوانوشته، شرح یا معادل فارسی، اطلاعات کمکی، ارجاعات، شاهدذکر شده و این تیتر با نکاتی درباره واژه نامه و ذکر منابع پایان یافته است .

به گفته او، بخش اصلی کتاب با عنوان واژه نامه ابیانه ای ـ فارسی در بخش سوم آورده شده است و در این بخش خواننده شاهد بیش از 3000مدخل گویشی با آوانویسی کلی و اطلاعات فرهنگ نگاشتی خواهد بود.

وی تبیین کرد : گویش ابیانه ای که در روستای ابیانه به آن تکلم می شود یکی از گویش های مرکزی ایران به شمار می رود و مانند دیگر گویش های مرکزی دارای ویژگی های منحصر به فردِ آوایی، صرفی (ساختواژی) و نحوی بوده و در حوزه واژگان نیز نسبت به فارسی معیار، متفاوت و قابل بررسی است.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری،صناعتی یادآورشد: روستای ابیانه از روستاهای زیبا و تقریباً شناخته شده ایران است که به دلیل معماری خاص، رنگ خاک، آداب و سنن، آب و هوا و شرایط دیگر آن مشهور و مورد توجه گردشگران است.

وی ادامه داد:این روستا جزو روستاهای دهستان بَرز رود، از بخش حومه شهرستان نطنز (واقع در استان اصفهان) است.

مولف کتاب واژه نامه گویش ابیانه عنوان کرد: بر اساس اعتقاد برخی، واژه ابیانه از دو جزء «اب + یانه» تشکیل شده است و تغییر صورتی از کلمه «آبیانه» به معنای آب فراوان است در حالی که تلفظ ابیانه به گویش محلی «ویی یونا» بوده و مردم آن روستا معتقدند که به معنای «بیدستان» است چرا که قبلاً درختان بید زیادی در این روستا وجود داشته که اکنون جای اکثر آنها را باغ های پرمحصول یا ساختمان گرفته است.

وی در پایان درباره ضرورت ثبت و مستندسازی این گویش،گوشزد کرد:وجود این ویژگی ها و تفاوت ها نسبت به فارسی معیار از یک سو و کم شدن گویشوران این گویش - به دلیل مهاجرت به شهرهای بزرگ یا استفاده از زبان معیار به جای گویش - از سوی دیگر دلایل مهمی بر ضرورت ثبت و مستندسازی این گویش است.

ایرنا

نظر دهید
نظرات کاربران

کاربر گرامی برای ثبت نظر لطفا ثبت نام کنید.

گزارش

ورود به سایت

مرا به خاطر بسپار.

کاربر جدید هستید؟ ثبت نام در تارنما

کلمه عبور خود را فراموش کرده اید؟ بازیابی رمز عبور

کد تایید به شماره همراه شما ارسال گردید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.:

ثبت نام

عضویت در خبرنامه.

قبلا در تارنما ثبت نام کرده اید؟ وارد شوید

کد تایید را وارد نمایید

ارسال مجدد کد

زمان با قیمانده تا فعال شدن ارسال مجدد کد.: